Fosnich, veche sărbătoare săsească sărbătorită în satele şi comunele din Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătoarea Fosnich-ului, denumită şi Întâlnirea vecinătăţilor va fi sărbătorită sâmbătă, în satele Fântăna şi Cuciulata şi duminică, în comunele din zona Rupea. Petrecerile asemănătoare cu Balurile Mascate ale saşilor şi ungurilor, la care participă toţi membrii comunităţii au menirea de a reînvia tradiţia.

În unele localităţi, sărbatoarea este cunoscută sub numele de Fosnich (de exemplu în Cuciulata), iar în altele, cum ar fi la Dăişoara, este cunoscută sub denumirea de „Vecinătăţi" sau „Nobării".

Denumirea de Fosnich provine de la o veche sărbătoare a saşilor care a fost preluată de comunităţile româneşti din zonă reprezentând, de fapt, o mare petrecere populară de iarnă. Cei care participă la sărbătoare ştiu că de pe masa de la Fosnich nu lipsesc preparate: cârnaţii afumaţi, slănina, chiftelele din carne tocată, porumbul fiert, merele, gogoşile, uscăţelele, hoancleşele, plăcinta cu brânză şi mărar.

Weekend cu baluri mascate

Sâmbătă, în satele Fântâna şi Căciulata, sărbătoarea Fosnich-ului începe de la ora 20.00 cu balurile organizate la cele două cămine culturale. Şi în comunele Homorod, Buneşti, Cămăna, Hoghiz şi satele Mercheaşa, Dăişoara, Fântâna, Cuciulata, din zona Rupea localnicii sunt invitaţi să participe, duminică, la căminele culturale, la petrecerile asemănătoare cu Balurile Mascate de altă dată ale saşilor şi ungurilor.

Pentru ultimele noutaţi din Braşov, click pe poza de mai jos

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite