Eugen Manole a făcut din artele marţiale un stil de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Braşoveanul pratică Ashihara Karate de peste 20 de ani şi le transmite dragostea pentru acest sport şi tinerilor dornici să cunoască secretele artelor marţiale.

Eugen Manole are 42 de ani şi s-a apucat de sport din copilărie. A început cu lupte libere, apoi a continuat cu judo, dar nu s-a regăsit în niciunul dintre aceste sporturi.

„Îmi doream ceva mai complex, mai dur. Făcusem shotokan vreo trei luni, dar nu a fost pe gustul meu. Apoi am mers la sensei Mircea Cârloganu. El a adus din Japonia stilul de luptă full-contact Ashihara. Mi-a plăcut seriozitatea, atitudinea de fier a senseiului şi colectivul în care am intrat", îşi aminteşte Eugen.

Braşoveanul şi-a dorit să facă performanţă din acest sport, dar o problemă de sănătate l-a împiedicat să participe la competiţiile de profil. „Aveam 16 ani şi terminasem primul an de lupte libere, când medicul mi-a spus că nu voi putea face sport niciodată. Nu l-am ascultat şi m-am ambiţionat. Pentru mine artele marţiale au reprezentat o luptă cu mine însumi. La sfârşitul fiecărui antrenament aveam o satisfacţie enormă, fiindcă pentru mine era încă o luptă câştigată", spune karatistul.

Arte marţiale pentru cei mici

În 1993 Eugen a devenit instructor de arte marţiale. Primul antrenament s-a desfăşurat cu mari emoţii. „Aveam 25 de ani şi îmi tremura vocea. A fost mai greu, fiindcă trebuia să explic tehnica artelor marţiale atât unui copil de 5 ani, cât şi unui adult de 25 de ani, în aşa fel încât să mă fac înţeles de toată lumea. Pentru a putea deveni un profesor cât mai bun, m-am înscris la Facultatea de Fizică şi Sport", spune Eugen Manole.

Performanţe cu elevi

În 1998, braşoveanul a obţinut centura neagră la karate, iar la ora actuală are centura neagră doi dan. Sportivul a dechis şi un club de Ashihara Karate, intitulat Zanshin Dojo, şi predă artele marţiale la mai multe săli din oraş. „Majoritatea elevilor mei sunt elevi de şcoală generală. Mulţi vin la sală pentru a învăţa să se bată, dar ulterior îşi schimbă părerea. Eu îi pregătesc în sală pentru jungla de afară şi îi învăţ să lupte pentru ceea ce îşi doresc. Chiar dacă nu ies campioni, ies învingători, fiindcă vor deveni oameni puternici, care ştiu ce vor de la viaţă", spune sportivul. 

Braşoveanul a avut performanţe cu elevii săi. „Am obţinut multe medalii la campionatele naţionale pentru băieţi şi fete. Performanţa cea mai înaltă a fost cu o elevă care a dublă campioană naţională la seniori, urmată de un loc doi, iar la campionatul mondial care a avut loc în Danemarca s-a clasat pe locul şase", spune Sensei Eugen Manole.

Întrebări şi răspunsuri:

Mai ai timp liber?

Prea puţin. Acum două luni mi-am mai deschis două săli unde predau arte marţiale în Feldioara şi Lunca Câlnicului. Apoi mai sunt şi instructor la o sală de fitness şi instructor de înot şi nu prea mai am timp de nimic.

Cât de important este instructorul pentru elevi?

El are un rol foarte important, fiindcă în artele marţiale este considerat părintele spiritual şi este un model pentru ceilalţi. În plus, este important ca antrenamentele pe care le faci să fie plăcute şi întotdeauna trebuie să existe un echilibru între fizic şi mental.

Ce-i place:

„Îmi place să fac sport, să merg în drumeţii, să dansez şi să fiu înconjurat de prieteni. Îmi place foarte mult ceea ce fac şi artele marţiale, fiindcă ele m-au învăţat să îmi controlez emoţiile şi să am atitudine de învingător", spune Eugen Manole.

Ce nu-i place:

„Nu-mi plac excesele, invidia şi răutatea. Nu-mi place violenţa şi, din punctul meu de vedere, acesta este ultima soluţie la care trebuie să recurgi atunci când eşti pus într-o situaţie mai dificilă", afirmă sportivul.

Profil:

Născut.13 mai 1968, Galaţi.

Studii. Faculatatea de Educaţie Fizică şi Sport.

Profesie. Instructor de arte marţiale.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite