Echipa comună a județelor Brașov și Prahova, printre favoritele Olimpiadei Gastronomice Mondiale de la Stuttgart

0
Publicat:

Județele Brașov și Prahova au format o echipă comună de bucătari cu care speră să obțină o nouă medalie de aur la Olimpiada Gastronomică de la Stuttgart din 2-7 februarie

Echipa de bucătari Belvedere FOTO Facebook Cornelia Ghișoi
Echipa de bucătari Belvedere FOTO Facebook Cornelia Ghișoi

Din 2 până în 7 februarie, orașul german Stuttgart găzduiește Olimpiada Gastronomică Mondială  IKA. Aici vor fi prezenți peste 2.000 de bucătari din 70 de țări, ale căror produse vor fi apreciate și notate de un juriu format din cei mai renumiți bucătari de pe întreg mapamondul.

România va fi reprezentată la competiție de o echipă alcătuită din chef-i din județele Brașov și Prahova, echipă din care face parte și singura Lady-Chef din România și din sud-estul Europei, Cornelia Ghișoi. Brașoveanca este maestru în Arta Culinară și Secretar General al Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor.

Echipa din care voi face parte este formată din cinci membri și doi ajutori. Ca manager îl avem pe Ioan Florescu, iar membri sunt Cristian Popa, Paul Holhoș, Cornelia Ghișoi, Daniel Buzea, Alexadandra Donosa. Avem în echipă și doi cofetari, Ioana Bunea și Carmena Dragomir”, i-a enumerat Cornelia Ghișoi pe membri echipei.

Rețete autohtone de carne roșie și pește

Ca să poată cuceri medialia de aur, echipa știe că este nevoie să vină cu rețete tradiționale românești și cu cât mai multe produse specifice bucătăriei din țara noastră.

În primul rând, vom merge cu elemente românești, cu materie primă românească și vom promova România la acestă Olimpiadă. Vom avea preparate care vor avea la bază carne roșie, dar, în primul rând, vom promova peștele, pentru că avem și noi o gană variată de pești și o plajă largă de feluri din pește”, a mai precizat Cornelia Ghișoi.

Olimpiada Gastronomică Mondială  IKA se ţine, la fel cu Jocurile Olimpice din spor, din 4 in 4 ani, iar prima participare a ţării noastre a fost în 1972. La acea primă ediție, România a fost reprezentată de maeștri bucătari din Brașov.

Echipa Belvedere, vicecampioană și fostă campioană olimpică

Succesele anterioare ale echipei Belvedere Brașov, din care face parte şi Lady Chef Cornelia Ghișoi, includ medalia de aur obținută în 2016, care este primul aur câștigat de România la această competiție, precum și medalia de argint din 2020. Aceste rezultate reprezintă dovada talentului și dedicării membrilor săi.

Olimpiada Gastronomică Mondială  IKA a fost fondată în 1896 la Frankfurt, Germania, și adună echipe naționale, regionale și bucătari individuali din întreaga lume. Aceștia se întrec în diferite categorii, de la gătit, la arta preparării deserturilor și sculptură în alimente.

Evenimentul este cunoscut pentru standardele sale înalte și pentru celebrarea diversității și excelenței în arta culinară, fiind un loc de întâlnire pentru cei mai talentați bucătari din lume și un spectacol impresionant pentru pasionații de gastronomie.

Cea mai importantă competiție de profil

Olimpiada Gastronomică Mondială  IKA este considerată a fi cea mai longevivă, vastă și variată competiție culinară la nivel global. De aproape 125 de ani, această competiție reunește bucătari talentați, ce se întrec în creativitate și abilitate, aducând pe masă o multitudine de arome și texturi care captează simțurile și imaginația. 

Se poate spune astfel că la Olimpiada Culinară de la Stuttgart nu doar că se sărbătorește măiestria culinară, ci se setează trenduri, se inovează și se stabilesc standarde de excelență în bucătăria mondială. Este un eveniment unde tradiția se întâlnește cu inovația, unde fiecare bucătar aduce un omagiu bogăției gastronomice globale.

România va avea și două echipe naționale

Doar țările membre ale asociației internaționale pot participa cu echipe reprezentative. România va trimite și anul acesta două echipe naționale, una de seniori și alta de juniori.

Echipa națională de seniori este alcătuită din Emanuel Mocan (căpitan de echipă), Marinică Bejenaru, Marian Zăncianu, Alexandru Vreme, Alin Murariu, Georgian Țufa, Daniel Nistor, Florin Ciobanu, Mihai Ciprian Necula, Flavian Dobre și Dragoș Bercea (managerul echipei).

Din echipa națională de juniori fac parte Munteanu Dadiana (căpitan de echipă), Paul Antohi, Filip Adam, Mihai Petre, David Toader, Andreea Buzatu, Andrei Miron și Bogdan Cozma (managerul echipei).

Țara noastră poate trimite aceste echipe la competiție ca urmare a faptului că Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism (ANBCT) – România este membră a federației international. ANBCT este o organizație nonprofit, înființată în anul 1971, care reprezintă cea mai mare asociație de bucătari și cofetari profesioniști din România.

Scopul principal al asociației este de a promova educația, competițiile culinare și dezvoltarea profesională a bucătarilor și cofetarilor din România, precum și de a reprezenta interesele acestora în industria HoReCa și în societate.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite