După Cetățuie, Primăria Brașov câștigă și restaurantul Cerbul Carpatin. Deocamdată, în primă instanță

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce anul trecut a câștigat Cetățuia de la Aro Palace, Primăria Brașov a obținut în primă instanță și restaurantul Cerbul Carpatin. Firma are 30 de zile să facă apel la decizia tribunalului.

Restaurantul Cerbul Carpatin FOTO Ioan Buciumar
Restaurantul Cerbul Carpatin FOTO Ioan Buciumar

Clădirea care a adăpost ani buni restaurantul Cerbul Carpatin, cunoscută în primul rând pentru că aici au avut loc primele două ediții ale Festivalului Cerbul de Aur, dar și pentru că se află în Piața Sfatului din Brașov - un loc extrem de frecventat de turiști - urmează să revină în patrimoniul Primăriei Brașov.

Demersurile în instanță au început la puțin timp după ce municipalitatea a văzut că poate câștiga Cetățuia – o altă clădire implicată în prima ediție a Festivalului Cerbul de Aur. Între timp, după șapte ani de procese, Cetățuia a revenit mai întâi Statului Român, care a transferat-o Primăriei Brașov.

De această dată ar urma ca imobilul să intre direct în proprietatea municipalității, fără să mai fie nevoie de implicarea Statului Român. Municipalitatea brașoveană a deschis un proces în 2019 împotriva Aro SA, aceeași firmă care a deținut, pentru o perioadă, și Cetățuia.

Prima instanță dă dreptate Primăriei

Zilele acestea a venit prima decizie a Tribunalului Brașov, potrivit căreia restaurantul urmează să intre în posesia Primăriei. Pentru proces, Primăria Brașov a apelat tot la Casa de avocatură Rusu, împreună cu care a reușit să obțină și Cetățuia, de la aceeași societate comercială.

Fosta Casă a negustorilor, mai cunoscută drept restaurantul Cerbul Carpatin, redevine – cel puțin în primă instanță – proprietate a municipiului Brașov – așa arată o hotărâre a Tribunalului Brașov, care poate fi apelată în termen de 30 de zile. Sperăm să ducem acest proces până la final, iar brașovenii să recapete o nouă clădire care este parte din istoria și identitatea acestui oraș”, a arătat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.

Municipalitatea a câștigat partea dinspre Piața Sfatului a clădirii, cea care adăpostește restaurantul. Imobilul, generic denumit „Restaurantul Cerbul Carpatin”, face parte integrantă din Casa Negustorilor - edificiu cunoscut și sub numele de Podul Bătușilor (bătuș fiind un tip de cizmă) ori Casa Hirscher, cum este cunoscută Casa Negustorilor în comunitatea brașoveană.

Apollonia Hirscher a construit clădirea

Restaurantul a aparținut Apolloniei Hirscher, văduva cunoscutului jude al Brașovului, Lukas Hirscher, și una dintre cele mai bogate femei ale vremii, care a ajutat la dezvoltarea Braşovului. Casa a fost ridicată între anii 1541 și 1547, dar Apollonia Hirscher a donat-o comunității brașovene înainte să moară. În prezent, clădirea este declarată monument istoric.

În perioada medievală, aici era principalul loc de întâlnire al breslelor de meșteșugari, era un fel de piață acoperită a orașului, reprezentând, totodată, locul de desfacere a mărfurilor executate de diferite bresle, în special a cizmarilor și cojocarilor.

Apollonia Hirscher nu a locuit niciodată în aceasta. Clădirea a fost făcută după un model italian și permitea intrarea căruțelor cu mărfuri, care erau descărcate în interior. Practic, tot ce avea nevoie o comunitate în materie de mărfuri se găsea la Casa Negustorilor. 

Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite