Dosar penal pentru renovarea unui muzeu din Braşov. Muncitorii au răzuit cu şpaclul picturi şi ornamente vechi de 200 de ani
0Poliţia a deschis un dosar penal de cercetare pentru distrugere la Muzeul „Prima Școală Românească” din Șcheii Brașovului, după ce în timpul lucrărilor de renovare, realizate fără avizele necesare în astfel de situaţii, muncitorii au răzuit cu şpaclul picturi murale vechi de 200 de ani.

Experţii solicitaţi să analizeze modul în care s-a realizat renovarea acestui obiectiv spun că lucrările s-au făcut fără avizele necesare în cazul restaurării monumentelor de clasă A, cum este acesta, scrie Braşov.net. Asta pe lângă faptul că muncitorii au distrus picturi murale, au răzuit cu șpaclul ornamente vechi și au săpat în pereţii clădiri şanţuri pentru instalațiile electrice.
Lucrările au fost demarate de preoţii de la Biserica „Sfântul Nicolae”, de care aparţine „Prima Școală Românească” din Șcheii Brașovului, care au obţinut fonduri inclusiv de la Consiliul Județean Braşov pentru renovarea acestui obiectiv de patrimoniu şi a altor două clădiri aflate în vecinătate. Pentru aceasta, au semnat un contract cu o firmă de construcţii care a fost înfiinţată în urmă cu doi ani.
Raportul experţilor în restaurarea monumentelor istorice evidenţiază greşeli grave în renovarea clădirii de patrimoniu: cabluri electrice îngropate în decorul mural, ornamente refăcute din ipsos și zugrăveli vechi, din secolul al 18-lea, îndepărtate cu șpaclul.
„Se poate vedea traseul cablurilor noi care au fost trasate prin pereţi, distrugându-se o parte din decorul pictat. Aceste uși păstrează decorul original de secol 18. Acuma ele sunt complet decapate, adică tot aceast finisaj istoric a fost înlăturat, au fost aduse la aspectul unor simple uși de lemn”, a exemplificat Marina Iliescu, arhitect expert monumente istorice.






La rândul său, directorul Muzeului Prima Școală Românească, preotul Sebastian Pârvu: se justifică spunând că totul a fost făcut cu bună-credinţă şi în ideea de conservare a clădirilor. În prezent, se încearcă intrarea în legalitate, astfel că au fost contactaţi experţi acreditaţi de Ministerul Culturii pentru a găsi soluţiile optime.
„Am executat cu bună credință niște lucrări pentru conservarea clădirilor. Suntem într-un proces complex de cercetare, de expertizare pentru întreaga clădire, incluzând elementele artistice valoroase: pergamentul, pictura murală, stucaturile, feroneria, sobele ceramice. Lucrăm cu experți acreditați ai Ministerului Culturii pentru a găsi soluțiile corecte, în așa fel încât să intrăm în legalitate. Ne dorim să avem grijă de această clădire și facem tot ceea ce ne este în putință pentru asta”, a spus Sebastia Pârvu, directorul Muzeului „Prima Școală Românească”
În acest moment, lucrările au fost oprite și vor fi reluate doar după ce proprietarii vor intra în legalitate și vor face dovada că pe șantier ajung specialiști în restaurare.
O parte din vină o poartă şi Consiliul Județean Brașov care, în ultimii trei ani, a alocat 460.000 de lei complexului muzeal din Scheii Brașovului şi a făcut deconturile fără a verifica lucrările.
„Din ce îmi arătați, văd niște elemente care sunt îngrijorătoare, dar trebuie să vedem exact ce am finanțat noi acolo”, a declarat Ciprian Sterpu, vicepreședinte Consiliul Județean Brașov.
Şi Ministerul Culturii a confirmat că a fost înştiinţat de această situaţia în luna februarie şi că, într-adevăr, renovarea monumentului de clasă A a fost făcută fără avizele necesare.
Până când acestea vor fi obţinute şi se va intra cu totul în legalitate, poliţia a deschis un dosar penal pentru distrugerile deja făcute.