Descoperire neobișnuită pe teritoriul Brașovului: o cruce care ar putea fi pe o groapă comună din război

0
Publicat:

O dezafectare a unei zone din cartierul brașovean Stupini a scos la iveală o cruce din Primul Război Mondial. Localnicii spun că acolo ar fi o groapă comună a soldaților români căzuți pentru neam.

Cruce găsită în cartierul brașovean Stupini, din Primul Război Mondial FOTO Ioan Buciumar
Cruce găsită în cartierul brașovean Stupini, din Primul Război Mondial FOTO Ioan Buciumar

Curățarea unui teren de pe strada Bârsei, din cartierul brașovean Stupini, a scos la iveală o mare surpriză: aici era o cruce datată 1916, ridicată în memoria eroilor români căzuți în Primul Război Mondial, pentru neam și pământ.

În urma solicitărilor depuse de către cetățeni am dezafectat această zonă – acest canal al ANIF – împreună cu cei de la ANIF (Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, n.r.) și cu Regia Pădurilor „Kronstadt”. Am descoperit acest monument istoric din anul 1916, iar cetățenii mai în vârstă din Stupini mi-au relatat că aici ar fi o groapă comună a ostașilor români căzuți în luptă în anul 1916, în Primul Război Mondial”, a povestit consilierul local Adrian Codreanu.

Un fost militar de carieră, Constantin Radu-Iov, spune că monumentul trebuie pus în valoare. „Trebuie să punem osul și mână de la mână toți cetățenii acestui județ și ai municipiului Brașov să-l amenajăm, să-l administrăm și să-i dăm exact destinația care i se cuvine”, a spus fostul ostaș.

Documentele nu consemnează o luptă în zonă

Istoricul Nicolae Pepene spune că documentele vremii care vorbesc despre războiul din 1914-1918 nu consemnează o luptă cu efective atât de numeroase în zonă încât să existe o groapă comună, așa cum spun locuitorii cartierului, însă ar putea exista alte explicații. Totuși, istoricul a apreciat că fontul inscripției este unul specific perioadei, iar monumentul este „unul frumos, prin simplitatea sa”.

Potrivit legii, primăriile se ocupă de îngrijirea unor asemenea monumente, însă ar fi câțiva pași de făcut.

În acest moment, în evidențele Primăriei Brașov sunt trei cimitire ale eroilor: cel de la Șprenghi, cel de pe Lacea și cel de pe Baciului. Conform prevederilor legale, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor ar trebui să facă toate verificările necesare, să vadă dacă acolo este un cimitir al eroilor, dacă acel monument a fost ridicat într-o astfel de zonă, după care, în momentul în care Oficiul va confirma, municipalitatea poate să-l ia în administrare și să-l întrețină”, a precizat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.

Încă nu este foarte clar dacă bucata de teren pe care a fost găsită crucea aparține Primăriei Brașov sau nu, iar aceasta ar putea avea o influență asupra deciziei municipalității, în special dacă terenul ar fi unul privat. Cert este că descoperirea unei astfel de cruci și a unei eventuale gropi comune chiar pe teritoriul unei localități nu este un eveniment obișnuit.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite