Monumentul „Pe aici nu se trece“. Este ridicat în cinstea ostașilor români care în septembrie 1944 au apărat țara cu prețul vieții VIDEO
0Monumentul Eroilor de la Păuliș (Arad) a fost ridicat în memoria luptelor din septembrie 1944 pentru apărarea patriei. Bătălia eroică a fost prezentată şi în filmul românesc „Pe aici nu se trece”.

Monumentul de la Păuliș (Arad) este o lucrare realizată în anul 1974 de către sculptorii Emil Viorel, Ionel Munteanu și arhitectul Miloș Cristea. Acesta se găsește pe câmpia dintre localitățile Sâmbăteni și Păuliș din Arad, fiind ridicat pe DN7, în apropierea locului în care, în septembrie 1944, trupele militare române au oprit înaintarea trupelor hortiste spre Transilvania. Pentru realizarea acestui monument a fost organizat un concurs național în anul 1959.
Despre Păuliș, col.(rz.) Marcel Lucaciu spunea: „Am crescut în Păuliș și sunt legat de satul copilăriei și tinereții mele prin nenumărate și invizibile conexiuni. De el mă leagă casa părintească, primii ani de școală, aici e locul în care nu se poate să nu îmi tresalte inima de bucurie când ajung”.
Monumentul Eroilor de la Păuliș a fost ridicat în cinstea soldaților din Detașamentul Păuliș care au murit în luptele pentru apărarea defileului Mureșului, în septembrie 1944. A fost dezvelit la 30 de ani după evenimentele din septembrie 1944 și în fiecare an este organizată aici o ceremonie de comemorare a celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial.
Luptă crâncenă pentru patrie
Bătălia de la Păuliş a rămas în istorie drept una dintre cele mai crâncene lupte din cel de-Al Doilea Război Mondial purtate de trupele Armatei române după întoarcerea armelor contra Germaniei hitleriste și a aliaților acesteia.
Atunci în septembrie 1944, elevii Şcolii militare de subofiţeri de la Radna, cu vârste între 18 şi 20 de ani, au reuşit să ţină în loc trupele ungare şi germane, mult mai bine echipate şi mai experimentate, care îi copleşeau în proporţie de opt la unu.
Istoricii arădeni spun că după „momentul 23 august 1944”, când Armata Română a întors armele, încercările armatelor hortyste de a păstra Transilvania au fost zădărnicite de îndârjirea militarilor români.
Ofensiva hortyștilor la granița de vest a început la 5 septembrie 1944, iar Aradul a cazut în fața invadatorilor la 11 septembrie.
„Pe Valea Mureșului și-a continuat înaintarea Divizia ungară Budapesta, cu un efectiv de 20.000 de militari, înaintarea fiindu-i oprita în zona Păulişului de catre un detașament român format din trei batalioane de elevi de la Școala de subofiteri în rezervă de la Radna, un batalion din Regimentul 9 infanterie și divizionul 61 artilerie grea, numarând în total putin peste 1.800 de militari.
Ostașii români au rezistat eroic timp de șapte zile unui inamic mult superior atât ca număr, cât și ca tehnică de luptă, pănă la sosirea în zonă a marilor unități românești care i-au determinat pe inamici să se retragă.
Acum la Păuliș vorbim despre un monument impresionant simbolizând un arbore uriaş ancorat peren, indestructibil în solul şi istoria patriei şi care domină înălţimea cu ramurile şi aripile sale”, spune un istoricul arădean Mircea Sava.
Luptele de la Păuliş au fost prezentate şi în filmul românesc „Pe aici nu se trece”, realizat în 1975, în regia lui Doru Năstase.