Cimitirul Municipal se extinde pe încă trei hectare. Capela degradată a fost renovată pentru a oferi un cadru adecvat oficierii slujbelor
0După ce mai mulţi braşoveni s-au declarat nemulţumiţi de starea în care se afla capela cimitirului municipal, administraţia acestuia a demarat un amplu proces de reabilitare a acestor spaţii, dar şi de amenajare a unor noi locuri de veci, care să respecte anumite standarde.
Valoarea totală a investiţiilor realizate în refacerea clădirilor s-a ridicat la suma de 340.000 de lei, după cum a precizat Mihai Cojocaru, şeful Serviciului Cimitire din cadrul RIAL. În ceea ce priveşte clădirea capelei, a fost refăcută hidroizolaţia şi sistemul de iluminat, fiind de altfel înlocuit şi mobilierul, astfel încât să se creeze un cadru adecvat pentru slujba de înmormântare. În cazul casei reci, a fost recondiţionată instalaţia de climatizare, iar mozaicul a fost înlocuit cu gresie, fiind montate panouri despărţitoare din termopan.
Totodată, la intrarea în ambele imobile au fost amenajate rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. O altă doleanţă a celor care ajungeau la cimitir erau toaletele, care erau degrdate şi murdare. Astfel, numărul grupurilor sanitare a fost mărit, în zona vechilor vestiare, fiind amenajată şi o cabină specială pentru persoane cu dizabilităţi. „O altă problemă care ne fusese semnalată era că se intersectau cu unii angajaţi ai cimitirului care le solicitau diverse lucruri. Acum, am făcut unele amenajări, pentru a răspunde solicitărilor venite de la cetăţeni, inclusiv amenajarea unor vestiare şi toalete separate pentru personal”, a explicat reprezentantul serviciului.
Locuri de înhumare mai organizate
De asemenea, în ultimii ani s-a lucrat şi la extinderea cimitirului în vederea amenajării de noi locuri de înhumare. După cum a precizat Mihai Cojocaru, anul trecut au fost amenajate 120 del ocuri, anul acesta încă 160, iar pentru anul viitor este planificată o extindere prin terasarea terenului de 3 hectare de la vechile sere, unde ar urma să fie realizate aproximativ 400 de locuri de înhumare. Noile morminte au o dimensiune standard şi au fost aliniate, fiind deja delimitate prin amenajarea unor fundaţii (un fel de borduri), astfel încât să nu mai existe disensiuni între oameni, ţinând cont că unii preferau să îşi extindă până şi locul de veci după capul lor. „Această modalitate de delimitare am aplicat-o, începând cu anul 2017, când au fost realizate 120 de parcele. În acest mod, mormintele vor avea o dimensiune standard şi vor fi aliniate”, a spus Cojocaru. Nu în ultimul rând, toate aleile cimitirului au fost reabilitate, procesul de refacere a acestora demarând în urmă cu mai mulţi ani.
Citeşte şi: