Cât de mult îngraşă cerealele din comerţ. O porţie poate avea aceleaşi calorii ca o omletă cu cârnaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cerealele din comerţ îngraşă, deoarece au foarte mult zahăr în compoziţie. Nutriţioniştii ne sfătuiesc să alegem cereale integrale simple, chiar dacă nu sunt la fel de gustoase. Şi acestea au destul de multe calorii, dar sunt mai sănătoase.

Cerealele sunt o mâncare sănătoasă. Ne dau energie, deoarece se absorb mai lent în organism şi ţin de foame. Ajută şi la digestie. Nu conţin grăsimi care atacă sistemul cardiovascular. În schimb aceleaşi cereale au şi foarte multe calorii şi nu sunt recomandate atunci când ţinem dietă.

„Cerealele prin natura lor îngraşă. În comerţ sunt zeci de feluri care de care mai gustoase. Îndiferent dacă sunt cu fructe sau nu, cerealele din comerţ îngraşă foarte mult. Toate au foarte mult zahăr adăugat în compoziţie, astfel că un bol de 200 de ml de cereale cu lapte poate fi o bombă calorică. E ca şi cum am mânca papară şi cârnaţi sau bacon. Dacă le consumăm în fiecare zi vom ajunge să ne îngrăşăm“, spune medicul nutritionist Eva Iorţan.

Chiar şi cerealele integrale, fără adaosuri, au destul de multe calorii. Putem să le mâncăm însă de două-trei ori pe săptămână dimineaţa, deoarece sunt sănătoase. „Şi cerealele simple, care nu au un gust foarte bun, pot să îngraşe, dar mult mai puţin. De aceea sunt alegerea potrivită. Mulţi oameni nu le mănâncă pentru că nu sunt foarte gustoase. Cerealele de orz, ovăz, secară sau grâu au în medie cam 300-350 de kcal la 100 de grame. Nu cântăresc însă foarte mult, astfel că la o masă nu depăşim cantitatea de 100 de grame. Mult mai multe calorii, cam dublu, au însă seminţele de in, susan, pin sau chia. Sunt sănătoase, dar îngraşă destul de mult şi nu trebuie încluse în dietate zilnic dacă aveţi probleme cu kilogramele în plus. Atunci când le consumaţi cu lapte alegeţi unul cu mai puţină grăsime. Sunt foarte bune şi cu iaurt“, mai spune medicul.

Cum alegem cerealele potrivite

Ca că nu ne îngrăşăm atunci când mâncăm cereale, trebuie să le alegem cu grijă. „În primul rând alegeţi cereale integrale în forma lor pură, nu procesate. Nu sunt la fel de bune la gust, dar sunt mai sănătoase. Uitaţi-vă pe etichetă să nu aibă adaos de zahăr şi să conţină proteine şi fibre alimentare. De asemenea, acestea trebuie să conţină glucide, dar nerafinate şi nu adaos de zahăr. Evitaţi tot ce înseamnă cereale cu ciocolată, cu tot felul de umpluturi şi cu fructe uscate. Consumaţi cereale doar dimineaţa, la micul-dejun, şi nu pe post de cină“, mai spune nutriţionistul.


 

Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite