Braşovenii s-au distrat la iarbă verde, de Sfânta Maria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Braşovenii s-au bucurat de ziua lor liberă alături de cei dragi şi au petrecut la iarbă verde. Credincioşii au umplut bisericile pentru a se ruga la Sfânta Fecioară. După slujbă, braşovenii au mers la iarbă verde cu familiile.

Toate drumurile au dus astăzi la biserică, pentru mulţi dintre braşovenii care sărbătoresc după calendarul creştin-ortodox Adormirea Maicii Domnului. Cu mic, cu mare, oamenii au păşit în sfintele lăcaşe pentru a se ruga şi pentru a aprinde lumânări.

Bisericile au fost neîncăpătoare, mai ales că foarte multe persoane şi-au adus aminte de morţi şi i-au pomenit, după datină. Acolo unde au fost sărbătorite hramurile bisericilor, slujbele au fost deosebite, iar oamenii mai mulţi. Cele mai multe persoane care au călcat pragul bisericilor sunt chiar sărbătoritele şi sărbătoriţii care poartă prenume de Maria sau derivate ale acestuia.

În fiecare an, de ziua mea, sărbătoresc prin a merge la biserică şi abia apoi beau un pahar cu familia", ne-a spus Maria Iacob, de 75 de ani, pensionară. Altele au venit la biserică şi s-au grăbit să ajungă acasă, să umple mesele pentru musafiri. „Am pregătit o masă regească, cu de toate. Aperitive, sarmale, friptură, prăjituri şi nelipsitul tort", a spus Maria Chicu, 66 de ani, pensionară.

Distracţie la maximum

Bucuroşi că au avut o minivacanţă pe cinste, majoritatea braşovenilor au mers de dimineaţă la biserică şi abia apoi s-au pus pe distracţie. Vremea a fost prielnică, iar în cele mai de notorietate locuri de campare din Braşov, nu puteai să arunci un ac.

Am profitat de weekend-ul prelungit şi am venit cu familia la Braşov pentru a ne relaxa. Deşi suntem braşoveni get-beget, am plecat de mulţi ani la Bucureşti, dar ne întoarcem foarte des aici, pentru că ni se face dor", a spus Norica Ştiopu, 51 de ani, inginer.

La Pietrele lui Solomon, una dintre cele mai răcoroase zone de grătare, nu mai existau locuri libere încă de la ora 11.00. „Dacă nu ne distrăm în zilele de sărbătoare, atunci când? Am făcut un grătar, bem vin şi ne simţim bine. Nu avem neapărat o Maria sau un Marin în familie, dar nu avem nevoie de unul ca să ne simţim bine", a spus Ioan Micu, 62 de ani, pensionar.

88.000 de sărbătoriţi

După ce au ţinut postul Sfintei Marii, pe grătarele pregătite de braşoveni, mititeii şi carnea au sfârâit pe grătar, iar berea a fost principalul factor de luptă împotriva caniculei. Peste 88.000 de braşoveni şi-au serbat ieri ziua numelui, majoritatea fiind femei. Prenumele Maria este cel mai des întâlnit în judeţ, după Ion.

Bucurie mare şi pentru cei care şi-au propus să-şi pună pirostriile în acest an. Cu această ocazie se deschide sezonul de nunţi, care durează din 16 august şi până în 14 noiembrie.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite