Biserica fortificată din Viscri, bijuteria secolelor trecute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toată lumea ştie că satul Viscri din Braşov este numit şi satul prinţului Charles, deoarece acesta deţine aici o casă cumpărată încă din 1996. Majoritatea turiştilor vin la Viscri pentru a o vedea, dar ajung să descopere că satul ascunde o altă bijuterie, o biserică fortificată din secolul al XIII-lea.

Aici timpul parcă a stat în loc. De la poarta de lemn şi grădina de pomi fructiferi care o înconjoară, de la treptele de piatră măcinate de iernile grele şi până la muzeul din biserică, totul arată ca acum câteva secole. Biserica îţi taie practic respiraţia. Orga veche de 300 de ani, băncile de lemn sculptat, tocite de-a lungul timpului, dar şi o cutie a milei pictată manual, toate pot fi admirate în linişte. „Orga a fost costruită de cunoscutul constructor Johann Thois şi este de o frumuseţe rară. Atât ea cât altarul pictat nu au suferit nicio modificare. La fel şi băncile pe care se aşezau oamenii la slujbă. Existau nişte reguli foarte clare. Femeile şi copiii stăteau în centru, iar băncile lor erau mai scunde şi erau confecţionate din dulapuri. Întreg mobilierul original a fost păstrat, lucru care nu se poate spune despre multe fortificaţii din Transilvania care au suferit de-a lungul timpului restaurări“, a spus istoricul Ioan Pulber.

Dacă aveţi curaj puteţi urca până în cel mai înalt turn, într-un întuneric total, pe treptele înguste. De sus însă veţi avea o privelişte superbă de unde puteţi admira o panoramă superbă asupra întregului sat. Un tur al bisericii trebuie să includă obligatoriu şi o plimbare prin camerele vechi ale muzeului unde puteţi vedea lăzi de zestre săseşti pictate manual, costume populare de nuntă, din secolul al XIII-lea, dar şi seturi întregi de ceramică folosite la mesele de duminică. Din muzeu nu lipsesc nici pătuţurile din lemn pentru copii sau cărţile de rugăciuni de acum 200 de ani. 

„Andamblul fortificaţiei din Viscri impresionează prin numărul mare de turnuri şi bastioane. Este una dintre cele mai bine păstrate fortificaţii din Transilvania. Pentru că a fost cetate de apărare, zidurile înalte o fac să fie puţin vizibilă din exterior, dar odată ce turiştii ajung în curte o pot admira în toată splendoarea ei. Toate bastioanele şi turnurile au guri de tragere. În cetate se retrăgeau toţi locuitorii atunci când satul era sub asediu“, a mai spus istoricul Ioan Pulber. Biserica poate fi vizitată zilnic între orele 10.00 şi 18.00, iar intrarea costă 4 lei. 

Odată ce aţi ieşit din biserică trebuie neapărat să faceţi o plimbare pe jos şi să admiraţi casele săseşti care arată acum 100 de ani, cu faţadele pictate. Întreg satul, dar şi biserica au fost incluse în patrimonul UNESCO, încă de acum 15 ani, pentru ca imaginea pitorească să nu fie distrusă de renovări şi modernizări care i-ar putea strica aspectul. Satul Viscri este situat la 90 de kilometri de Braşov pe DN 13 până la Rupea. Intraţi apoi la DJ 104 şi veţi ajunge la Viscri pe un drum pietruit. Satul 15.000 de turişti de an, majoritatea străini. 

Branduri de succes de la Viscri

Dacă prinţul Charles a pus satul de 1000 de locuri pe harta Europei, produsele specifice zonei l-au făcut şi mai cunoscut. Şosete din lână naturală din Viscri au devenit şi ele celebre şi dacă ajungeţi în sat trebuie să vă cumpăraţi o pereche. Şosetele croşetate din vechi pulovere de lână de către femeile din sat erau date în schimbul alimentelor (zahăr, ulei sau pâine) acum 50 de ani. Cum grămada de şosete a început să crească din ce în ce mai mare, cu timpul, trocul s-a transformat într-un adevărat proiect la care participă 125 de femei din sat. Acum, ţărăncile tricotează aproximativ 10.000 de perechi de şosete, mănuşi, căciuli, pulovere sau papuci de pâslă care ajung majoritatea la export. Sunt duse la Naumburg în Germania, de unde se vând în toată ţara. O pereche de şosele costă între 10 şi 20 de lei, la fel ca şi mănuşile. Căciulile sunt 30 de lei, iar puloverele costă între 60 şi 80 de lei. 

În toamna lui 2012, localnicii au lansat dulceaţa de Viscri care costă 365 de euro borcanul. Acesta se vinde la pachet cu un săculeţ şi o linguriţă de argint. Marea lansare a avut loc la Paris. Reţeta este secretă, dar producătorii au dat câteva indicii. „Este o dulceaţă făcută din fructe de pădure, iar prezentarea este una pentru produse de lux. Borcanele sunt învelite într-o ţesătură de argint şi sunt însoţite de linguriţe de argist“, a spus Cristi Gherghiceanu, unul dintre sătenii de la Viscri direct implicaţi în proiect.

Boom imobiliar

După ce satul a devenit celebru şi preţul caselor a explodat. O casă mai mică, cu două camere costa 2.500 de euro în 1996. În 2000, preţurile au ajuns rapid la 20.000 de euro. Prinţul a plătit pentru locuinţa cu patru camere, şură şi grădină 15.000 de euro. În 2010, o casă la Viscri se vindea cu 40.000-45.000 de euro, iar acum, preţul a ajuns la 60.000 de euro. O fermă se vinde şi cu 85.000 de euro, cam la fel ca o vilă în localităţile din imediata vecinătate a municipiului Braşov.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite