Baza sportivă Olimpia, scoasă la licitaţie de CJ Braşov. Lucrările de reparaţii, comandate de preşedintele suspendat Aristotel Căncescu, în vizorul DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii judeţeni au aprobat, vineri, scoaterea la licitaţie a terenului şi construcţiei de la baza sportivă Olimpia.

Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a fost trimis în judecată de procurorii anticuropţie pentru abuz în serviciu şi delapidare într-un dosar care are ca obiect şi investiţiile realizate de CJ la Baza Sportivă Olimpia. Procurorii DNA cercetează modul cum o instituţie publică a finanţat investiţii într-o clădire aflată în proprietatea unei asociaţii private, aflată în litigiu şi care nu este monument istoric.

Alocări ilegale de 3 milioane de euro

Până în 2010, Consiliul Judeţean a cheltuit 7.259.117 lei pe lucrări la Baza Olimpia. Pe lângă această sumă, Consiliul Judeţean a mai alocat direct Clubului 4.230.979 lei ca participare la patrimoniu, sumă ce a fost folosită la plata unor lucrări de modernizare. Există suspiciunea că în fapt lucrările au fost plătite de două ori. Direct de Consiliul Judeţean şi indirect de Clubul Sportiv „Societatea de Patinaj” Braşov prin aceste participări la patrimoniu.

De asemenea, Consiliul Judeţean a dispus achitarea unei datorii de 1.000.000 lei pe care Clubul o avea către o societate comercială. În total, sumele alocate ilegal de Consiliul Judeţean pentru modernizarea unei clădiri private se ridică la 12.490.096 lei, aproximativ 3 milioane de euro.

Bani publici pentru o clădire privată

În 2010 Consiliul Judeţean Braşov şi-a dat seama că a investit „din greşeală” timp de 5 ani la Baza Olimpia, aşa cum reiese din Cererea de Chemare în judecată depusă de Consiliul Judeţean la Tribunalul Braşov: „clubul nu este legal îndreptăţit să primească subvenţii realizate cu fonduri provenite din bugetul public. Plata s-a făcut din eroare. Impulsul determinant care a generat investiţiile realizate de judeţ în beneficiul clubului, l-a constituit credinţa fermă, dar eronată a reclamantului că pârâtul este o persoană juridică declarată de utilitate publică” (Extras din cererea de chemare în judecata).

Pentru a beneficia de fonduri publice, o asociaţie trebuie să fie declarată de interes public. Aceasta se realizează prin Hotărâre de Guvern, aşa cum se precizează clar în articolul 39 alineatul 1 din Ordonanţa nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii publicată în Monitorul Oficial nr. 39 din 31 ianuarie 2000: art. 39.(1) Recunoasterea unei asociaţii sau a unei fundaţii de utilitate publică se face prin hoăarâre a Guvernului.

Din 2005 şi până în 2010, nimeni de la Consiliul Judeţean nu a cerut Societăţii de Patinaj să prezinte Hotărârea de Guvern prin care a fost declarată de utilitate publică. I

Baza Olimpia, obiect de litigiu din 2005

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu a făcut investiţiile în Baza Olimpia în condiţiile în care această clădire este una privată, dar şi în litigiu!

În 2005 Primăria Braşov, urmaşa Comunei Orăşeneşti Braşov, a depus la Tribunal o cerere de rezoluţiune a contractului din 1894 pe motiv că Clubul Sportiv „Societatea de Patinaj” şi-a încălcat obligaţiile din contract.

Primăria Braşov a informat prin mai multe adrese Consiliul Judeţean că Baza Olimpia face obiectul unui litigiu. Mai mult, în 2005, înaintea începerii lucrărilor, procesul a fost înscris în Cartea Funciară. Cu act nr. 31688/2005 – se notează procesul intentat de Primăria Mun. Braşov C/A Clubul Sportiv „Societatea de Patinaj” Braşov pentru rezoluţiunea contractului de vânzare-cumpărare încheiat între părţi şi se notează hotărârea Consiliului Local nr. 504 pentru rezoluţiunea contractului de vânzare-cumpărare şi restabilirea anterioară de CF (extras de Carte Funciară).

Nu e monument istoric

În 2011, dându-şi seama că a greşit, Căncescu a afirmat de mai multe ori în presa locală că lucrările la Baza Olimpia, clădire privată şi aflată în litigiu, au fost făcute de urgenţă deoarece Olimpia era un monument istoric cu grad ridicat de prăbuşire, iar legea îl sancţiona dacă nu intervenea. Nu ştim pe ce documente îşi bazează această afirmaţie (în baza Legii 5544/2011 i-am solicitat toate documentele referitoare la Baza Olimpia, dar până la încheierea ediţiei acesta a refuzat să ni le pună la dispoziţie), dar noi deţinem un document din 2011 de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional care spune că Baza Olimpia nu era şi nu este monument istoric:

Casa „Societăţii de Patinaj” cunoscută ca şi Baza Olimpia nu este inclusă în Lista Monumentelor Istorice din 2010, aprobată prin Ordinul Ministrului Culturii şi Cultelor nr 2134/2004, modificat prin Ordinul Ministrului Culturii şi Patrimoniului National nr 2361/ 2010. În consecinţă, imobilul nu beneficiază de statutul de monument istoric conform legii.

Sume de milioane pentru un faliment

Pe lângă investiţiile în clădirea Olimpia, Consiliul Judeţean a mai investit câteva milioane de lei şi în susţinerea activităţii sportive. Toate aceste investiţii au fost aşa de eficiente, încât în 2011, Clubul Sportiv „Societatea de Patinaj” Brasov” şi-a cerut falimentul. Trebuie menţionat faptul că în urma Protocolului din 2005 s-a constituit un Consiliul de Administraţie care a făcut legătura între Consiliul Judeţean şi Clubul Sportiv „Societatea de Patinaj”.

Se intră în legalitate

Pentru a intra în legalitate, consilierii judeţeni au decis scoaterea la licitaţie pentru a închiria întregul complex. Plata chiriei se va face în avans pentru primele trei luni dela data încheierii contractului. De asemenea, autorităţile judeţene pretind şi o garanţie constând în echivalentul chiriei pentru cinci luni, prin scrisoare bancară, virament bancar sau în numerar, sumă ce trebuie achitată în termen de trei zile de la semnarea contractului.

Viitorii chiriaşi pot face îmbunătăţiri ale imobilului, pe baza unui proiect care trebuie aprobat de Consiliului Judeţean. Mai mult, orice intervenţie trebuie realizată cu acordul Direcţiei Judeţene de Cultură şi Culte.

Baza Olimpia va fi închiriată pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea prelungirii contractului cu cel mult încă cinci ani. Preţul de pornire a licitaţiei pentru terenul de 5.098 mp este de 1,2 euro/mp/lună, la cotaţia BNR din ziua plăţii (adică aproximativ 27.000 de lei/lună). Pentru clădirea de la Olimpia, preţul de pornire a licitaţiei este de 7,7 euro/mp/lună, pentru o suprafaţă utilă de 781 mp (în jur de 26.500 lei/lună), iar preţul de strigare la o magazie de 93 mp este de 2,3 euro/mp/lună (adică vreo 930 de lei/lună).

Scurt istoric la Bazei sportive Olimpia

Imobilul a fost construit în 1894 şi a avut parte de reparaţii capitale în 2008, având destinţia de de bază sportivă şi de agrement, cu spaţii administrative, bar, terasă, sală de evenimente, centru de închiriere materiale sportive etc.

În 1894, Comuna Orăşenească Braşov a încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu Asociaţia de Patinaj din Braşov, prin care cea din urmă a cumpărat un teren trecut în cartea funciară nr.1 nr. curent 404, teren pe care se află astazi Baza Sportivă Olimpia. Cumpărătorul se obliga ca terenul să fie folosit exclusiv pentru scopuri de patinaj  şi nu-i era îngăduit să înstrăineze terenul cumpărat, în totalitate sau în parte, fără aprobarea expresă a comunei orăşăneşti.

În 1945, Baza Olimpia a fost confiscată de comunişti. După 1990, urmaşii de drept ai Asociaţiei de Patinaj s-au constituit într-o asociaţie numită Clubul Sportiv „Societatea de Patinaj” Braşov, care a obţinut în 2001 dreptul de proprietate asupra clădirii Baza Olimpia, prin hotărare definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În 2005 Consiliul Judeţean Braşov a încheiat un protocol cu „Clubul Sportiv «Societatea de Patinaj» Brasov” prin care se obliga să modernizeze patrimoniul clubului, contribuind pentru aceste modernizări cu suma de 1.500.000 lei, până în data de 31.12.2006 şi să aloce un fond separat necesar pentru desfăşurarea activităţilor sportive în cadrul secţiilor de patinaj şi de tenis, de cel puţin 300.000 lei anual. 

Actualii chiriaşi funcţioneză ilegal

Baza Sportivă Olimpia a fost cumpărată de Consiliul Judeţean Braşov în data de 10.10.2013. În contractul de vânzare-cumpărare, în foaia de sarcini de la Carte Funciară era menţionată existenţa unui contract de închiriere încheiat cu SC Olimpia Tenis Club SRL, dar instanţa a constatat nulitatea absolută, în 27.05.2013, a acestui contract şi a dispus radierea din Cartea Funciară şi a dispus evacuarea firmei respective.

Ulterior, prin Hotărârea Consiliului Judeţean Braşov nr. 579/9.12.2013 s-a aprobat încheierea unui contract de asociere între judeţul Braşov şi Clubul Sportiv Societatea de Patinaj, valabil până în data de de  1.03.2014, care a avut ca obiect cele patru terenuri de tenis şi parterul clădirii Olimpia. Prin Hotărârea Consiliului Judeţean Braşov nr. 117/18.03.2015 s-a aprobat documentaţia de licitaţie pentru desfăşurarea activităţilor sportive şi de agrement la Baza Olimpia.

La această oră, aici funcţionează ilegal Clubul Sportiv Societatea de Patinaj, Clubul Sportiv Olimpia 2011 Braşov şi Olimpia Lounce SRL, care au fost notificate pentru evacuarea voluntară a imobilului, în caz contrar Consiliul Judeţean urmând să deschidă acţiuni pentru evacuarea lor imediată din spaţiu.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite