Atenţie, nu se schiază în Poiana Braşov, deşi a nins abundent. Există riscul producerii de accidentări, din cauza stratului de zăpadă instabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii trebuie să ţină cont de faptul că vremea este instabilă la munte în această perioadă, astfel că trebuie să se echipeze corespunzător şi dacă vor să facă drumeţii. Foto: Dorin Drăgoi
Turiştii trebuie să ţină cont de faptul că vremea este instabilă la munte în această perioadă, astfel că trebuie să se echipeze corespunzător şi dacă vor să facă drumeţii. Foto: Dorin Drăgoi

Administratorii domeniului schiabil din Poiana Braşov îi avertizează pe iubitorii sporturilor de iarnă că, deşi a nins destul de mult la munte şi chiar au fost pornite şi instalaţiile de producere a zăpezii artificiale, încă nu se poate schia.

După cum au precizat aceştia, în ultimele zile, au fost mai multe situaţii în care pasionaţii de sporturi de iarnă au vrut să urce în Masivul Postăvarul pentru a coborî apoi pe schiuri. Avertismentul public transmis de către autorităţi şi salvamontişti este că nu se poate încă schia şi există chiar riscul producerii de accidente. „Vom anunţa public momentul în care domeniul schiabil se va deschide. În acest moment, există riscul producerii de accidente, având în vedere că startul de zăpada nu are grosimea şi consistenţa necesare”, a explicat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

În prezent, în Poiana Braşov funcţionează doar telecabina Kanzel, iar programul de funcţionare este de la ora 9:00 la 16:00. „Dacă doriţi să faceţi o drumeţie în zona Tâmpa sau Postăvaru tineţi cont că aveţi nevoie de un echipament adecvat, din care să nu lipsească încălţările de munte, care va ofera stabilitate şi aderenţă maxime. Totodata tineti cont si de faptul ca la munte vremea este deosebit de instabila, iar conditiile meteo se pot schimba radical intr-un interval foarte scurt de timp”, a avertizat şi Sorin Păltânea, şeful serviciului Salvamont din Poiana Braşov. 

Bunuri de aproape 60 de milioane de lei, asigurate

De asemenea, pentru ca sezonul de schi să se deschidă în bune condiţii, Primăria este în procedură  de încheiere a poliţelor de asigurare necesare pentru echipamentele, instalaţiile de transport pe cablu sau cele de producere a zăpezii artificiale, costul acestora fiind de aproape 93.000 de lei.
 

În primul rând, vor fi asigurate ratracurile (maşinile care bătătoresc zăpada de pe pârtiie), cele două instalaţiile de transport pe cablu pe care Primăria le are în proprietate, lănciile şi tunurile de zăpadă, precum şi instalaţiile şi reţelele aferente acestora, dar şi aparatele care emit cartelele pentru accesul la instalaţiile de transport pe cablu. Valoarea totală a acestor poliţe de asigurare, în conformitate cu anunţul de licitaţie, este de 92.788,04 lei, contractul urmând să fie atribuit prin cumpărare directă. Valoarea totală a bunurilor asigurate este de 59.937.578 de lei.

Instalaţii zăpadă artificială Poiana Braşov. Foto

Instalaţiile de producere a zăpezii artificial au o valoare de peste 17 milioane de lei

În ceea ce priveşte asigurarea ratracurilor, poliţa de asigurare se va încheia pe o perioadă de 5 luni, începând cu data de 1 decembrie, respectiv doar pe perioada sezonului de schi, iar totalul sumei asigurate este de 2,16 milioane de lei.

Asigurate şi în caz de vandalism şi în cazul în care sunt distruse de urşi

În cazul celor două instalaţii de transport pe cablu, respectiv telescaunele de pe Ruia şi Lupului, poliţele se vor încheia pe o perioadă de 12 luni, iar valoarea bunurilor asigurate este de 33,23 milioane de lei. Pentru 120 de lăncii şi 29 de tunuri de prooducerea a zăpezii artificiale, valoarea asigurată va fi de 7,23 milioane de lei. Nu în ultimul rând, clădirile şi celelalte instalaţii eferente acestor echipamente au o valoarea asigurată de 17,14 milioane de lei. Atât în cazul instalaţiilor de transport, cât şi în cazul acestor echipamente, asiguratorul va trebui să suporte despăgubiri în cazul în care acestea sunt deteriorate de vreun incendiu, din cauze naturale, dar şi dacă sunt vandalizate sau se produc furturi.

Poliţele de asigurare acoperă şi riscuri care ar putea fi cauzate de avalanşe, căderea unor aparate de zbor, scurtcircuite, trăsnete sau explozii, dar şi în cazul în care suferă daune produse de animalele sălbatice, lucru care se întâmplă cam în fiecare sezon.

Citeşte şi:

Noul sezon de schi vine cu tarife mai mari la instalaţiile de transport pe cablu din Poiana Braşov

Reguli ca să evitaţi accidentele la schi sau săniuş. 176 de persoane au fost rănite în Poiana Braşov în mai puţin de o lună

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite