Aparat precum la Biblioteca Vaticanului, la un muzeu din Braşov. În România mai există doar unul la fel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instalaţie pentru conservarea patrimoniului Muzeului de Etnografie Braşov FOTO Consiliul Judeţean Braşov
Instalaţie pentru conservarea patrimoniului Muzeului de Etnografie Braşov FOTO Consiliul Judeţean Braşov

Muzeul de Etnografie Braşov a fost dotat cu o instalaţie specială de conservare a patrimoniului, aşa cum au marile muzee ale lumii.

Un aparat ecologic pentru conservarea patrimoniului cultural a intrat în dotarea Muzeului de Etnografie Braşov. Este vorba despre o instalaţie de tratare în mediu anoxic (lipsit de oxigen) a obiectelor de patrimoniu.investiţia, în valoare de peste 130.000 de lei, a fost făcută de Consiliul Judeţean, la solicitarea muzeului. 

„Aparatul este o instalaţie ecologică foarte eficientă şi uşor de utilizat. Tehnologia care stă la baza ei a fost preluată de la o instalaţie similară din domeniul conservării bio a fructelor în camera cu atmosferă modificată, o tehnologie promovată de firma producătoare. 

Instalaţia se compune din trei părţi principale: un computer, o cutie cu un separator molecular dotat cu compresor şi bule etanşe din folie plastic, închise ermetic, conectate la separator prin anumite racorduri şi la computer, printr-un senzor cu fir”, explică dr. Alexandru Stănescu, managerul Muzeului de Etnografie Braşov.

Cum funcţionează aparatul

Obiectele de patrimoniu sunt introduse în bule etanşe, racordate la separator şi la computer. În cateva zeci de minute, instalaţia extrage aerul din fiecare bulă şi pompează în schimb azot. Un senzor verifică trei parametrii: umiditatea şi procentul de azot sau de oxigen. 

Scopul este acela de a elimina oxigenul şi de a crea o atmosferă modificată în care azotul ajunge la o concentraţie aproape de 100% (99%). Azotul este pompat din instalaţie în aşa-numitele bule cu atmosferă controlată (modificată), în care concentraţia de azot ajunge până la 99,9%, ceea permite restauratorilor şi conservatorilor să cureţe de orice infestare cu bacterii sau insecte, atât obiectele din material textil, cât şi cele din hârtie şi lemn. După 21 de zile în mediu anoxic, orice bacterie, orice insectă, indiferent de stadiul de dezvoltare – ou, larvă, nimfă, insectă, moare.

Instalaţia foloseşte o tehnologie de top şi este ecologică. Ea utilizează ca bază aerul din atmosferă pentru a crea un mediu anoxic 

„Aparatul este o instalaţie ecologică foarte eficientă şi uşor de utilizat. Tehnologia care stă la baza ei a fost preluată de la o instalaţie similară din domeniul conservării bio a fructelor în camera cu atmosferă modificată, o tehnologie promovată de firma producătoare. Instalaţia se compune din trei părţi principale: un computer, o cutie cu un separator molecular dotat cu compresor şi bule etanşe din folie plastic, închise ermetic, conectate la separator prin anumite racorduri şi la computer, printr-un senzor cu fir”, explică Alexandru Stănescu, managerul Muzeului de Etnografie Braşov. 

Instalaţia de tratament şi conservare în atmosferă controlată este astăzi nelipsită din depozitele şi atelierele de restaurare ale unor mari muzee din lumea, ca Louvre, Muzeul Civilizaţiei Egiptene din Cairo, Muzeul Palatului Regal din Torino sau Biblioteca Vaticanului.

Instalaţia este mobilă, cântăreşte doar 85 de kg şi dispune de roţi, astfel că poate fi mutată în toate spaţiile muzeului, precum şi în secţiile exterioare: Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului din Piaţa Sfatului, Muzeul Etnografic «Gheorghe Cernea» din Rupea şi Muzeul Etnografic Săcele. O asemenea instalaţie mai există în România doar la Iaşi.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Dezamăgire cruntă pentru Oana Roman după weekendul petrecut la munte. Ce a supărat-o pe fiica fostului premier

Mii de adăposturi civile au diverse alte utilităţi. Ce se întâmplă cu acestea în caz de război

Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite