UPDATE Baronul PSD Gheorghe Bunea Stancu a fost ridicat cu mascaţii şi dus la DNA Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DNA a descins în această dimineaţă sediul Consiliului Judeţean Brăila şi la reşedinţa preşedintelui acestei instituţii, baronul local Gheorghe Bunea Stancu. El este acuzat că ar fi atribuit ilegal mai multe contracte. DNA colaborează cu SRI în acest dosar.

UPDATE 03.10 Preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a fost reţinut, în noaptea de joi spre vineri, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul în care este acuzat de atribuirea preferenţială a unor contracte către anumite firme.

UPDATE ORA 19.00 Bunea Stancu a urcat într-o dubă a jandarmeriei şi în aceste momente este transportat către DNA Galaţi.

UPDATE ora 15.50 Ovidiu Nechita (PNL), celălalt vicepreşedinte al CJ Brăila, a sosit la sediul instituţiei. El a declarat că a fost plecat cu treburi prin judeţ şi nu ştie ce s-a întâmplat în instituţie cu colegii săi. Nechita a afirmat că anchetatorii nu i-au solicitat nicio declaraţie până în acest moment.

UPDATE ora 14.50 Şeful Direcţiei de Achiziţii Publice din cadrul Consiliului Judeţean Brăila, Nicolae Moisiu, a ajuns la sediul DNA Galaţi pentru audieri. Deşi duba Jandarmeriei putea intra lejer în curtea instituţiei, aceasta s-a oprit în mijlocul străzii, iar jandarmii l-au dus prin faţa camerelor de filmat pe Moisiu până în sediul instituţiei (Bogdan Nistor)

UPDATE ora 14.30 Şeful Direcţiei de Achiziţii Publice din Consiliul Judeţean Brăila este cel de-al treilea cercetat în dosar. Anchetatorii au descins acasă la Nicolae (Ghiocel) Moisiu, cel care a încercat să se sinucidă în 2012, în urma audierilor repetate de la ANI în dosarul lui Bunea. Moisiu este dus acum la sediul DNA Galaţi.

UPDATE ora 13.15 Vicepreşedintele Florin Mija (PSD) a fost adus cu duba la Consiliul Judeţean Brăila, acolo unde se află şi Gheorghe Bunea Stancu. Mija nu a făcut nicio declaraţie.

image

Vicele CJ a fost adus cu duba la sediul CJ  FOTO Florentin Coman

UPDATE ora 11.20 Baronul Bunea Stancu a fost ridicat cu mascaţii de la locuinţa sa şi dus la Consiliului Judeţean Brăila. Preşedintele CJ Brăila părea vizibil afectat de ceea ce i se întâmplă, dar încerca să pară calm. Întrebat de ziarişti de ce a fost ridicat de acasă, singurul răspuns pe care l-a dat, cu o voce care voia să fie zeflemitoare, a fost : "Nu m-a luat nimeni, măi!". În rest, nici el şi nici avocatul său nu au mai făcun nicio declaraţie.

image

Nicolae Moisiu a fost adus la DNA Galaţi. Foto: Bogdan Nistor

UPDATE ora 11.00 Bunea Stancu este cercetat pentru posibile fapte de abuz în serviciu în formă continuată, instigare la abuz în serviciu  şi conflict de interese în formă continuată, privind modul în care CJ a dat mai multe contracte în perioada 2009-2011.

Printre acestea: "Servicii de proiectare şi executare lucrări pentru repararea şi amenajarea clădirii din Brăila, strada Buzăului nr. 3A", "Lucrări de reabilitare, amenajare şi modernizare spaţii medicale în proiectul Modernizarea ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Brăila – SIM S 3508”, "Lucrări de reabilitare, amenajare şi modernizare spaţii medicale” în proiectul „Echiparea Ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila”, "Reabilitarea drumurilor judeţene DJ 211, 202A şi 202B din Judeţul Brăila, prin asfaltarea cu un strat de covor bituminos", "Lucrări de întreţinere curentă, pe timp de iarnă (2009-2010), a unor sectoare din drumurile judeţene."

DNA a făcut descinderi joi dimineaţa la sediul Consiliului Judeţean şi la locuinţa lui Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele instituţiei

Percheziţiile sunt făcute într-un dosar de corupţie ce vizează încheierea, derularea, executarea şi finalizarea unor proceduri de achiziţie publică derulate în perioada 2009 - 2011 de către Consiliul Judeţean (CJ) Brăila, în calitate de autoritate contractantă. 

În acest timp, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Florin Mija, a fost ridicat de mascaţi din Delta Dunării, acolo unde se afla în vacanţă.

Într-un alt dosar, cunoscut ca dosarul "Mită la PSD", Gheorghe Bunea Stancu, a fost trimis în judecată de DNA, în 2012, alături de omul de afaceri Ioan Niculae, directorul Viorel Bărac de la InterAgro şi Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice. În noiembrie 2013, Judecătoria Sectorului 1 i-a achitat pe cei patru, decizia nefiind însă definitivă.

În 2012, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că preşedintele Consiliului Judeţean Brăila a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, după ce a semnat contracte de asociere cu două cluburi sportive controlate de firme unde el este acţionar majoritar.

image

Stancu a fost urcat maşina mascaţilor  FOTO Florentin Coman

Profilul baronului PSD de Brăila

Gheorghe Bunea Stancu deţine funcţia de preşedinte al CJ din 2004, iar de-a lungul anilor a intrat în nenumărate rânduri în vizorul presei şi a organelor de anchetă din cauza legăturilor evidente de afaceri dintre firmele pe care le controlează şi instituţia publică unde este şef.
Presa locală a relatat că, numai în 2010, de exemplu, firma „Concivia” SA figura pe siteul www.licitatiepublica.ro ca fiind adjudecatară a nu mai puţin de 20 de proceduri de achiziţii publice. Pentru 14 dintre acestea, autorităţi contractante au fost fie Consiliul Judeţean Brăila, fie unităţi administrativ-teritoriale (UAT) subordonate acestuia.

Ca valoare, contractele închieate de „Concivia”, în 2010, cu CJ Brăila şi instituţii subordonate însumează aproximativ 7 milioane de lei. Alte 6,9 milioane de lei au reprezentat contracte încheiate cu Primăria Brăila sau alte instituţii publice din Brăila.

Legătura între Stancu şi „Concivia” este făcută de faptul că acţionarul majoritar al acestei firme este SC „Bursagrirom” SA. Care „Bursagrirom” este controlată de Gheorghe Bunea Stancu, ce deţine pachetul majoritar de acţiuni.

În ciuda dezvăluirilor făcute de presă de-a lungul timpului, firma „Concivia” a rămas abonată în continuare la banii publici. Cea mai recentă „lovitură” în materie de contracte pe bani publici a fost reuşită în luna ianuarie a acestui an, când firma controlată indirect de Stancu a adjudecat lucrările de consolidare şi modernizare a clădirii monumentale a teatrului „Maria Filotti” din Brăila. „Concivia” a câştigat procedura de licitaţie organizată pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) oferind preţul cel mai mic şi clasându-se astfel în faţa altor cinci contracandidaţi.

Valoarea finală de atribuire a contractului este de 15.663.310,78 lei (fără TVA), cu 48.331 lei sub preţul estimat. Valoarea investiţiei va fi acoperită în proporţie de 80,35% din fonduri europene, contribuţia bugetului de stat cifrându-se la 17,65%, iar cea a bugetului local fiind de doar 2%.

Beneficiarul acestei lucrări este Primăria Brăila, condusă de Aurel Simionescu, subordonat pe linie de partid lui Gheorghe Bunea Stancu. Simionescu este primvicepreşedintele PSD Brăila, în timp ce Stancu deţine funcţia de preşedinte a filialei brăilene a PSD. Primarul Aurel Simionescu neagă că ar fi avut vreo legătură cu procesul de atribuire a contractului ce vizează reabilitarea teatrului. „Procedura s-a derulat pe SEAP, deci nu a fost gestionată nici de municipalitate şi nici de Consiliul Judeţean. A contat doar preţul cel mai mic oferit de participanţi”, a justificat primarul Brăilei.

Personalitate colerică, Gheorghe Bunea Stancu a intrat în vizorul presei centrale în luna februarie a acestui an, când a ameninţat o jurnalistă a unui post de televiziune cu bătaia, după ce aceasta a pus în discuţie faptul că preşedintele CJ Brăila se afla în concediu la schi, în vreme ce judeţul pe care îl reprezintă se confrunta cu codul roşu de ninsori abundente.

Casa lui Bunea, ridicată în anii 2000

image

Casa baronului de Brăila FOTO Florentin Coman

Vila în care locuieşte de facto Stancu şi familia acestuia este situată pe Str. Rahovei, în apropierea centrului administrativ al municipiului.

Construită pe trei nivele – parter, etajul I şi mansardă - casa este plăcută privirii, deşi nu are un stil arhitectonic foarte bine definit. Ea este cunoscută brăilenilor mai degrabă prin faptul că se numără printre primele clădiri mai impozante construite în municipiu la sfârşitul anilor '90, când nu oricine îşi permitea o casă cu etaj.

De altfel, faptul că a fost ridicată în perioada 1998 – 2000 reprezintă un bun argument pentru Stancu, care invocă faptul că provine din mediul de afaceri şi că era deja un om cu avere considerabilă atunci când a intrat în politică. „Eu mi-am început activitatea politică în 2004, atunci când am preluat preşedinţia Consiliului Judeţean Brăila. Până atunci am activat în mediul de afaceri. Deci casa am făcut-o cu mult timp înainte de a intra în politică. Punct”, ne-a declarat Gheorghe Bunea Stancu, atunci când l-am întrebat cum a reuşit să îşi construiască vila.

În declaraţia de avere completată în aprilie 2014, baronul Brăilei şi-a trecut trei case şi un apartament. Acesta a precizat că apartamentul a fost achiziţionat în 1981, două case le-a dobândit în 1999, iar una o are din 2001. Stancu mai deţine şapte terenuri intravilane, cu suprafeţe cuprinse între 39 şi 9.600 metri pătraţi. Şase dintre acestea au fost dobândite între 1994 şi 2001, iar unul în 2010.

Stancu mai deţine depozite bancare în valoare de circa 1,6 milioane de lei, bijuterii diverse în valoare de 13.000 euro. Din salariul de preşedinte câştigă 55.356 lei pe an, însă grosul averii îi vine de la miile de acţiuni pe care le deţine la Societăţile de Investiţii Financiare din România, precum şi de la pachetul majoritar de acţiuni – 62,5% - pe care îl are la firma „Bursagrirom” Brăila.

De altfel, acţiunile de la „Bursagrirom” i-au adus lui Stancu renumele de baron abonat la bani publici. Asta deoarece, de când este preşedinte al CJ Brăila, licitaţiile publice organizate în municipiu şi judeţ au fost câştigate, în marea majoritate, de societatea de construcţii „Concivia”. Legătura între Stancu şi „Concivia” este făcută de faptul că acţionarul majoritar al acestei firme este nimeni alta decât SC „Bursagrirom” SA..

În ciuda dezvăluirilor făcute de presă de-a lungul timpului, firma „Concivia” a rămas abonată în continuare la banii publici. Cea mai recentă „lovitură” în materie de contracte pe bani publici a fost reuşită în luna ianuarie a acestui an, când firma controlată indirect de Stancu a adjudecat lucrările de consolidare şi modernizare a clădirii monumentale a teatrului „Maria Filotti” din Brăila. „Concivia” a câştigat procedura de licitaţie organizată pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) oferind preţul cel mai mic şi clasându-se astfel în faţa altor cinci contracandidaţi.

Valoarea finală de atribuire a acestui contract este de 15.663.310,78 lei (fără TVA). Investiţia va fi acoperită în proporţie de 80,35% din fonduri europene, contribuţia bugetului de stat cifrându-se la 17,65%, iar cea a bugetului local fiind de doar 2%.

Personalitate colerică, Gheorghe Bunea Stancu a intrat în vizorul presei centrale în luna februarie a acestui an, când a ameninţat o jurnalistă a unui post de televiziune cu bătaia, după ce aceasta a pus în discuţie faptul că preşedintele CJ Brăila se afla în concediu la schi, în vreme ce judeţul pe care îl reprezintă se confrunta cu codul roşu de ninsori abundente.

Vă mai recomandăm

„Baronul” din fruntea CJ Brăila

Gheorghe Bunea Stancu a înjurat o ziaristă în prezenţa ministrului Mircea Duşa: „Îi dau două picioare în gură. P... mamii lor!“

CJ Brăila investeşte în maşini 4 x 4 de producţie românească

FOTO CJ Brăila a investit peste 2 milioane de lei în reabilitarea unei clădiri de patrimoniu, iar acum nu găseşte răspuns la întrebarea „Ce facem cu ea?”

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite