Riscurile şoferiei la „mica înţelegere”. Judecător: „Flash-urile nu au o semnificaţie clară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O sentinţă a Judecătoriei Brăila stabileşte că flas-urile date de şoferi pot fi înşelătoare FOTO Poliţia Română (arhivă)
O sentinţă a Judecătoriei Brăila stabileşte că flas-urile date de şoferi pot fi înşelătoare FOTO Poliţia Română (arhivă)

Un şofer rămas fără permis pentru că a provocat o tamponare intrând într-o intersecţie în care avea indicatorul „stop” a contestat sancţiunea spunând că şoferul maşinii tamponate l-a lăsat să intre în intersecţie, dându-i „flash”-uri. Judecătorii au decis că „flash”-ul poate să însemne şi altceva.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Brăila, un şofer rămas fără permis pentru neacordare de prioritate (a provocat o tamponare intrând în intersecţie deşi avea „stop”) a contestat procesul-verbal de contravenţie susţinând că „cele consemnate în cuprinsul procesului-verbal nu corespund realităţii, întrucât la momentul traversării intersecţiei a obsevat că se apropie un autoturism, iar acesta a făcut semn flash cu farurile, însemnând că poate trece prin mica înţelegere”.

Şoferul a considerat astfel că „are acceptul de trecere şi-a continuat deplasarea, iar autoturismul în cauză i-a apărut brusc în faţă. Bărbatul a mai spus că şoferul nu a putut explica dacă a făcut semn cu farurile sau nu.  

Judecătoria Brăila a respins cererea de anulare a sancţiunii arătând că „faptul că petentul nu a respectat regulile de circulaţie şi nu a respectat semnificaţia indicatorului STOP reiese din declaraţiile părţilor implicate în eveniment”.  

„Cu privire la susţinerile petentului referitoare la flash-urile autoturismului condus de intervenientă, instanţa reţine că aceste sunt neîntemeiate neputând fi dovedite în cauză. În plus, instanţa reţine că nu se poate afirma că efectuarea unor semnale luminoase scurte, de tip flash, ar avea o semnificaţie clară, prestabilită, această manevră urmând a fi interpretată în funcţie de situaţia concretă în care se află conducătorii auto. Astfel, un conducător auto poate efectua flash-uri luminoase pentru a avertiza alt conducător auto că acesta are obligaţia de a-i acorda prioritate, nu neapărat că îi acordă prioritate sau pentru a-l avertiza că urmează o zonă supravegheată prin radar”, se mai arată în sentinţa Judecătoriei Brăila, care nu este definitivă.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Cât de uşor poate fi recuperat un permis auto luat de Poliţie. Cum funcţionează metoda „nu recunosc”

Cum circulăm corect pe autostradă. De ce eşti obligat să faci loc când conduci pe banda a doua şi primeşti flash-uri

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite