Ministrul Culturii, Daniel Barbu, în vizită la Brăila, pentru inaugurarea lucrărilor de la Mănăstirea monument din comuna Măxineni
0Institutul Naţional al Patrimoniului, din subordinea Ministerului Culturii, este principala instituţie care a gestionat şi finanţat lucrările de reabilitare din cadrul monumentului Ansamblul Mânăstirii Măxineni.
Azi, în comuna Măxineni, a avut loc loc o recepţie unde aui fost prezenţi Daniel BARBU, Ministrul Culturii, Alexandru MURARU, Director General al Institutului Naţional al Patrimoniului, reprezentanţi ai INP, autorităţi locale, precum şi membri ai societăţilor care au proiectat şi realizat lucrările de reabilitare.
Este pentru prima datyă în ultimii cinci ani când un ministru al Culturii reuşeşte să taie panglica unor lucrări făcute la un monument istoric.
"Inaugurarea de astăzi este un semn, o lecţie că trebuie să contrbuim cât mai activ la păstrarea istoriei în stare vie", a declarat ministrul Daniel Barbu.
Aflat sub supervizarea Ministerului Culturii şi a Institutului Naţional al Patrimoniului, proiectul de restaurare, început în 2007, este finalizat după un efort de peste trei decenii de cercetare arheologică, reconstituire şi construcţie.
Până la finalizarea Mânăstirii, Institutul Naţional al Patrimoniului a alocat fonduri în cuantum de 2.000.000 lei, în vederea refacerii zidurilor, tencuielilor, executării lucrărilor de consolidare şi completare a zonelor dispărute. Consiliul Judeţean a contribuit cu 1,8 milioane de lei, dar urmează ca în anii 2013 şi 2014 să mai finanţeze restaurarea interiorului.
„Restaurarea Mânăstirii Măxineni reprezintă un real succes ţinând cont de nivelul avansat de degradare în care se afla. Comunitatea locală din Măxineni va beneficia de o adevărată capodoperă a Patrimoniului naţional. Maxineniului şi judeţului Brăila i se redă un monument de mare valoare istorică. Institutul Naţional al Patrimoniului are, începând cu acest an,o strategie integrată de dezvoltare şi promovare. Prezenţa ministrului, a dl. Daniel BARBU, este un semn de puternică susţinere şi apreciere pentru INP şi pentru toţi cei implicaţi în promovarea şi conservarea patrimoniului naţional”, a declarat Alexandru Muraru, director general al Institutului Naţional al Patrimoniului.
Mânăstirea Măxineni
Ansamblul Mânăstirii Măxineni, clasificat drept monument de arhitectură, de interes naţional, reprezintă unul dintre cele mai importante repere istorice ale judeţului Brăila. Biserica se află pe malul Siretului, la 9 km de satul Măxineni şi a fost construită în anii 1636–1637 şi refăcută în 1859.
Aşezată, strategic, la confluenţa râurilor Siret şi Buzău, mânăstirea a fost ctitorită de domnitorul Matei Basarab al Ţării Româneşti în perioada 1636-1637. Mânăstirea, atestată pentru prima dată la 2 septembrie 1637, a fost ridicată pe locul unei biserici mai vechi de lemn, după ce, în timpul unei incursiuni militare, domnitorul remarcase importanţa strategică a zonei. Mânăstirea a fost enumerată de Matei Basarab, în hrisovul solemn de la 27 noiembrie 1640, în rândul marilor ctitorii. Lucrările de construcţie au durat până la 25 iunie 1651, când a avut loc sfinţirea bisericii.
Încă de la început mânăstirea a jucat un important rol spiritual şi duhovnicesc, dar şi unul militar şi politic, fapt ce a atras asupra sa şi numer oase conflicte cu ostile străine.De aceea şi domnitorii munteni au dorit ,în mod constant, întărirea materială a mănăstirii,fiind demn de menţionat sprijinul domnitorilor Mihnea al III -lea Radu, Grigore Ghica, Gheorghe Duca, Şerban Cantacuzino, Sf. Constantin Brâncoveanu, Ştefan Cantacuzino, dar şi al domnilor fanarioţi ai Ţării Româneşti din secolul al XVIII -lea: Nicolae Alexandru Mavrocordat, Ioan Mavrocordat, Mihai Racoviţă, Grigore II Ghica, Constantin Nicolae Mavrocordat.