„Lecţia”, în premieră la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spectacolul, în regia lui Ciprian Nicolăiasa, se joacă atât sâmbătă, cât şi duminică, , de la 20.00, la Sala Studio. Piesa relatează povestea unei eleve dornice să-şi îmbogăţească bagajul de cunoştinţe şi pentru asta merge să ia lecţii în casa unui profesor foarte cunoscut şi apreciat.

Odată ajunsă în casa profesorului, eleva devine victima acestuia şi a servitoarei lui, situaţie care se dovedeşte a nu fi la primul şi nici la ultimul episod.
Piesa de teatru „Lecţia" a fost scrisă în 1951 de către Eugen Ionescu, fiind printre primele opere dramaturgice ale autorului şi a fost pusă în scenă pentru prima dată la Paris de către actorul francez Marcel Cuvelier.


Instrucţiunile autorului pentru această piesă se supun rigorilor morale ale vremii, însă regizorul Ciprian Nicolăiasa a ales să le ignore, realizând o comedie absurdă, postmodernistă, cu accente horror.


„Cum lumea n-a învăţat mai nimic din greşelile istoriei, lecţia acestui spectacol nu-şi propune să fie un îndreptar moralizator şi plicticos, ci mai degrabă o limpede oglindă", Ciprian Nicolăiasa, regizorul piesei.


Decorul este compus din mobilă acoperită cu cearşafuri din mătase în diferite nuanţe de bej, care se transformă în timpul spectacolului într-o viziune de coşmar. Sub o lumină roşie, mai multe măşti întind mătasea, lăsând impresia că vor să iasă din mobilele acoperite.


Profesorul interpretat de Ciprian Nicolăiasa poartă o haină foarte largă şi lungă pe care trebuie mereu să o ridice pentru a se putea mişca, iar pe cap poartă o căciulă cu urechi dintr-un material galben. Eleva poartă o bluză galben cu roz, o fustă lungă în aceeaşi nuanţă de galben şi un şal.


Abordare modernă
În ceea ce priveşte textul, regizorul a accentuat foarte mult aluziile sexuale. În textul original ele erau mai mult ghicite, acum totul este explicit, smulgând astfel spectatorul din comformismul moral.


Şi finalul ales este interesant, neaşteptat, conturând astfel un spectacol care, aşa cum spunea chiar Eugen Ionescu, dezvăluie figurile monstruoase pe care le purtăm în noi. „Lecţia" este un spectacol despre putere şi dominaţie, plin de violenţă şi sex, foarte bine realizat. Şi scenografia e semnată de Ciprian Nicolăiasa, iar muzica de Cornel Cristei. Din distribuţie: Flori Popa, în rolul elevei şi Silvia Tariq în rolul menajerei.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite