Laminorul stă pe un butoi de pulbere! Sindicaliştii vor declanşa conflictul de muncă dacă nu primesc mărirea salarială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitorii de la Laminorul aşteaptă în primul rând o majorare salarială
Muncitorii de la Laminorul aşteaptă în primul rând o majorare salarială

Astăzi este programată o ultimă întâlnire între conducerea unităţii şi sindicat, pentru negocierile salariale. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de faptul că nu au reuşit să obţină măririle salariale pe care şi le doreau, dar nici câştig de cauză în privinţa reclamaţiilor pe care le-au făcut la ITM.

Liderul Sindicatului Metal 94, Constantin Iarca, a declarat că în cazul în care nici în cadrul negocierii de astăzi nu reuşeşte să ajungă la o înţelegere cu conducerea societăţii, este hotărât să declanşeze conflictul de muncă.


Întâlnirea de astăzi este ultima tentativă de rezolvare pe cale paşnică a conflictului dintre salariaţi şi conducere. Principala solicitare a angajaţilor este majorarea salariilor. Salariul mediu al muncitorilor de la Laminorul este undeva în jurul a 1.600 - 1.700 de lei pe lună, iar majorarea cerută este de 10%.


„Noi ne-am dori o mărire cu 10% cu indexare de trei, însă aşteptăm propuneri şi din partea lor. Ei spun că unitatea lucrează pe pierderi, dar noi le spunem că managementul îl fac ei, nu noi. Trebuiau până acum să facă modernizări", ne-a declarat Constantin Iarca.


Liderul de sindicat mai spune că majorarea salarială este absolut justificată în condiţiile în care producţia unităţii a crescut de aproximativ trei ori faţă de anul trecut.

Constantin Iarca, liderul Metal 94


Conflict şi cu ITM


Sindicaliştii de la Laminorul nu sunt supăraţi doar pe conducerea societăţii, ci şi pe conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila pe care o acuză că nu şi-ar fi făcut treaba aşa cum trebuie în ceea ce priveşte controalele derulate. Verificările ITM-ului au avut loc la jumătatea lunii martie şi au confirmat câteva dintre reclamaţiile sindicaliştilor.


„Pentru neconformităţile constatate s-au dispus măsuri de intrare în legalitate, iar pentru nerealizarea măsurilor dispuse în controalele anterioare, a fost aplicată o sancţiune de 3.000 lei", ne-a declarat Dumitru Văduva, şeful ITM.


Cu toate acestea, laminoriştii nu sunt mulţumiţi de rezultatul controlului şi spun că acţiunea ar fi fost doar „mimată".

Anchetă AVAS la S.C. Laminorul

Zilele acestea la Laminorul este prezentă o comisie a AVAS care derulează o anchetă privind nerespectarea Contractului Colectiv de Muncă şi a Acordului Social, pe documente încrucişate: cele de la ITM Brăila, ale sindicatului şi ale conducerii. AVAS a fost sesizată de Prefectura Brăila şi sindicatul Metal 94.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite