Ioniţă Ariton este genistul îndrăgostit de Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este militar de carieră şi se mândreşte cu profesia lui. A venit de un an la Brăila şi spune că între el şi oraşul de pe malul Dunării a fost dragoste la prima vedere

Născut: 11 aprilie 1960 la Bolintin Vale, judeţul Giurgiu

Studii: Academia de Înalte Studii Militare Bucureşti

Ocupaţie: militar profesionist

Familie: căsătorit, doi copii

Anul acesta a condus în calitate de comandant al Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos" exerciţiul în urma căruia Batalionul 72 Geniu a primit la sfârşitul lunii septembrie mult râvnita „Afirmare, ca forţă combatantă a NATO".Cu o rară modestie, pune mai presus de munca sa, activitatea subordonaţilor şi celor care au netezit drumul spre rezulatul obţinut.

La Comandamentul NATO se ştie de Brăila

„Oricine s-ar mândri cu rezultatul obţinut. Să obţii afirmarea în faţa înalţilor reprezentanţi ai Comandamentului Alianţei nu este un lucru uşor. Exigenţele acestora sunt la nivel foarte ridicat, fapt de altfel justificat, având în vedere misiunile pe care trebuie să le îndeplinească o unitate operaţională. Dar ceea ce abia acum au aflat aliaţii este că la Brăila funcţionează cea mai mare garnizoană de Geniu din ţară, iar pregătirea militarilor este una cu totul specială", ne-a spus colonelul Ioniţă Ariton.

Militarul aflat la comanda brigăzii ştie care sunt atuurile Brăilei şi ale geniştilor de aici.

„Brăila este un loc ideal pentru meseria noastră. Avem un fluviu unde să ne antrenăm, avem în imediata vecinătate a garnizoanei numeroase canale de irigaţii unde putem monta un pod. În poligonul de la Vărsătura am întins un pod de pontoane peste Dunăre, pod care a fost trecut de un batalion de tancuri şi două coloane auto. Când au văzut de ce suntem în stare normal că militarii alianţei au fost impresionaţi", ne-a mărturisit colonelul Ioniţă Ariton.

Un strateg convins

„Am umblat prim multe garnizoane, pentru că în meseria de militar te prezinţi acolo unde ţara are nevoie de tine, dar oraş ca Brăila nu credeam că există în România. Centrul vechi este superb, arată că la clădirile din Brăila au lucrat arhitecţi de mare valoare. Se cunoaşte că odată a fost un centru comercial prosper şi cosmopolit. Nu diferă cu nimic faţă de centrele vechi ale oraşelor europene. Bulevardele sunt largi, aerisite. Îmi face plăcere ca în timpul liber să-mi iau soţia şi să ne plimbăm la pas printre teii şi trandafirii de pe bulevardul Independeţei sau fără o ţintă anume prin oraş", ne-a declarat militarul.

Întrebări şi răspunsuri

Ce v-a determinat să deveniţi genist?

I.A.: De mic copil am vrut să devin ofiţer. Aşa că am îmbrăcat uniforma militară de la vârsta de 14 ani, când am intrat la Liceul Militar din Breaza. Părinţii mei au fost costructori, lucru care m-a atras şi pe mine. Aşa că am ales geniul, pentru cariera de ofiţer, pentru că în felul acesta am îmbinat cele două opţini pe care le aveam. Deci dorinţa de a fi militar am completat-o cu vocaţia constructivă.

Vă consideraţi un brăilean-sadea?

I.A.: Dar, sunt un brăilean! Acum am înţeles de ce generalul Alexandru

David care s-a aflat la comanda acestei Brigăzi a decis ca la pensie să rămână în Brăila. Generalul Mihai Tofan, predecesorul meu la comanada brigăzii, lăuda oraşul dar el însuşi este brăilean. Sincer recunosc că oraş mai frumos, elegant şi liniştit ca Brăila eu nu am văzut.

Ce-i place?

De când este la Brăila a descoperit frumuseţea ieşirilor cu prietenii şi cu subordonaţii la socializare pe malul Dunării. Îi place oraşul. Nu credea că o să fie vreodată atăt de impresionat de un oraş. Ca şi constructor admiră eforturile edililor de a reveni la întregul farmec al urbei de altădată.

Ce nu-i place?

Minciuna! Un bărbat trebuie să fie bărbat până la capăt în orice împrejurare şi trebuie să-şi asume răspunderea pentru faptele sale. Ca atare minciuna nu are ce căuta în viaţa unui bărbat, cu atât mai puţin în viaţa unui militar. Nu-mi place treaba începută şi neterminată, lucrul făcut doar pe jumătate.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite