FOTO: Povestea celui mai sărat lac din România. Oaza de sănătate din Movila Miresii, lăsată în paragină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul Sărat, Movila Miresii.
Lacul Sărat, Movila Miresii.

Lacul Sărat din comuna cu cea mai frumoasă poveste din judeţ, mai sărat decât acela din coasta oraşului, a fost dat uitării din lipsă de bani. La 30 de kilometri de municipiu, pe DN 22 Brăila-Râmnicu Sărat, îţi iese în cale comuna cu cea mai frumoasă poveste, Movila Miresii, locul în care s-ar fi pierdut, în urmă cu 230 de ani, o mireasă.

Aici se află un lac sărat cu proprietăţi curative recunoscute de specialiştii în domeniu. De acest lac nu beneficiază decât localnicii. Locul este în paragină. Motivul? „Nu sunt bani", spune primarul Dumitru Panţuru.(FOTO)


La lacul uitat

Dumitru Panţuru, primarul din Movila Miresii

LACUL SĂRAT DE LÂNGĂ MUNICIPIU


Se spune că lacul din Movila ar avea apa mai sărată decât acela din staţiunea cu acelaşi nume, aflat la cinci kilometri de Brăila, unde, în fiecare vară, ajung peste 5000 de turişti din toate colţurile ţării şi nu numai.

Lacul Sărat de Brăila

TURIŞTI LA LACU SĂRAT DE LÂNGĂ BRĂILA


Nămolul lacului din Movila este benefic pentru vindecarea bolilor de piele, ginecologice, de oase şi nu numai. Pe timpuri, lacul era exploatat, însă, după revoluţie, acesta a fost dat definitiv uitării.

image

LACU SĂRAT DIN MOVILA MIRESII


„An de an îmi chem copiii şi rudele acasă la Movila, în fiecare vară, să mergem la lac, să vadă frumuseţile de aici. Ei vin cu drag, se tratează cu nămol, preferă să-şi petreacă aici concediile. Chiar dacă nu-i amenajat, lacul e sănătate curată", ne-a povestit Ion Vasile, un veteran al satului, de 71 de ani.

Lacul Sărat, Movila Miresii.


De altfel, pe raza comunei sunt mai multe obiective turistice. Trei amenajări piscicole, respectiv Lacul Esna, Lacul Lutu Alb şi Lacul Seaca, care an de an atrag turiştii la pescuit sportiv sau pentru amatori. Dar, cea mai mare bogăţie a locuitorilor comunei rămâne Lacul Sărat Movila Miresii.

SEACA, MOVILA MIRESII

Seaca, Movila Miresii.


Investitori neserioşi


„Lacul se află în domeniul public al judeţului, deci în inventarul public al Consiliului Judeţean Brăila", ne-a declarat primarul Dumitru Panţuru.
De-a lungul timpului, au venit investitori care au avut intenţia de a face ceva dar nu s-a legat nimic concret. „Ei, probabil - mai zice primarul - au venit să investească un leu şi a doua zi să scoată profit".

LUTUL ALB, MOVILA MIRESII

Lutul Alb, Movila Miresii.


„Au mai venit unii să exploateze nămolul dar nici noi nici Consiliul Judeţean nu am fost de acord în ideea că ei îl exploatau, îl îmbuteliau şi, după o perioadă, lacul se regenera. Noi aşteptăm investitori serioşi. Am prefera, ca şi investiţie aici, o bază de tratament sau dacă nu ceva pe agroturism cu pensiuni şi case de vacanţă unde oamenii care vin să poată beneficia de condiţii moderne", a adăugat Panţuru.

ESNA, MOVILA MIRESII


Suprafaţa lacului este de 120 ha dar sunt momente în an când lacul scade sau creşte, în funcţie de precipitaţii. Din punct de vedere chimic, specialiştii au stabilit că apa lacului este clorurată, sodică, magneziană, iodurată şi bromurată. Nămolul din lacul Movila Miresii este unul sapropelic sulfuros cu calităţi terapeutice deosebite.

Lacul Esna, Movila Miresii.

Movila Miresii este localitate cu oameni simpli şi politicoşi care de cum te văd îţi dau bineţe. Chiar la intrare în comună, în partea stângă, pe peretele unei clădiri, un mozaic, impresionant de frumos, reprezentând chipul unei mirese cu privirea pierdută, îţi încântă privirea şi te întrebi, inevitabil: „Oare de aici începe istoria acestei comune?".

MOZAICUL CU MIREASA ŞI POVESTEA COMUNEI

Mozaicul cu mireasa pierdută.


Acum 230 de ani, s-a pierdut o mireasă


Legenda spune că pe o iarnă cumplită, pe drumul dintre târlele Huieni şi Scorţaru treceau multe sănii cu nuntaşii care trebuiau să ajungă la casa mirelui. Zăpada acoperise drumurile şi totul părea pustiu. Nuntaşilor le era greu să se orienteze deoarece totul devenise o întindere imensă de zăpadă.

MOZAIC PENTRU MIREASA PIERDUTĂ


Chiar şi aşa, oamenii se distrau, preferând să nu se gândească la ce e mai rău. Doar era nuntă, nu înmormântare! Bărbaţii se chercheliseră şi cântau ca şi cum ar fi făcut în ciuda viscolului care urla cu furie. Dar, viorile lăutarilor şi chiuitul femeilor nu reuşeau să acopere zgomotul înfiorător al crivăţului care parcă zguduia pământul. În acest infern, în galopul dezlănţuit al cailor speriaţi de hărmălaia din jur, la un hop, mireasa a fost aruncată din sanie chiar lângă o movilă.

Mozaic, Movila Miresii.


Nuntaşii, gălăgioşi şi înfofoliţi în cojoace, n-au observat lipsa miresei, astfel că şi-au continuat drumul. Fata a strigat, dar nimeni nu a auzit-o. A început să plângă la gândul că va cădea în colţii înfometaţi ai lupilor.


Legenda mai spune că în apropierea movilei se afla o stână ai cărei câini au simţit prezenţă străină. Lătratul lor a atras atenţia ciobanilor şi, nu mică le-a fost mirarea când au găsit mireasa, o frumuseţe de fată! Fiul ciobanului, un tânăr chipeş, s-a îndrăgostit pe loc de ea.
Fata a uitat repede de cel cu care urma să se căsătorească. Tânărul ciobănaş avea ochii atât de plini de dragoste, încât i-a furat inima. Ei s-au căsătorit şi au construit prima casă de pe aceste locuri. Au numit-o „Movila Miresii", în amintirea întâmplării care i-a unit.


Peste 4.000 de locuitori


Aşa a luat fiinţă, în trecut, comuna Movila Miresii. Astăzi, localitatea are în administraţia sa trei sate: Movila Miresei, Ţepeş Vodă şi Esna unde trăiesc aproape 4.450 de locuitori. Elevii învaţă în şcoli şi grădiniţe moderne, există cabinete medicale dotate cu utilităţile minime, magazine, biserici cu poveşti de sute de ani şi oameni foarte credincioşi.
Activităţile specifice zonei sunt agricultura, legumicultura, piscicultura şi comerţul.
Localitatea are un aer odihnitor, curţile oamenilor sunt îngrijite şi împodobite cu flori ce dau senzaţia că aici bunul gust şi simplitatea sunt la ele acasă.

MATERIAL REALIZAT CU SPRIJINUL infozonemedia.ro

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite