FOTO Brăileanul care a ajuns primul la crucea din apele aproape îngheţate ale Dunării: „O păstrez, să îmi aducă noroc tot anul!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăileanul care a ajuns primul la cruce a participat pentru prima dată la ceremonialul de Bobotează  FOTO Florentin Coman
Brăileanul care a ajuns primul la cruce a participat pentru prima dată la ceremonialul de Bobotează  FOTO Florentin Coman

La Brăila, cinci temerari s-au încumetat să sară în apele reci ale Dunării pentru a recupera crucea aruncată de IPS Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos. Aceştia nu au îmbrăcat costume neopren sau altfel de echipamente de protecţie. Brăilenii care au vrut să asiste la spectacolul prinderii crucii au fost crunt dezamăgiţi: din cauza neglijenţei autorităţilor, totul s-a petrecut în spatele unui restaurant plutitor.

Autorităţile locale le-au solicitat celor interesaţi să intre în cursa pentru prinderea crucii să prezinte analize la zi şi diagrame EKG din care să reiasă că nu suferă de boli cronice, în principal boli cardiace.

Primul care a ajus la cruce a fost, anul acesta, Andrei Nechit, un tânăr de 31 de ani care ne-a mărturisit că e întâia dată când participă la acest ceremonial. Andrei este brăilean de origine şi a lucrat mai muţi ani în Italia, iar în ultima perioadă s-a stabilit la Braşov. El a venit special la Brăila pentru a sări în Dunăre după cruce, în speranţa că asta îi va aduce noroc dar şi pentru a duce mai departe o tradiţie de familie.

„Vărul meu, Bogdan Vasiliu, a participat şi a prins de opt ori crucea. Anul acesta nu a mai putut să intre în cursă pentru că lipseşte din localitate, aşa că am hotărât să concurez eu, pentru a duce tradiţia mai departe. Din fericire, a fost cu noroc. Am să păstrez crucea, ca să am noroc tot anul”, a declarat Andrei Nechit. Acesta a fost recompensat de Primăria Brăila cu 500 lei şi o pungă cu alimente. Ceilalţi patru participanţi au primit şi ei câte o pungă cu alimente.

După frigul prelungit din ultima perioadă, la Brăila apa Dunării a fost, de Bobotează, foarte aproape de punctul de îngheţ.

Spectacolul aşteptat de public nu a putut fi văzut

Din păcate, brăilenii care au aşteptat pe mal să vadă cum se prinde crucea nu prea au reuşit acest lucru, deoarece totul s-a petrecut în spatele unui restaurant plutitor. „Cei care au stabilit acest loc pentru desfăşurarea activităţii şi-au bătut joc de noi. Am aşteptat degeaba pe mal, în frig, aproape două ore, doar ca să constat că nu pot vedea nimic”, ne-a declarat Ovidiu F., unul dintre brăilenii dezamăgiţi.

Procesiune pe Calea Călăraşilor

La Brăila, slujba de sfinţire a Agheasmei Mari a avut loc, în mod tradiţional, pe Esplanadă, unde şase budane mari din lemn au fost umplute cu apă şi împodobite cu crenguţe de brad. Înainte de a ajunge acolo, soborul de preoţi în frunte cu ÎPS dr. Casian Crăciun a oficiat slujba de Bobotează la Catedrala Naşterii Domnului din Bariera Călăraşilor.

Ceremonia religioasă de la catedrală a început la 8.30 şi s-a terminat în jurul orei 10.45, când slujitorii Domnului, însoţiţi de zeci de credincioşi, au pornit într-o procesiune, pe Calea Călăraşilor, până la Esplanadă. Ce întotdeauna, atât pe traseul procesiunii cât şi în zona Esplanadei, arhiepiscopul Casian a împărţit cu dărnicie binecuvântări, stropindu-i pe creştini cu apă sfinţită şi dându-le crucea s-o sărute.

Mai mult de 3 tone de apă s-au sfinţit la Brăila, în şase budane mari, din lemn. Jandarmii şi Poliţia Locală au asigurat ordinea destul de eficient, astfel că, după terminarea slujbei, toţi credincioşii prezenţi au fost în măsură să îşi încarce sticlele aduse de acasă, fără a exista busculade şi îmbrânceli.

VIDEO Trei tineri s-au aruncat după cruce în apele îngheţate ale râului Buzău

Brăila

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite