FOTO Brăila înregistrează un record în materie de fonduri structurale accesate: 76,5 milioane de euro între 2007 şi 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peştera Altarului
Peştera Altarului

Municipiul Brăila se situează pe locul şase în ţară în privinţa fondurilor structurale accesate în perioada 2007- 2013. Vorbim despre 328.965.143, 43 lei, adică 76,5 milioane de euro ce au intrat în oraş în perioada menţionată. Dintre aceste fonduri, 75 de milioane de euro reprezintă fonduri structurale UE, iar 1,5 milioane reprezintă fonduri din programe naţionale şi internaţionale.

Numai în infrastructura rutieră, respectiv pentru reabilitarea a patru artere mari de circulaţie (Călăraşilor, Griviţei, Calea Galaţi şi Dorobanţilor) au fost investite 45,7 milioane de euro.

De asemenea, au fost prinse în proiecte cu finanţare nerambursabilă 12 şcoli, între care şase au fost deja finalizate, două sunt în faza de precontractare, iar patru sunt în rezervă, aşteptând banii.

O radiografie completă a tot ceea ce înseamnă fonduri nerambursabile ce au ajuns în municipiul Brăila, arată că oraşul se situează, la nivel de zonă pe locul doi, după Constanţa, care a primit recent 90 de milioane de euro prin POR, şi este urmat de Galaţi, Focşani, Buzău şi Tulcea.

"În perioada 2007- 2013, am reuşit să atragem numai în municipiu fonduri de 76,5 milioane de euro, iar prioritară a fost infrastructura rutieră, în care au intrat fonduri de 45,7 milioane de euro, şcolile şi infrastructura socială de 3,5 milioane de euro, sistemul de supraveghere video din oraş, cu 200 de mii de euro, sănătatea cu 3,7 milioane de euro, protecţia mediului şi turismul cu 7,7 milioane de euro, patrimoniu şi cultură cu 450 de mii de euro, turismul cu 200 de mii de euro şi lista poate continua fiindcă avem şi multe proiecte în pregătire, între care Centrul de Informare Turistică din Centrul Istoric, cu 140 de mii de euro", ne-a declarat Iuliana Neagu, director Strategii, Programe Europene din cadrul Primăriei Brăila.

Şi Podul peste Dunăre are şanse să devină realitate

În cazul infrastructurii rutiere este vorba despre reabilitarea străzilor Griviţei, Calea Călăraşilor, Calea Galaţi cu podul de la Brăiliţa şi Bulevardul Dorobanţilor. În ciuda numeroaselor probleme apărute pe Bulevardul Dorobanţilor, acesta va deveni funcţional până la finele anului. 

"Sincer, îmi doresc să mai trăiesc 20 de ani să mă bucur de ceea ce s-a făcut în oraş. Sunt tare frumoase străzile astea reparate. Griviţei, Călăraşilor, şi chiar şi Dorobanţilor prinde contur", ne-a declarat Maria Costin, 58 de ani, care locuişte pe BUlevardul Dorobanţilor.

În cazul şcolilor este vorba despre 12 unităţi care au intrat în finanţare. Dintre acestea, şase sunt finalizate, cu patru milioane de euro.

"Liceul nostru a fost reparat capital. Este mult mai bine. Proiectul a durat doi ani şi a costat două milioane de euro. Toată lumea este mulţumită, părinţii, copiii, dascălii, nici nu se compară situaţia de acum cu aceea din trecut. S-au refăcut toate clădirile, s-a făcut izolaţie, s-au făcut ramforsări şi s-au pus geamuri termopan", ne-a declarat Mihaela Ţăpoca, director adjunct al Liceului cu Program Sportiv.

Între şcolile reabilitate se mai numără Şcoala 17, şcoala 18, Liceul Moisil şi Şcoala 24 din Chercea.

Alte două şcoli, Ion Creangă şi Şcoala din Brăiliţa, sunt în faza de precontractare, iar patru unităţi sunt cu actele semnate însă aşteaptă banii pentru demararea lucrărilor: Şcoala Al. I.Cuza, Liceul Ghica,Liceul Bălcescu şi Liceul Cerna.

Un alt proiect se derulează la Grădiniţa nr. 37 din Hipodrom, Dumbrava Minunată, unde, şi cu ajutorul asociaţiei părinţilor, se vor planta zeci de specii de plante, se vor construi băncuţe şi mobilier pentru parc de joacă pentru 310 copii.

"Sunt foarte nerăbdătoare să particip la plantarea de copaci, abia aştept să fie mai frumos în curtea grădiniţei noastre", ne-a spus Mara, o fetiţă de la Dumbrava Minunată.

În domeniul social vorbim despre Căminul Sfânta Maria de la Baldovineşti, dat deja la cheie de un an, căminul Sf. Petru şi Pavel de pe Zambilelor, dar şi Casa Verde din Lacu Sărat.

Tot din fonduri externe au fost cumpărate şi cele 266 de camere de supraveghere din oraş, dar şi dispeceratul de la Poliţia Locală. Investiţia şi-a dovedit eficienţa şi s-a ridicat la 200 de mii de euro.

"A scăzut semnificativ numărul infracţiunilor stradale, iar timpul de reacţie a autorităţilor s-a redus la câteva zeci de secunde odată cu monitorizarea video din oraş", ne-a declarat Dumitru Hahui, adjunctul Poliţiei Locale Brăila.

Şi în Sănătate au fost atrase fonduri de 3,7 milioane de euro şi au constat, în primul rând, în refacerea Ambulatoriului de Specialitate de la Spitalul Sf. Pantelimon.

În materie de turism şi protecţia mediului au fost accesate 7,7 milioane de euro, bani cu care a fost refăcută complet Promenada, Pasajul pietonal din faţa Primăriei, parcul din Lacu Dulce şi urmează Parcul Monument.

"Fiindcă se întâmplă frecvent să ne întrebe oamenii de ce am făcut platoul din faţa primăriei, dar nu şi trotuarul şi parcarea, e momentul să spun că acel spaţiu nu ne aparţine, este al Prefecturii, însă există şanse să fie refăcut în scurt timp", a adăugat Iuliana Neagu.

În materie de Patrimoniu şi Cultură s-au obţinut 5 milioane de euro pentru Casa Goangă (450 de mii de euro) care este aproape gata, teatrul Maria Filotti, dar şi pentru promovarea turismului în centrul istoric şi în Insula Mică a Brăilei (200 de mii de euro).

"Şi nu ne oprim aici. Luni am depus actele pentru CEntrul de Informare Turistică din zona istorică, 140 de mii de euro, şi avem în pregătire: reabilitarea Castelului de Apă din Grădina Publică şi transformarea acestuia în Centru de Ştiinţe aplicate şi observator astronomic, cu 1,4 milioane de euro. De asemenea, avem în proiect construirea a două blocuri de locuinţe sociale, pe Ancorei nr. 12 şi pe Rm. Sărat nr.115, dar şi a două centre de integrare pentru persoanele defavorizate, plus reabilitarea străzilor din cartierul Radu Negru, cu 3 milioane de euro", a adăugat Iuliana Neagu.
Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite