Fost președinte al CJ Brăila, achitat după opt ani de procese penale. Motivul surprinzătoarei întorsături

0
Publicat:

Gheorghe Bunea Stancu, fost președinte al CJ Brăila, a fost achitat de comiterea a șase infracțiuni. Procesul a durat atât de mult, încât respectivele fapte penale au fost dezincriminate.

Gheorghe Bunea Stancu, fostul președinte al CJ Brăila FOTO arhivă Adevărul
Gheorghe Bunea Stancu, fostul președinte al CJ Brăila FOTO arhivă Adevărul

Fostul președinte al Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a fost achitat joi, 22 septembrie, de Curtea de Apel Galați într-un dosar in care era judecat pentru comiterea a șase infracțiuni.

Dosarul lui Bunea Stancu a ajuns în instanță acum opt ani, când a fost trimis în judecată pentru cinci infracțiuni de abuz in serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dintre care una în formă continuată si conflict de interese. Alături de el au fost puși sub acuzare vicepreședintele Consiliului Județean Florin Mija, dar si 11 funcționari din Consiliul Județean Brăila, precum și administratorii mai multor firme.

Potrivit procurorilor anticorupție, în anii 2009 si 2010, Bunea Stancu a aprobat și avizat documentația în procedurile de achiziții publice organizate de instituția pe care o conducea, încheiate cu șase contracte, deși anchetatorii spun că ar fi știut că firmele care au oferit preturile cele mai mici, criteriul principal de atribuire, au fost descalificate prin interpretarea discriminatorie a condițiilor tehnice sau financiare.

Faptele de care era acuzat, dezincriminate

Procurorii au spus că scopul fostului președinte al CJ Brăila a fost de a atribui lucrări firmelor agreate, valoarea acestora fiind de peste trei milioane de lei.

„Modul în care au fost organizate licitațiile și în care s-au derulat procedurile de achiziție publică, în perioada 2009-2011, a condus ca, în prezent, SC Tancrad SRL Galați, SC Tancrad Construct SRL Braila si SC Concivia SA Brăila să dețină monopolul lucrărilor licitate (în sens comun) de Consiliul Județean Brăila, fiind practic singurele firme care participă și câștigă contractele de achiziție publică pe plan local și județean", arătau procurorii DNA.

După opt ani de procese, Curtea de Apel Galați a constatat că niciuna din faptele pentru care, în anul 2014, Bunea Stancu a fost reținut, apoi arestat la domiciliu timp de două luni nu mai este incriminată de legea penală.

„Achită pe inculpatul Gheorghe Bunea Stancu pentru: abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată (6 acte materiale), pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală; abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă continuată (4 acte materiale), pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală. ...achită pe același inculpat Gheorghe Bunea Stancu pentru conflict de interese, pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală", se arată în decizia judecătorilor Tribunalului Vrancea, menținută joi, 22 septembrie, și de magistrații Curții de Apel Galați.

Două achitări și tot atâtea condamnări

Gheorghe Bunea Stancu a fost achitat în februarie 2021 de acuzația de trafic de influență într-un alt dosar penal, în care patronul grupului Interagro, Ioan Niculae, a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influență, instigare la evaziune fiscală și instigare la spălare de bani.

În alte două procese, fostul baron de Brăila a fost condamnat  la trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Mită la PSD” și a primit o pedeapsă similară pentru acte de corupție legate de finanțarea a două cluburi sportive din județul Brăila.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite