Şef din Poliţie, „cârtiță” pentru un afacerist. Îl avertiza când au loc controale și percheziții

0
Publicat:

Un ofiţer de Poliţie este acuzat că îl anunța pe administratorul unor firme despre verificările care îi vizau societăţile. O avocată i-a oferit 10.000 de euro ca să renunțe la controale.

Polițistul îl anunța pe omul de afaceri când era vizat de un control FOTO arhivă Adevărul
Polițistul îl anunța pe omul de afaceri când era vizat de un control FOTO arhivă Adevărul

Ștefan-Laurențiu Prioteasa, şef al Secţiei 1 Poliţie Rurală Brăila, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (3 acte materiale) şi compromitere a intereselor justiţiei.

„În calitatea menţionată, profitând de faptul că avea cunoştinţă de zilele în care erau planificate activităţi de control ale poliţiei municipiului Brăila, inculpatul Prioteasa Ştefan-Laurenţiu ar fi oferit unei persoane informaţii nedestinate publicităţii referitoare la controalele ce vizau două dintre societăţile comerciale administrate de persoana respectivă, precum şi un punct de lucru al unei asociaţii”, spun anchetatorii.

Informaţiile nedestinate publicităţii ar fi fost oferite pe 14 septembrie, 5 octombrie şi 26 octombrie 2021, cu ocazia a trei întâlniri consecutive (care s-au desfăşurat fie în apropierea unuia dintre spaţiile comerciale deţinute de persoana beneficiară a informaţiilor, fie în interiorul autoturismului aparţinând ofiţerului de poliţie în cauză).

Avertizat despre o percheziție care îl viza

În toate cele trei situaţii amintite, poliţistul ar fi avertizat persoana respectivă despre controale ale poliţiei planificate pentru ziua următoare.

„La întâlnirea din data de 5 octombrie 2021, Ștefan-Laurențiu Prioteasa i-ar fi adus la cunoştinţă persoanei interesate că în dimineaţa zilei următoare, urma să fi efectuată o percheziţie la un punct de lucru al societăţii administrate de respectiva persoană, informaţie cu caracter confidenţial pe care ofiţerul de poliţie o deţinea în virtutea atribuţiilor lui de serviciu. Demersul poliţistului ar fi îngreunat atât desfăşurarea cercetărilor, cât şi completarea materialului probator într-un dosar penal aflat pe rolul Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila”, au stabilit anchetatorii.

Dosarul este judecat de Tribunalul Brăila, care va demara cercetarea judecătorească pe 30 septembrie.

 10.000 de euro ca să oprească controalele

În acelaşi caz, procurorii anticorupţie au pus sub acuzare și un avocat suspendat din Baroul Brăila, Luiza Glenda Bălan, suspectată de cumpărare de influenţă, care este judecată într-un dosar separat aflat pe rolul Curții de Apel Galați. Judecătorii urmează să stabilească primul termen de judecată.

„La data de 7 octombrie 2021, inculpata Bălan Luiza Glenda ar fi promis unei persoane că îi va da 10.000 de euro pentru a convinge pe oricare dintre cei doi ofiţeri cu funcţii de conducere la nivelul judeţului/municipiului Brăila ca, în virtutea atribuţiilor şi autorităţii lor profesionale, să dispună atât încetarea continuării acţiunilor de control la două societăţi comerciale, cât şi restituirea sumelor de bani şi a mărfurilor ridicate de poliţie cu ocazia controalelor, ceea ce ar fi îngreunat atât desfăşurarea cercetărilor, cât şi completarea materialului probator într-un dosar penal”, spun procurorii anticorupție.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite