Dunărea nu mai pune în pericol sectorul brăilean. Fluviul a scăzut deja sub cota de atenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Florentin Coman
FOTO Florentin Coman

Pericolul de inundaţii la Brăila este nul în acest moment, după ce Dunărea a scăzut sub cota de atenţie, a anunţat conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila. În numai o săptămână, nivelul fluviului a scăzut cu circa 84 cm, ajungând pe parcursul zilei de marţi, 10 iunie, la 554 de centimetri, cu 6 cm sub cota de atenţie.

Tendinţa de descreştere se va menţine şi în perioada următoare astfel că, de la pericolul de inundaţii din urmă cu câteva zile, s-ar putea ajunge în curând la un nivel al Dunării mai mic decât ar fi normal în această perioadă.

Pentru angajaţii SGA Brăila important este că faza cea mai dificilă, când apa ajunsese până la trei sferturi din înălţimea digurilor, a trecut cu bine, fără incidente majore. În afară de infiltraţiile normale pentru un asemenea debit al Dunării, s-au mai manifestat pe sectorul brăilean al fluviului şi mai multe grifoane. Acestea sunt un fel de izvoare care trec pe sub corpul digului şi se manifestă la câteva zeci de metri, în incinta apărată.

Grifoanele - 15 la număr, au apărut în incinta Insulei Mari a Brăilei şi aveau potenţialul de a eroda digurile, dacă nu s-ar fi luat măsuri rapide de către angajaţii SGA. Aceştia au reuşit, însă, prin metode specifice, să contracareze pericolul, astfel că perioada critică a trecut fără incidente majore la Brăila. Practic, în ciuda debitului foarte mare al Dunării, nu s-au înregistrat pagube materiale şi nu au fost puse în pericol vieţi omeneşti.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite