Cutremur cu magnitudinea 3 în judeţul Brăila. Seismul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri

0
Publicat:

Un cutremur cu magnitudinea 3 s-a produs duminică după-amiaza, la ora locală 15:11, în judeţul Brăila, la o adâncime de 10 kilometri, potrivit datelor afişate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), relatează Agerpres.

Un cutremur cu magnitudinea 3 a avut loc în județul Brăila FOTO Adevărul
Un cutremur cu magnitudinea 3 a avut loc în județul Brăila FOTO Adevărul

Cutremurul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 11 km nord de Brăila, 13 km sud-vest de Galaţi, 142 km nord-vest de Constanţa, 155 km sud-est de Bacău, 157 km est de Ploieşti, 177 km nord-est de Bucureşti, 184 km est de Braşov, 195 km sud de Chişinău, 202 km sud de Iaşi, 210 km sud-vest de Tiraspol.

Cel mai mare seism înregistrat în luna februarie în România este cel din data de 14, cu o magnitudine de 5,7 în judeţul Gorj. Pe 13 februarie 2023 a avut loc un cutremur de 5,2 tot în judeţul Gorj.

În perioada 13 - 23 februarie 2023 (ora 14:00), au fost localizate în zona Gorj 960 de cutremure cu magnitudini-locale (ML)/Richter între 0,2 şi 5,7. Dintre acestea, 15 seisme au avut peste 3,5 ML - magnitudine de la care cutremurele pot fi resimţite de populaţia aflată în zona epicentrală. Cutremurele au avut loc la adâncimi cuprinse între 2 şi 26 km, 82,7% din ele producându-se între 10 şi 20 km.  

Seismologii au anunţat că după cutremurul din 13 februarie au fost localizate în acea zonă aproximativ 1000 evenimente seismice, numărul şi magnitudinea acestora fiind însă în scădere în ultimele zile.

Zona Olteniei în care au avut loc aceste cutremure este cunoscută printr-o activitate seismică slab-moderată, cu evenimente cu magnitudine peste 5 foarte rare.

120 de clădiri au fost avariate

Peste 120 de clădiri din județul Gorj au suferit avarii în urma cutremurelor din ultima perioada, conform unor evaluări realizate de o comisie mixtă înființată în urma deciziei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

În urma cutremurelor produse pe teritoriul județului Gorj, în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-au luat hotărâri imediate de gestionare și eliminare a afectelor acestora.

S-a avut în vedere, prioritar, să se intervină pentru gestionarea situațiilor de urgență semnalate, iar comisiile mixte formate în cadrul comitetului s-au deplasat în teren pentru constatarea efectelor negative, centralizarea datelor și prezentarea acestora în vederea inițierii demersurilor necesare revenirii la starea de normalitate.

Comisiile mixte s-au deplasat la toate locațiile unde au fost semnalate probleme, iar din evaluările vizuale s-a constatat că s-au produs pagube la 121 de clădiri, asfel: 27 de unități de învățământ; 17 instituții publice; 20 de lăcașuri de cult; 5 operatori economici; 2 obiective turistice; 24 blocuri de locuit; 22 de construcții cu destinația casă de locuit; 3 alte construcții.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite