Controversele privind mâna în care ţine Maica Domnului pruncul. Care redare iconografică e potrivită pentru ortodoxie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentările Maicii Domnului cu Pruncul în iconografie atât pe sânga cât şi pe dreapta
Reprezentările Maicii Domnului cu Pruncul în iconografie atât pe sânga cât şi pe dreapta

Se spune că primele icoane din lume sunt cele care o reprezintă pe Maica Domnului, iar cel care a redat-o prima dată pe Maica Sfăntă in icoană ar fi Sfântul Luca. Există mai multe tipuri de reprezentare a Maicii cu Pruncul Sfănt iar unele dintre ele sunt chiar controversate.

Tradiţia atribuie Sfântului Evanghelist Luca primele reprezentări iconografice ale Sfintei Fecioare. Originalele acestora nu s-au păstrat, dar se crede că ele au servit ca prototipuri pentru iconografia de mai târziu.

image

Iconografii din toate timpurile au încercat să o prezinte pe Maica Domnului cât mai frumoasă, blândă, demnă şi slăvită pe cât au fost ei de capabili. Uneori au pictat-o mâhnită şi uneori îndurerată, dar întotdeauna plină de tărie spirituală şi de înţelepciune.Doamna Preacurată este prezentată întotdeauna cu capul acoperit cu o năframă, care Îi cade pe umeri, conform cu tradiţia iudaică din acele vremuri. 

Această năframă sau acoperământ de cap este, de obicei, roşu pentru a simboliza suferinţa şi sfinţenia astfel obţinută. Sub această năframă, hainele Îi sunt albastre, simbolizând umanitatea Maicii Domnului. Sunt pictate şi trei stele, una pe frunte şi câte una pe fiecare umăr al Maicii Domnului. Aceste stele simbolizează fecioria. 

Maica Domnului a fost fecioară înainte, în timpul sarcinii şi după Naşterea Domnului. Aceste trei stele mai sunt şi simbolul Sfintei Treimi. Uneori, a treia stea este acoperită de chipul Mântuitorului Copil, a doua persoană a Sfintei Treimi.

În cele mai multe icoane Maica Domnului ţine Pruncul pe mâna stangă şi arată spre El cu mâna dreaptă. Însă sunt şi icoane, recunoscute de altfel de Biserica Ortodoxă, în care Maica ţine Pruncul în mâna dreaptă. Iar aceste icoane pot fi găsite şi în Bisericile din România. Astfel nu există nici un motiv pentru care, reprezentările Maicii Domnului ţinând Pruncul în mâna dreaptă, nu ar fi “ortodoxe”.

maica domnului
“Maica Domnului este reprezenzată în iconografie în mai multe feluri, şi cu pruncul în mâna dreaptă şi în mâna stângă. Acest aspect nu este foarte important atunci când te închini la icoană cu credinţă”, explică preotul Alexandru Preda.

Cea mai veche dintre reprezentările Maicii Domnului, cunoscută nouă, se află în catacomba Sfânta Priscila din Roma şi este socotită ca datând din veacul al II-lea. Pentru că în această catacombă au fost foarte multe reprezentări ale Maicii Domnului, ea a fost numită Catacomba sau Cimitirul Mariei.

Citiţi şi 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite