Cât costă un salariat. Brăilenii cu studii superioare, condamnaţi să stea acasă pe banii părinţilor sau să devină muncitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sala Polivalentă a fost plină, însă au fost puţine locuri de muncă. FOTO: ADEVĂRUL
Sala Polivalentă a fost plină, însă au fost puţine locuri de muncă. FOTO: ADEVĂRUL

La Bursa Generală a locurilor de muncă de la Brăila au venit 69 de angajatori care au oferit 404 locuri de muncă, din care 4% pentru absolvenţii de studii superioare. Se caută agricultori şi confecţionere.

"Caut de patru ani un job în domeniul financiar-bancar, am absolvit facultate de profil, am 30 de ani şi stau acasă  pe banii părinţilor, n-am din ce trăi, sunt muritor de foame cu diplomă", ne-a povestit Mihai C., 30 de ani, din Brăila.

L-am întâlnit astăzi la Bursa Generală a Locurilor de Muncă, eveniment desfăşurat la Sala Polivalentă "Danubius".

În situaţia lui Mihai sunt mulţi brăileni. "Am lucrat ca şofer, am fost şi agent comercial, am fost şi muncitor şi de toate, numai ghid turistic, nu. Am terminat studii în acest sens, dar piaţa muncii din Brăila nu-mi oferă nicio şansă", a adăugat Virgil Palea, 28 de ani, din Brăila.
Şi Mariana ne-a povestit că are studii economice, dar că de doi ani, de când a încheiat şi masteratul, nu reuşeşte să-şi găsească serviciu: "Stau cu mama şi cu tata, trăiesc din pensiile lor, vai de capul meu absolventă de ASE. E o aberaţie ce se întâmplă în Brăila, în România, în general. Angajatorii vor să dea salarii mici, să munceşti mult, să ai multă şcoală, dar să ai şi experienţă".

Pe de altă parte, angajatorii brăileni sunt în imposibilitatea de a crea noi locuri de muncă, fiindcă un loc de muncă e mai scump decât pare.

"Costă de două ori venitul angajatului. Costă timp şi bani şi piaţa vânzărilor auto e în regres. Nu avem decât un post de agent vânzări auto şi nu reuşim să găsim personal specializat", ne-a spus reprezentantul unei firme de vânzări auto.

Un alt angajator, care caută inginer navalist ne-a povestit că sunt mulţi aceia care vin să dea concurs, însă nu au experienţă şi vor salarii mari.

"Noi oferim puţin peste 2.000 de lei, dar acest domeniu este de succes şi în străinătate şi mulţi preferă să plece afară. Am cheltuit până acum foarte multe resurse şi timp, şi bani. Fiindcă am apelat la inginerii altor companii. De doi ani avem acest post vacant", ne-a spus Mioara V., angajat al unei companii de transport naval şi reparaţii nave.

"La bursă au fost oferite 404 locuri de muncă, de către 69 angajatori, în urmatoarele domenii de activitate: fabricarea articolelor de îmbracaminte, agricultura, industrie alimentara, construcţia de nave şi structuri plutitoare, comert, fabricarea de masini si utilaje, activităţi de telecomunicaţii prin reţele cu cablu, fabricarea de constructii metalice, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, hoteluri si restaurante, constructii, reparatii intretinere nave si barci, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport, transport si depozitare, diferenta regasindu-se in repararea maşinilor si activităţi ale agenţilor şi broker-ilor de asigurări", ne-a declarat Laurenţia Vasilescu, purtător de cuvânt AJOFM Brăila.

Structura locurilor de munca pe ocupatii a fost urmatoarea: programator, contabil, inginer nave, proiectant inginer mecanic, inginer electronist transporturi, telecomunicatii, inginer electromecanic, designer pagini web, consilier vanzari asigurari, economist, tehnolog normator, agent procedural, inginer constructii civile, industriale si agricole, agent comercial, agent de vanzari, vanzator, capitan fluvial, operator introducere, prelucrare, validare date, operator calculator electronic si retele, trasator, receptioner hotel, operator siloz (silozar), primitor-distribuitor materiale si scule, lucrator comercial, confectioner-asamblor articole din textile, mecanic agricol, lacatus constructii metalice si navale, polizator, patiser, sudor, strungar universal, tubulator naval, frezor universal, operator confectioner in industria imbracamintei, bucatar, strungar la masini de alezat, dulgher (exclusiv restaurator), motorist, cofetar, coafor, cosmetician, zidar rosar-tencuitor, zugrav, vopsitor industrial, lacatus mecanic, frezor la masini roti dintate, electrician nave, combiner agricol, operator panificatie, manichiurist, fierar betonist, tinichigiu de santier, mecanic auto, croitor, sablator produse din sticla, sofer de autoturisme si camionete, sofer autobus, sofer autocamion/masina de mare tonaj, tractorist, masinist la masini pentru terasamente (ifronist), mecanic intretinere masini de cusut, muncitor necalificat in industria confectiilor, muncitor necalificat in agricultura, ambalator manual, calcatoreasa lenjerie, lucrator bucatarie (spalator vase mari).

Au  fost prezenti la bursa 912 solicitanti de loc de munca (754 in municipiul Braila, 98 in orasul Faurei, 60 in orasul Insuratei), din care aproximativ 597 au fost selectati  in vederea incadrarii. 

Persoanele participante au primit materiale informative privind serviciile oferite de agentie solicitantilor de loc de munca (pliante, brosuri, model CV EUROPASS), 

In bursa au fost amenajate spatii in care persoanele interesate au participat la servicii de informare si consiliere, oferite de consilierii agentiei, unde au primit informatii/sprijin cu privire la completarea unui CV EUROPASS, a unei scrisori de intentie, cursuri de formare profesionala ce vor fi organizate de agentie pentru someri, precum si alte infomatii privind domeniul nostru de activitate. 

La aceasta actiune au fost prezente si 12 persoane private de libertate propozabile pentru liberarea conditionata de la Penitenciarul Braila, in scopul crearii unor punti sociale intre comunitate si acestea, existand posibilitatea obtinerii unui loc de munca dupa punerea in libertate; cunoasterea si constientizarea instrumentelor de sprijin pentru viitoarea încadrare în muncă.

De asemenea, a participat la bursa si Colegiul Tehnic Edmond Nicolau Braila, pentru a acorda sprijin persoanelor interesate in vederea continuarii studiilor si a recalificarii acestora intr-un anumit domeniu. 

Întrebată cum se explică această criză a locurilor de muncă, Simona Chioibaş, director AJOFM Brăila, nu a putut să facă o analiză completă a situaţiei, însă a ţinut să remarce că şi anul trecut a fost la fel. "În ultima perioada sunt tot mai puţine locuri de muncă la Brăila. Noi am chemat 1700 de firme, dar au confirmat doar 69. Anul trecut a fost la fel, doar că au fost oferite 412 locuri de muncă", a declarat Simona Chioibaş.

Mai mare succes au agricultorii, muncitorii necalificaţi sau ospătarii decât aceia cu studii superioare. La Brăila sunt 9.000 de şomeri, dintre care 6.000 sunt indemnizaţi. Peste 69% dintre angajaţi sunt femei care lucrează îndeosebi în domeniul confecţiilor textile. Per total, în BRăila, 5.900 de angajatori au declarat că plătesc asigurări sociale.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite