Aminteşte-ţi '89: Cum a fost împuşcat procurorul Ichim la serviciu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul Velea (medalion), despre moartea colegului său
Procurorul Velea (medalion), despre moartea colegului său

Evenimentele de acum 21 de ani, retrăite de cei aflaţi la datorie chiar şi atunci când, în tot oraşul, moartea pândea de după fiecare colţ de bloc, scot la iveală adevărate tragedii.

Procurorul Gheorghe Velea, actualul purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătorie, şi-a văzut colegul de 34 de ani, Costică Ichim, ciuruit de gloanţe, după ce militarii puşi să păzească Procuratura l-au confundat cu un terorist.

Rafalele de mitralieră i-au ucis şi pe doi pensionari, aflaţi în clădirea de lângă Parchet. Părinţii procurorului ucis pe 23 decembrie 1989 i-au ridicat un monument în curtea instituţiei.

„Ichim a fost cel mai curajos"

„Din 22 decembrie '89, s-a decis ca toţi procurorii bărbaţi să efectueze serviciu permanent la Procuratură. Costică Ichim, colegul meu - om de caracter, un profesionist - avea 34 de ani şi era tatăl unei fetiţe de câţiva anişori. Nici nu era membru de partid. La un moment dat, 30-40 de inşi, pretinşi revoluţionari, au atacat instituţia, cu bâte şi topoare, cu intenţia de a-i agresa pe unii procurori şi de a da foc arhivelor. Costică Ichim a fost cel mai curajos, a pus mâna pe un băţ şi a ieşit să-i gonească", povesteşte procurorul Gheorghe Velea, participant la evenimentele de acum 21 de ani.

În condiţiile în care indivizi de acest gen - infractori care veniseră să se răzbune şi să ardă propriile dosare - mişunau peste tot, iar în Piaţa Independenţei se trăgea de zor, procurorii au cerut sprijinul Armatei.

Au fost trimişi militari în termen de la unitatea de pe Carantinei, care erau la fel de speriaţi ca şi angajaţii instituţiei. Procurorii plecau acasă ca să-şi aducă de mâncare şi să vadă ce fac cei dragi, apoi se întorceau la serviciu, riscându-şi viaţa, pe străzile însângerate.

Confundat cu un terorist

Procurorii erau neînarmaţi. Gheorghe Velea şi Costică Ichim foloseau o Dacia albă, 1-BR-544, ca să meargă acasă după pachet.

Pe 23 decembrie, la Prefectură, se anunţa prin portavoce că „un terorist aflat într-o Dacie albă trage în tot ce mişcă, pe Calea Călăraşilor" şi toată lumea, inclusiv militarii care păzeau Palatul Justiţiei, implicit Procuratura, se afla în alertă. Cu cartuşul pe ţeavă.

În acel moment, procurorul Ichim se întorcea de acasă, cu mâncare, şi trecuse prin Centru, ca să ia apă minerală. „Din cei patru militari care ne păzeau, trei erau pe treptele instituţiei. Când şi-a făcut apariţia colegul nostru, în Dacia albă, s-au panicat şi au deschis toţi focul. L-au ciuruit de la brâu în jos... Cred că 38 de cartuşe au lovit în plin. Puteam fi oricare în locul lui", ne-a spus procurorul Velea, afectat de tragedie.

Tirul a fost atât de violent, încât gloanţele i-au ucis instantaneu şi pe doi pensionari care se aflau în casa de lângă Procuratură.

Soldaţii care au tras au fost achitaţi

Ulterior, autorii măcelului de la Parchet au fost anchetaţi şi trimişi în judecată, de Parchetul Militar. Condamnaţi iniţial, mai apoi au fost achitaţi, pe motiv că au fost „în eroare de fapt".

În decembrie '89, zeci de brăileni au murit „din greşeală", doar pentru că au fost confundaţi sau pentru că circulau tot felul de zvonuri. În acel moment, se spunea chiar că deţinuţii de la penitenciar au evadat şi că, răzbunători, îi vânează pe procurori.

Cert este că moartea procurorului Costică Ichim a căzut ca un trăznet asupra familiei. „Părinţii lui au fost copleşiţi de durere", ne-a spus procurorul Gheorghe Velea, care şi-a văzut colegul ucis, în acel decembrie însângerat.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite