8 mai : Ziua în care au tăcut armele /Tot mai puţini sunt eroii din Brăila care acum 66 de ani s-au bucurat de primul ceas de pace

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au trecut 66 de ani de cand a luat sfarsit -Al Doilea Război Mondial.. Pentru unii vestea venise cu 24 de ore mai înainte. Pentru alţii, abia în noaptea de 8-9 mai s-a lăsat liniştea peste orizonturile de unde nu mai răzbăteau vocile armelor.

Aflat în prizonierat la germani, general de brigadă în retragere Constantin Mihalcea, pe atunci un căpitan care abia mai cântărea 45 de kilograme, după cum ne-a povestit, avea să afle în lagăr, la 50 de kilometri vest de Berlin că ceva s-a întîmplat.

image

"Ofiţerii francezi şi americani repetau că s-a făcut pace în timp ce ruşii tăceau mâlc. Abia în noaptea de 8 spre 9 mai pacea a devenit certitudine". ne-a povesti nu demult generalul Constantin Mihalcea, Cavaler al Ordinului Mihai Viteazul.

image

Aliaţii occcidentali ştiau că deja fusese semnată capitularea la Reims încă din data de 7 mai, dar ruşii au ţinut musai ca actul final să fie semnat la Berlin, fapt ce a dus la amânarea păcii cu 24 de ore.

Regretatul general de Flotilă Aeriană Aureliu Minculescu, brăilean get-beget, îşi aducea aminte cu ocazia serbării Zilei Victoriei, în anul 2003:

"Eram dislocaţi pe un aerodrom de campanie în Cehoslovacia la nici 40 de kilometri de graniţa cu Gemania. Era o stare de incertitudine care ne agasa pe toţi. Motoareele Messerschmitt-urilor noastre erau ţinute la cald. La -urile (La 5 avion de vântoare sovietic) ruşilor erau bine m,ersi acoperite de prelate şi lângă ele nu s eaflau decât soldaţii de gardă. Din comandament, aflat la doi km de părtare de corturile în care eram cantonaţi se auzea cum ruşii râdeau şi erau deja beţi morţi. Se distrau de mai bine de 24 de ore. Un ofiţer NKVD, politruc desigur, a ieşit împleticindu-se din comandament s-a apropiat de noi şi ne-a spus: Hitler kaput, voi...şi a urmat sugestiv semnul tăierii gâtului. Sălbaticii veniţi din stepa calmucă cu mintea înceţoşată de alcool nu vedea în noi, românii decât nişte inamici de care se vor descotorosi mai târziu!"

Dintre cei care atunci au plâns de bucurie la auzul veştii că pacea a devenit realitate au mai rămas astăzi foarte foarte puţini.

image

" Suntem din ce în ce mai puţini cei care ne întâlnim pe 8 mai să sărbătorim pacea de acum 66 de ani. Bătrâni, bolnavi, cu pensii mizere sacrificul de atunci nu mai este preţuit de societatea de astăzi", ne-a spus cu tristeţe dar cu multă demnitate general de brigadă în retragere Bartu Buzea, lider al veteranilor de război brăileni.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite