Proiect inedit: „cuiburile de cărţi“, mini-bibliotecile amplasate în parcuri din Botoşani
0De la începutul acestei săptămâni, în municipiul Botoşani au fost deschise mini-biblioteci în aer liber. Mai precis este vorba de nişte căsuţe din lemn, amplasate în parcuri şi în care au fost depozitate cărţi. Orice persoană poate citi gratuit cărţile aflate în cutiile numite „cuiburi de cărţi“. Iniţiativa a fost luată de Consiliul Local pentru a populariza lectura în rândul populaţiei.
Pe 23 aprilie, în municipiul Botoşani au fost inaugurate 10 mini-biblioteci în aer liber. Se numesc ”cuiburi de cărţi„ şi sunt de fapt nişte cutii, sub formă de căsuţe pentru păsărele, în care pot fi depozitate cărţi. Aceste mini-biblioteci au fost deja amplasate în toate parcurile Botoşaniului, iar trecătorii pot petrece timpul, pe bănci lecturând în mod gratuit volumele găsite în ”cuiburile de cărţi”.
”Vrem să încurajăm lectura”
Acest proiect intitulat ”Cuiburile de cărţi„ a fost conceput de consilierul local Marius Oroşanu, împreună cu alţi colegi din administraţia locală. ”Cultura este un adevărat brand al Botoşaniului şi vrem să încurajăm lectura, chiar şi în spaţiile publice“, spune Marius Oroşanu.
Reprezentanţii administraţiei locale vor să transforme cititul într-un obicei, mai ales în rândul tinerilor. Data inaugurării mini-bibliotecilor în aer liber nu a fost aleasă întâmplător. Pe 23 aprilie a fost sărbătorită Ziua Bibliotecarului, dar şi patronul spiritual al oraşului, Sfântul Gheorghe. Inaugurarea a fost reprezentată de fapt de un flash-mob, organizat de elevii Liceului ”Nicolae Iorga” din Botoşani. Peste 150 de adolescenţi au donat cărţi şi au citit în aer liber, ore întregi. La flash-mob a participat şi primarul Botoşaniului, Cătălin Flutur, acesta citind alături de tineri.
Mini-biblioteci făcute în regie proprie
Cutiile care servesc drept ”cuiburi de cărţi„ au fost realizate de o direcţie din cadrul Primăriei Botoşani. ”Cuiburile au fost făcute în regie proprie, din materialele găsite de noi prin cadrul Direcţiei. Nu le-am cumpărat. Apoi le-am vopsit, inscripţionat cu sgila Primăriei Botoşani şi le-am amplasat în parcuri”, spune Eugen Ţurcanu, director Direcţia Servicii Publice Sport şi Agrement. Deocamdată au fost amplasate 10 ”cuiburi de cărţi” în parcurile oraşului, urmând ca proiectul să fie extins şi să se ajungă la peste 23 de astfel de mini-biblioteci.
Cărţile depozitate în ”cuiburi” au fost donate de elevi, de primar, dar şi de alţi reprezentanţi ai administraţiei locale, fiind vorba de peste 200 de volume.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri: