Prima femeie care a scris în mod explicit poezii sexuale. Cum a descris Aphra Behn în versuri ejacularea precoce şi orgasmul
0
Aphra Behn, o scriitoare engleză din secolul al XVII-lea, a fost prima femeie care şi-a câştigat existenţa din compunerea poeziilor şi, de altfel, prima care a dărâmat barierele pudorii şi a scris versuri cu tentă sexuală, pomenind explicit despre ejaculare, orgasm, disfuncţie erectilă.
În anul 1660, monarhia în Anglia era restabilită, după mai bine de două decenii de dominaţie puritană şi burgheză iniţiată de Oliver Cromwell, primul om de rând din Anglia care îndrăznise să ordone decapitatea unui rege. Această restabilire a monarhiei a fost numită ”Restauraţie” iar cel care punea din nou pe cap coroana regilor Angliei era Carol al II lea.
Totodată el restaura străpânirea britanică în Scoţia şi Irlanda. Era o perioadă de avânt cultural, oamenii de litere descătuşaţi de canoanele habotnice ale puritanilor au început să creeze. Libertinajul a luat amploare iar viaţa de curte concura prin exuberanţă şi prin strălucire cu cea a regilor francezi absolutişti. În această perioadă propice artiştilor şi libertăţii de exprimare şi-a făcut loc, un personaj misterios dar şi memorabil în acelaşi timp.
Într-o epocă a bărbaţilor urma să triumfe geniul şi voinţa unei femei. Se numea Aphra Behn iar originea ei era doar ghicită, la fel ca şi trecutul. A fost considerată de critici literari din Marea Britaniei ca cel mai reprezentativ om de litere al secolului al XVII lea din Anglia dar mai ales o precursoare a feminismului. Aphra Behn a spart barierele prejudecăţii şi se spune că a descătuşat femeia din lanţurile supunerii.
Spion, poet şi dramaturg
La mijlocul secolului al XVII lea, în Anglia chiar şi în perioada de emancipare a Restauraţiei, majoritatea femeilor duceau o viaţă relativ monotomă dominată de activităţi casnice. Nu şi Aphra Behn însă, o tânără de aproape 20 de ani în momentul întronării lui Carol al II lea. După cum arată şi Angeline Goreau autoarea biografiei ”Reconstructing Aphra: a social biography of Aphra Behn”, tânăra englezoaică care avea un şarm aparte ducea o viaţă mai interesantă decât majoritatea bărbaţilor din epoca ei. Regalistă convinsă Aphra Behn a fost o susţinătoare fidelă a lui Carol al II lea şi un adept al cunoaşterii şi al vieţii libere. Din cele 6 biografii dedicate ei, reiese că Aphra Behn a fost în primul rând un mare aventurier şi călător.
A ajuns în Surinam, o provincie olandeză de pe coasta Americii de Sud şi chiar a cunoscut un prinţ african, ajuns sclav, personaj pe care-l l-ar fi iubit şi căruia i-a dedicat romanul ”Oroonko” scris mai târziu după 1687. De altfel a fost opera sa literară care i-a adus mai târziu consacrarea. Apoi ajunsă în Anglia, Aphra ajunge spion în serviciul lui Carol al II lea. Este trimisă la Antwerp în timpul războiului anglo-olandez şi reuşeşte să obţină informaţii vitale. Întoarsă în ţară, Aphra Behn ajunge la puşcăria datornicilor din motive puţin cunoscute, se bănuie un apetit exagerat pentru cheltuieli.

Aphra Behn FOTO britannica.com
Reuşeşte să supravieţuiască scriind piese de teatru, în special comediile fiind de mare succes. Aphra Behn, după cum arată şi Janet Todd în ”Aphra Behn studies” a fost prima femeie care şi-a câştigat existenţa din scris.”Prima englezoaică care a avut o carieră clară de scriitor profesionist până către sfrârşitul vieţii”, adaugă şi Joanna Lipking în ”The Cambridge companion to Aphra Behn”. Era plătită atât pentru piesele de teatru dar şi pentru poeziile pe care le compunea.
A fost de altfel şi printre puţinele femei acceptate în cercurile de poeţi ale vremii din care făceau parte nume sonore ale secolului al XVII lea precum john Dryden, Thomas Otway sau Ravenscroft. De altfel prin talentul ei artistic ajunge să fie cunoscută în cercurile aristocratice şi la curte. În total Aphra Behn a scris 19 piese de teatru, patru romane, cinci nuvele şi sute de poezii, fapt ce a determinat-o pe specialista în literatură britanică Janet Todd să o considere cea mai prolifică femeie dramaturg din Marea Britanie. Dacă până în 1660 părea imposibil ca o femeie să-şi câştige respectul dar mai ales traiul din scris, Aphra Behn a dovedit contrariul.
Poezii cu tentă sexuală
Aphra Behn nu doar a încântat şi a uimit dar a şi scandalizat societatea în care a trăit. Cu toată emanciparea Restauraţiei de la mijlocul secolului al XVII lea, ceea ce a făcut Aphra Behn era deja prea mult pentru mulţi dintre contemporani săi. Aphra Behn a fost prima femeie din Anglia care vorbea deschis despre iubirea trupească şi care explora sentimentele femeii din toate punctele de vedere. Aphra Behn scria făţiş şi fără pudoare despre dorinţele şi nevoile femeii.

Sir Peter Lely, unul dintre preferaţii lui Aphra Behn FOTO luminarium.org
Totodată descria în poeziile sale fără fereală actul sexual dar şi tot felul de disfuncţii, ca şi dezamăgirea ce apare între parteneri. Poate cea mai cunoscută poezie scrisă de Aphra Behn cu tentă sexuală este ” The Disappointment”(n.r Dezamăgirea), unde descrie dezamăgirea tinerei dornică de iubire carnală în faţa partenerului care fatidic are ejaculare precoce. Stilul de viaţă libertin al scriitoarei a scandalizat, fiind aşa cum arată Janet Todd, criticată până în secolul al XIX lea pentru felul de a scrie considerat prea ”masculin” dar şi pentru felul de a se purta în societate.
A dat aripi femeilor
Aphra Behn este considerată totodată o precursoare a feminismului. Este cea care a dărâmat barierele în literatură cel puţin dintre bărbat şi femeie, lăsându-i să se cunoască fără pudoare şi cutume. Celebra scriitoare Virginea Woolf aprecia că Aphra Behn a fost un exemplu pentru toate celelalte femei talentate. Le-a învăţat că prin voinţă pot să se impună şi mai ales pot trăi din pasiunile lor. Dar mai ales că au cuvânt de spus. ” Toate femeile ar trebuie să presare flori pe mormântul lui Aphra Behn pentru că ea a câştigat în numele lor dreptul de a vorbi, de a spune liber ce gândesc. Behn a dovedit că poate trăi din scris”, a precizat aceasta în ”A rome of one` s own”
O libertină cu trecut misterios
Trecutul ca şi originea scriitoarei Aphra Behn sunt învăluite în mister. Nimeni nu ştie cu certitudine dacă era femeie de rând sau nobilă, nici măcar unde s-a născut. O singură certitudine există că la în jurul vîrstei de 20 de ani a apărut în anturajul regelui Carol al II lea şi a fost transformată în spion. Lucrarea ”The Histories And Novels of the Late Ingenious Mrs. Behn”, scrisă chiar după moartea scriitoarei indică o origine umilă. Mai precis Aphra Behn ar fi fost fiica unui bărbier şi a unei spălătorese. Aphra Behn era însă o persoană educată, iar misterul apariţiei sale în cercurile înalte continuă să suscite interesul specialiştilor. Aphra Behn a murit în 1689.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri: