Pistolarii orbi în acte rămân cu permisele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legislaţia în vigoare nu permite suspendarea avizelor de port armă pentru cei care au şi ajutor de handicap. Sute de persoane care deţin permis de conducere, dar primesc şi indemnizaţie de handicap, deşi au afecţiuni care-i împiedică să şofeze, au intrat în atenţia anchetatorilor.

Serviciul de Investigare a Fraudelor a deschis dosare penale în cazul celor 486 de posesori ai permiselor auto, iar Serviciul Poliţiei Rutiere va le va ridica actele în vederea suspendării. Nu aceleaşi măsuri vor fi luate în cazul celor trei persoane care au fost descoperite că deţin şi permise de port armă, deşi primesc ajutor de la stat.


„Au fost verificate 8.175 de persoane dintre cele care primesc indemnizaţie pentru handicap. S-a stabilit că trei dintre acestea au permise de deţinere de arme. Problema este că certificatul cu grad de handicap a fost dat ulterior obţinerii certificatului de deţinere, folosire şi port de armă“, a declarat Daniela Darea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ).


Pot folosi arma cinci ani


Aceasta a menţionat că Direcţia de Sănătate Publică va face verificări pentru a stabili dacă afecţiunile de care suferă cele trei persoane nu le împiedică să folosească armele. „Unul e nevăzător permanent. Un al doilea posesor de permis are grad de  handicap fizic 2 permanent, iar al treilea este nevăzător cu gradul 4“, a spus prefectul Cristian Roman.


Oficialii IPJ susţin că pot anula permisele de port armă doar în cazul în care rezultatele verificărilor Direcţiei de Sănătate Publică vor permite acest lucru. Legea privind regimul armelor şi muniţiilor prevede că încetarea şi suspendarea dreptului de deţinere a armelor se poate face numai dacă persoanele în cauză nu sunt apte din punct de vedere psihologic şi medical şi nu suferă de alte afecţiuni stabilite prin ordin al Ministrului Sănătăţii, care ar putea pune în pericol propria viaţă sau a altora, dacă ar deţine arme.


„Permisele de port armă nu sunt ridicate în vederea suspendării. Potrivit Legii privind regimul armelor şi muniţiilor, aceste permise se vizează din cinci în cinci ani. La fiecare cinci ani, ei trebuie să prezinte un aviz psihologic şi o fişă medicală. În interiorul celor cinci ani nu există temei legal ca să fie ridicate aceste permise“, a adăugat Darea. Dintre cele trei persoane care deţin arme, două vor rămâne fără permis de conducere, însă puştile le vor putea folosite în continuare, chiar dacă primesc indemnizaţie pentru handicap vizual.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite