O orhidee extrem de rară, despre care se credea c-a dispărut din România, găsită într-o pădure din Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papucul doamnei în pădurea de la Flămânzi FOTO Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva/facebook
Papucul doamnei în pădurea de la Flămânzi FOTO Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva/facebook

Pădurarii din judeţul Botoşani au descoperit în zona codrilor Flămânziului o plantă deosebit de rară, protejată prin lege, la nivel european. Este vorba despre Papucul Doamnei o specie de orhidee sălbatică care nu a mai fost văzută de mult timp în pădurile din România.

Descoperire spectaculoasă în codrii Flămânziului din judeţul Botoşani. Este vorba de câteva exemplare înflorite de Papucul Doamnei, o plantă deosebit de rară, în fapt o specie de orhidee sălbatică care nu a mai fost văzută de mult timp în pădurile din România şi despre care se credea că a dispărut de la noi şi din majoritatea statelor europene.

Reprezentanţii Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva au anunţat că plantele au fost găsite de angajaţii de la Ocolul Silvic Flămânzi, care s-au minunat când au dat peste exemplarele înflorite. 

„Papucul Doamnei, o plantă deosebită, a înflorit într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Flămânzi. După denumirea ştiinţifică Cypripedium calceolus, orhideea sălbatică este extrem de rară la nivel european şi este protejată prin lege în România începând cu anul 1938”, a precizat Romsilva. 

Această floare deosebită are o înălţime de până la 80 de centimetri, frunze late, ovale şi flori mari la care petala inferioară este transformată într-un fel de „vas” de culoare galben intens, iar cele laterale şi cea superioară sunt mai înguste şi de culoare roşu închis sau brună. Planta este mare amatoare de umiditate şi trăieşte de regulă în pădurile din zonele deluroase, dar şi în codrii de stejar şi de fag din zonele de munte. 

În România planta a început să devină o raritate încă din perioada interbelică, ajungând să fie protejată prin Decret Legal, odată cu Floarea de Colţ. La nivel european se fac eforturi pentru reproducerea acestor plante în vitro, tocmai pentru salvarea speciei. Papucul Doamnei este o floare de legendă, încă din antichitate, fiind denumită şi „pantofiorul lui Venus” şi simboliza puterea iubirii şi gingăşia feminină. A fost culeasă în mod excesiv, atât pentru frumuseţea ei, dar şi pentru diferitele superstiţii şi ritualuri, mai ales că în vechime se credea că are efect afrodiziac. 

Papucul Doamnei înfloreşte primăvara târziu, iar culegerea ei sau distrugerea acestei plante extrem de rare este aspru pedepsită în toată Europa. În România, prin OUG 195/2005 culegerea sau distrugerea plantei protejate este sancţionată cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei, pentru persoane fizice, sau între 30.000 şi 60.000 de lei, pentru persoane juridice.  

Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO VIDEO Floarea „supravieţuitoare“ a erelor glaciare care creşte în România. Unde poate fi admirată minunăţia

Plantă declarată monument al naturii, extrem de rară la noi în ţară, găsită în Munţii Bucegi de „rangerii“ Parcului Natural

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite