Cum arată „Coroana episcopului”, ardeiul extrem de iute care seamănă cu o floare. Nici nu poate fi gustat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape o mie de osiuri de ardei iute au fost create la Buzău
Aproape o mie de osiuri de ardei iute au fost create la Buzău

Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău a aclimatizat şi ameliorat sute de legume care pot avea multiple utilizări. În topul realizărilor este şi ardeiul iute care pare a avea petale. Este cunoscut popular cu numele „Coroana episcopului” şi este de o mie de ori mai iute decât ardeiul bulgăresc.

După mulţi ani de studiu, specialiştii Laboratorului de Genetică şi Ameliorare de la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Legumicolă Buzău au creat aproape o mie de varietăţi de ardei iute, multe nefiind comestibile din cauza conţinutului ridicat de capsaicină, elementul care dă usturimea.

„Ardeiul iute prezintă foarte multe varietăţi. Vorbim de ardeiul iute tradiţional, cel care este încadrat botanic sub denumirea de Capsicum annuum, pe urmă avem această varietate, Capsicum baccatum, mai avem cu fructul rotund, tip cireaşă, deci cu diverse forme. În colecţie avem undeva la aproape o mie de soiuri pe care noi le menţinem, cu caracteristici deosebite”, spune Costel Vânătoru, cercetător.

ardeiiutevanatorubuzau

Ardeiul iute face parte din familia Capsicum şi se găseşte într-o paletă variată de culori, forme şi dimensiuni. Este ascuţit sau bont, de un centimetru lungime sau peste zece centimetri, galben, verde, portocaliu, roşu sau brun, foarte usturat sau nu. Cel mai spectaculos are o formă asemenea unei flori şi este de o mie de ori mai iute decât ardeiul iute pentru consum. 

”Acest soi de ardei iute, varietatea Baccatum, este apreciat pentru că are o formă deosebită şi este foarte iute. Este cunoscut popular cu numele Coroana episcopului. Acesta se comportă la noi ca un soi tardiv, adică produce fructe toamna, are potenţial mare de producţie, aromă, gust deosebit, dar şi un conţinut ridicat de capsaicină, de aproape un milion de unităţi pe scara Scoville”, spune Vânătoru. 
ardeiiutevanatorubuzau

Cercetătorul buzoian Costel Vânătoru, expert în horticultură, spune că ardeiul, cu cât este mai iute, cu atât este mai bogat în substanţe benefice organismului. Usturimea este determinată de o concentraţie ridicată de capsaicină, studiată pentru utilizările ei pe scară largă, de la reducerea efectelor durerii, beneficii cardiovasculare, precum şi capacitatea de a preveni apariţia cancerului. 

„La noi a fost apreciat ardeiul clasic, cel mai cunoscut fiind cel bulgăresc, pentru că are un conţinut scăzut de capsaicină, deci accesibil tuturor, undeva sub o mie de unităţi pe scara Scoville de capsaicină. Acum, în afară, lumea ştiinţifică a descoperit proprietăţile capsaicinei ca remediu pentru sănătate. Este folosită foarte mult ca substanţă antiinflamatorie în diverse medicamente şi, atunci, sigur, se caută varietăţile cu conţinut ridicat de capsaicină”, declară Costel Vânătoru.   

   

Un alt ardei obţinut la Buzău a ajuns să măsoare până la două milioane de unităţi Scoville, cu mult peste conţinutul unui ardei obişnuit, care are o concentraţie de capsaicină de maximum o mie de unităţi Scoville. Nu poate fi mâncat, spune cercetătorul buzoian, deoarece gazul emanat la tăierea unuia ar provoca un strănut în masă, lăcrimare excesivă sau chiar arsură. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul Buzău, neasfaltat de peste patru decenii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite