O botoşăneancă ajunsă prizonieră în propria curte a intrat în greva foamei. Femeia este diabetică şi hipertensivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ana Ciornei, o botoşăneancă de 62 de ani din Răchiţi, a intrat în greva foamei, fiindcă este prizonieră în propria curte. Din cauza unei greşeli funcţionăreşti, femeia s-a trezit fără cale de acces la casă, cu locuinţa complet blocată de proprietăţile altor săteni, dar şi de un cabinet veterinar. De 7 ani, femeia se roagă de vecini să o lase să iasă şi să intre în casă.

Ana Ciornea o femeie de 62 de ani din satul Răchiţi, judeţul Botoşani, a intrat de duminică în greva foamei. Deşi este diabetică şi suferă de hipertensiune arterială, femeia nu a mâncat nimic de trei zile şi stă în picioare în faţa Primăriei cu o pancartă agăţată de gât, pe care scrie ”greva foamei”. Botoşăneanca a recurs la acest protest extrem, fiindcă de 8 ani este prizonieră în propria curte. 

Mai precis, din cauza unei posibile erori birocratice, gospodăria acesteia a fost închisă de terenuri private, inclusiv singura cale de acces. Ca să poată intra în casă, Ana Ciornei se roagă de vecini să-i dea voie să margă prin grădina lor. Dacă vecinii pleacă în vacanţă, femeia are două posibilităţi, ori doarme în faţa gardului, ori încearcă să pătrundă fraudulos.

Victima unei nebuloase birocratice

Femeia povesteşte că tot calvarul a început în anul 2007. Mai precis, Ana Ciornei deţine o casă în satul Răchiţi, din comuna cu acelaşi nume. Este o casă bătrânească, ridicată de familia Ciornei, în anul 1907. Pe lângă casă femeia şi soţul acesteia, Ioan Ciornei, de 65 de ani, au şi o mică gospodărie. Casa este situată între alte loturi de pământ proprietate privată, gospodăriile vecinilor şi un cabinet veterinar. Singura cale de acces către casa familiei Ciornei, trecea pe lângă cabinetul veterinar al medicului Laurei Neamţu.

image

 Calea de acces blocată către casa familiei Ciornei FOTO Cosmin Zamfirache

Familia Ciornei a fost plecată la copii în Grecia în 2007 şi când s-au întors au realizat că nu mai pot intra în propria curte. ”Medicul veterinar Laura Neamţu a cumpărat de la stat cabinetul cu terenul aferent. În contractul de vânzare-cumpărare s-a  strecurat o greşeală, iar medicul a primit pământul cu tot cu calea noastră de acces. Medicul a făcut o poartă, un gard şi a închis calea de acces. Ne-am trezit cu bagaje în faţa porţii închise. Am rugat pe un vecin să ne lase pe la el prin curte”, spune Ana Ciornei cu ochii în lacrimi. Calea de acces era proprietata Primăriei, cu alte cuvinte drum public, care dintr-o posibilă greşeală a ajuns în contractul de vânzare-cumpărare al medicului veterinar şi automat în proprietate privată a acestuia.

Viaţă petrecută la mila vecinilor

De opt ani, soţii Ciornei sar garduri sau se milogesc de vecini să-i lase să ajungă în propria casă. ”Nu mai pot. Sunt femeie în vârstă. Mă rog de un vecin sau altul ca să ajung în propria mea casă. Este o situaţie pe care niciodată nu mi-am putut-o imagina. Este cumplit. Am decis să intru în greva foamei de disperare”, spune Ana Ciornei. Totodată soţii Ciornei spun că sunt zile în care dorm în frig, acoperiţi cu pături şi îmbrăcaţi în haine groase.

image

 Femeia spune că este la un pas de sinucidere FOTO Cosmin Zamfirache

Şi asta fiindcă fără calea de acces, lungă de peste 124 de metri, maşina cu lemne nu mai ajunge în curtea casei. Le descarcă la mai bine de 300 de metri, pe lângă proprietăţile vecine. Ana şi Ioan Ciornei sunt bolnavi şi abia cară prin curţile vecinilor câte un cărucior cu lemne. Restul sunt la mila hoţilor şi sunt zile când nu mai au putere să le car. Atunci stau în frig. De ambulanţă nici nu mai poate fi vorba. ”Suntem bolnavi, nu putem căra atâtea lemne şi nici ambulanţa dacă o chemăm nu poate să intre, nu ştie unde să vină. Nu avem putere să ne cărăm unul pe altul dacă se întâmplă ceva, noaptea, prin curţile oamenilor. Îmi vine să-mi pun ştreangul de gât”, spune izbucnind în lacrimi Ana Ciornei. 

Cascada erorilor pe socoteala unei familii

Cine a greşit? Nimeni nu ştie. Cert este că s-a greşit. Calea de acces este înregistrată până şi de Primărie ca proprietate publică a statului, care nu putea fi trecută în proprietate privată. ”Calea de acces,între postul de poliţie şi dispensar apare şi în Planul Urbanistic General la noi la Primărie. Este drum public. Nu ştiu cum de a dispărut în celelalte acte”, spune Gheorghe Iacob, primarul din Răchiţi. Soţii Ciornei spun că s-a greşit în momentul în care cabinetul a fost vândut de stat medicului veterinar. 

image

Primarul comunei Răchiţi , Gheorghe Iacob FOTO Cosmin Zamfirache

Mai precis conform HG 446 din 1999, cabinetele medicale proprietate a statului puteau fi concesionate şi mai apoi cumpărate de medici. În 1999, cabinetul a fost concesionat de medicul Laura Neamţu, de la Agenţia Domeniilor Statului. În acel moment ar fi fost făcută greşeala, iar calea de acces către casa familiei Ciornei, drum public, ar fi fost inclusă în suprafaţa concesionată a dispensarului. Medicul veterinar nu a interzis însă accesul şi nici nu a închis zona până când nu a cumpărat cabinetul cu terenul aferent în 2007. 

image

Cabinetul medical care deţine şi calea de acces FOTO Cosmin Zamfirache

Practic contractul de vânzare-cumpărare a fost încheiat pe toată suprafaţa, inclusiv drumul public. Nimeni nu s-a sinchisit să facă nicio verificare, iar familia Ciornei a rămas complet izolată. ”Am circulat în bună pace până în anul 2007, cand ea a cumpărat dispensarul veterinar, cumpărând o suprafaţă care nu este reală. Au adunat la teren suprafaţa desfăşurată a clădirii, nicăieri în lume nu este aşa ceva. La intabulare daca se făcea o simplă verificare vedea că se se suprapune cu drumul public. Am expertize care arată că se suprapune. Din totalul de 605 metri teren trebuia să scadă suprafaţa clădirii”, spune Ana Ciornei. 

Familia Ciornei şi-a găsit susţinători în tot satul. Majoritatea oamenilor spun că aceea cale de acces era de când lumea în acel loc, chiar înainte de construirea dispensarului pe vremea comuniştilor. Totodată familia Ciornei spune că suprafaţa cabinetului diferă de la un act la altul.

Autorităţile ridică din umeri, familia Ciornei se judecă

Familia Ciornei şi-a căutat dreptatea şi în instanţă. Se judecă de opt ani şi a pierdut toate procesele, pentru că actul de vânzare cumpărare şi intabularea arată o realitate potrivnică soţilor Ciornei. Practic pe aceste două acte oficiale, proprietatea cabinetului medical, cuprinde şi calea de acces către casa familiei Ciornei. Cu alte cuvinte, în mod oficial Ana şi Ioan Ciornei sunt sinistraţi în propria gospodărie. 

image

În fundal se vede casa familiei Ciornei izolată FOTO Cosmin Zamfirache

Deşi în actele oficiale ale Primăriei calea de acces către casa familiei Ciornei figurează ca drum public, de opt ani de zile, autorităţile ridică din umeri şi nu au participat la proces. De cealaltă parte, medicul veterinar spune că este cu toate actele în regulă. Instanţa i-a dat şi dreptate pe baza documentelor pe care le deţine. Oficial, conform contractului de vânzare-cumpărare, şi a intabulării, calea de acces reclamată este în proprietate cabinetului medical. 

„Nu vor să înţeleagă că am două hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile în care scrie foarte clar că nu au cale de acces pe la mine prin curte”, spune Laura Neamţu. Gheorghe Iacob, primarul Răchiţiului, spune că deja a întrunit o comisie şi va face o cale de acces către casa familiei Ciornei, încercând o mediere cu mai mulţi proprietari, pentru a reuşi să îi ajute pe cei doi săteni să poată intra la ei în casă. Din tot această nebuloasă birocratică nu s-a aflat nici până astăzi cine are dreptate şi mai ales dacă s-a produs o greşeală sau cine este de vină. Până la rezolvarea problemei, Ana Ciornei a anunţat că va continua greva. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Gafă de proporţii a autorităţilor locale din Focşani, care au greşit ordinea culorilor tricolorului pe insignele puse în piept oficialilor şi localnicilor

GAFĂ MONUMENTALĂ Au încurcat Moldova cu Maldive! Jurnaliştii ruşi au anunţat moartea unui deputat moldovean

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite