Botoşani: Zeci de bolnavi din spitalele desfiinţate sunt lăsaţi pe drumuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de mâine, trei spitale din judeţ vor fi închise din ordinul Ministerului Sănătăţii. Zeci de bolnavi în stare gravă, de regulă netransportabili, ar urma să fie transferaţi la alte spitale. Nimeni nu ştie cum şi în ce condiţii vor fi transferaţi aceşti bolnavi.

Autorităţile locale sunt depăşite de situaţie şi nu ştiu ce să facă cu pacienţii şi cu personalul medical pentru că nu au primit nimic concret în acest sens. Mulţi  dintre pacienţii care erau internaţi în  spitalele Darabani şi Truşeşti au solicitat externarea la cerere. În spitale au rămas doar pacienţii care suferă de boli extrem de grave.  Spre exemplui la Darabani sunt internaţi la această oră 30 de bolnavi, majoritatea diagnosticaţi cu cancer. Primarul oraşului ar trebui ca până mâine să evacuze spitalul.

„Mâine spitalul trebuie să fie închis. Toţi bolnavii trebuie să fie transferaţi la Dorohoi şi personalul să plece acasă pentru că aşa vrea Ministerul Sănătăţii. La ora asta nu ştiu cum vor fi transferaţi cei 30 de bolnavi pentru că numeni nu ne-a spus absolut nimic. Probabil voi suna la 112 să chem mai multe ambulanţe să-i ducă la Dorohoi. La Darabani vom rămâne ca un trib în mijlocul junglei, fără spital şi poate şi fără alte instituţii care urmează să fie desfiinţate. Sunt spitale în ţară în aceeaşi situaţia cu al nostru care au rămas deschise", a spus Ghiorghi Burlacu, primarul oraşului Darabani.

Primarul oraşului Darabani este dispus să aloce aproape tot bugetul localităţii pentru finanţarea spitalului, doar ca unitatea să nu fie desfiinată. „Am vorbit cu toţi cei din primărie, cu consilierii locali şi cu conducerea spitalului şi am calculat că ne-ar trebui 3 milioane de lei pe an pentru a finanţa spitalul. Problema este că Ministerul Sănătăţii nu ne dă aviz de funcţionare, chiar dacă noi am suporta toate cheltuielile", a mai adăugat primarul oraşului darabani  

Bolnavii internaţi la Spitalul Truşeşti şi-au rezolvat singuri problema spitalizării. Toţi cei 14 pacienţi au solicitat externare la cerere pentru că nu au vrut să se transfere la alte spitale.  De trei zile în spital au rămas doar salariaţii care  aşteaptă să se ia o decizie în legătură cu ei. „Personalul TESA va fi disponibilizat, iar cadrele sanitare vor fi redistribuite la alte spitale. Redistribuirea personalului sanitar se încheie pe 28 aprilie, însă nimeni nu ne poate spune cum şi de cine vor fi plătiţi oamenii până la această perioadă atâta vreme cât spitalul este desfiinţat din data de 1 aprilie. Primarul a spus că el nu ne poate plăti până când nu se dă o hotârâre de guvern în acest sens",  a declarat Mihaela Botez, directorul economic al Spitalului Truşeşti-.

Cadrele medicale nici nu vor să audă de redistribuirea lor în alte spitale. Personalul sanitar din Truşeşti ar urma să fie transferat, în limita locurilor disponibile, la spitalele din municipiul Botoşani, adică la 35 de kilometri de casă. „Nu pot să fac naveta la vârsta mea. Mai am şase luni până la pensie, iar dacă aş primi un post de asistent farmacist la Botoşani, ceea ce este puţin probabil,  salariul ar fi în jur de 1000 de lei şi naveta m-ar costa jumătate din  leafă",  a spus asistenta Nicoleta Saucă.

Al treilea spital care va fi desfiinţat de mâine este Sanatoriul Guranda, unde sunt internaţi pacienţi cu tuberculoză ce nu pot fi transportaţi la un alt spital.

Potrivit Ministerului Sănătăţii o parte dintre spitalele desfiinţate ar urma să fie transformate în azile de bătrâni, însă nu se ştie cu exactitate care vor fi acelea.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite