Botoşani: Reabilitarea blocurilor la control

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele sau persoanele care lucrează fără autorizaţie vor primi amenzi cuprinse între 1.000 şi 100.000 de lei. Municipalitatea susţine că nicio lucrare de reabilitare din oraş nu a fost făcută cu acte în regulă. De la 1 aprilie au început controalele actelor.

Botoşaniul a devenit un oraş „mozaic“ după ce în ultimele luni locatarii au decis să-şi anvelopeze singuri locuinţele. Aceştia şi-au efectuat lucrările în regim propriu şi au apelat la tot felul de meseriaşi care, în majoritatea cazurilor, au schimbat şi culoarea tencuielii exterioare a blocurilor. Astfel, unele imobile au ajuns să aibă pe faţade întreaga gamă de culori.

„Toate aceste lucrări ar trebui să se desfăşoare în urma unei autorizaţii de construire. Până acum, nimeni nu şi-a scos un astfel de act. Recunosc treaba asta“, ne-a declarat viceprimarul Cătălin Alexa.

Din acest motiv, municipalitatea a hotărât să intensifice controalele şi să-i sancţioneze pe cei care mai fac lucrări de reabilitare termică sau mansardare fără autorizaţie de construcţie. Valoarea amenzilor este cuprinsă între 1.000 şi 100.000 de lei.

„Cu legea, plătesc dublu“

Noile măsuri anunţate de municipalitate, care au intrat în vigoare de la 1 aprilie, nu par să-i fi speriat pe botoşăneni. Aceştia preferă să lucreze în continuare cu muncitori de ocazie şi fără autorizaţie pentru a mai scuti din cheltuieli. „Meseriaşii pe care am de gând să-i contractez în acest an nu sunt autorizaţi şi nici nu mă duc la o firmă autorizată pentru că ar trebui să scot mai mulţi bani din buzunar. Pentru autorizaţie trebuie să ai acceptul întregului imobil şi în fiecare scară se găseşte câte un cârcotaş, care să nu îţi semneze tabelul. La două camere mă ajunge 1.000 de euro izolaţia. Dacă e să respect legea, ajung să plătesc dublul acestei sume“, ne-a spus Nicolae Luca, pensionar.

În cadrul controalelor vor fi verificate şi lucrările de mansardare. „Şi aici există o problemă pentru că majoritatea din ele sunt făcute fără jgheaburi de scurgere a apei. Apa se scurge pe suprafaţa blocului, care face parte din cota indiviză şi apar tot felul de sesizări de la cetăţeni că o mansardă mai mult a stricat decat să amelioreze starea uni acoperiş“, a mai declarat viceprimarul Cătălin Alexa.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite