Botoşănenii au plătit trei ani „taxă de şmecher“ la Cadastru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi botoşăneni au ieşit pe poarta Cadastrului fără să ştie că banii lor au ajuns în buzunarele „băieţilor deştepţi“
Mulţi botoşăneni au ieşit pe poarta Cadastrului fără să ştie că banii lor au ajuns în buzunarele „băieţilor deştepţi“

Între 2006 şi 2009, 80% din autorizaţiile de construcţie au fost vămuite de funcţionari corupţi. Banii plătiţi de cetăţeni pentru avizarea construcţiilor nu mai ajungeau la buget, ci în buzunarele birocraţilor.

 Jaful a fost ridicat la rang de artă la Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OJCPI). Cel puţin aşa reiese dintr-un raport întocmit de prefectul Cristian Roman, care a controlat activitatea instituţiei între anii 2006 şi 2009. El a cerut tuturor primarilor din judeţ să-i trimită toate autorizaţiile de construcţie eliberate în acest interval.


„Acestea au fost înjur de 10.000. Am solicitat şi colegilor de la Cadastru evidenţele lor. Ei aveau obligaţia de a ţine aceste evidenţe într-un registru special, în care să fie consemnate numele solicitantului, executantul planului de situaţie, data avizării şi tarifele percepute“, a explicat prefectul Cristian Roman.


Avize la „mica înţelegere“


După ce a comparat cele două liste, reprezentantul Guvernului în teritoriu a ajuns la o concluzie şocantă. 80% din autorizaţii nu erau înregistrate la Cadastru. „Am descoperit că fie acele avize s-au dat pe cumetrie sau pe ochi frumoşi sau mai grav, banii care trebuiau încasaţi au ajuns în buzunarele unor «băieţi deştepţi»“, a declarat prefectul Cristian Roman. Acesta a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie, care a început cercetările.


Principalul suspect în această schemă de fraudă este şeful Serviciului Cadastru, Dumitru Istrate, fostul director al unităţii în perioada verificată. Acesta susţine că nu avea cum să fie implicat în fraudă pentru că personal nu viza autorizaţiile de construcţie. „Lucrările erau nominale. Parafa o punea inspectorul instituţiei, iar ştampila o puneau cei care instrumentau dosarele. Eu am făcut verificări, însă nu am descoperit nicio abatere“, a declarat telefonic Dumitru Istrate. El este însă contrazis de cei care lucrau în mod direct cu OJCPI.


„Istrate avea pretenţia ca toate dosarele să fie verificate de el, în persoană. Inspectorul lua banii şi-i împărţea direct cu el. Cei care nu procedau în acest fel erau trimişi pe la Dorohoi sau erau încet scoşi din sistem“, a declarat administratorul unei societăţi de măsurători topografice. Acesta a precizat că timp de trei ani n-a primit niciodată chitanţă de la OJCPI. „Ne trimiteam direct clienţii la Cadastru să plătească pentru că oamenii aveau impresia că băgăm noi banii în buzunar. Noi făceam documentaţia şi trimiteam oamenii“, a mai subliniat topometristul. În 2009 a fost introdus un sistem electronic de arhivare a avizelor, iar practica vămuirii acestora de către funcţionari a dispărut treptat.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite