Blănurile care se purtau cu un mileniu în urmă. Cu ajutorul lor își arătau statutul cei mai temuți războinici din Europa

0
Publicat:

Vikingii, fără îndoială cei mai de temut războinici ai Europei din urmă cu un mileniu, erau pasionați de modă, în mod surprinzător, iar blana unui anumit animal valora mai mult decât orice.

Blană de castor. FOTO Wikipedia - Leslie Seaton
Blană de castor. FOTO Wikipedia - Leslie Seaton

Începând cu secolul al VIII-lea d Hr, Europa a fost martora unui nou val de invazii, iar orașele și satele de pe coastele vestice, nordice și chiar sudice au căzut pradă unei temute forțe venite din nordul extrem. Din țările scandinave, vikingii au devenit o nouă amenințare. Războinici de temut, negustori pricepuți și mai ales marinari de elită, oamenii fiordurilor au reușit să-și facă cunoscut renumele din Europa de Vest până în stepele Rusiei și de pe țărmurile Mării Baltice până în Mediterana și lumea maură. Corăbiile lor au atins până și țărmurile Americii.

În jurul lor s-au țesut multe legende, iar prin intermediul cronicilor britanice și france, vikingii au căpătat o reputație de războinici cruzi și barbari, cu un dispreț total față de civilizație. Studiile au arătat însă contrariul. Puțini și-ar fi putut închipui că acești războinici erau pasionați de modă și că, mai ales elitele vikinge, erau capabile să cheltuiască sume colosale pe materiale exclusiviste prin care să-și demonstreze statutul sau să-și orneze ținutele. Un studiu recent arată că vikingii importau blănurile unui animal foarte apreciat în domeniul modei acum 1.000 de ani, tocmai din ținuturile rușilor și bulgarilor. 

Blănurile exclusiviste preferate de elita vikingă

Studiile mai recente arată că vikingii erau preocupați de igiena personală, drept dovadă și numeroasele pieptene descoperite inclusiv în mormintele bărbaților. Totodată, vikingilor cu statut înalt le plăcea să se îmbrace la modă pentru vremurile respective, și importau blănuri scumpe și exclusiviste pentru a le fi confecționată îmbrăcămintea.

O cercetare condusă recent de Luise Ørsted Brandt, de la Universitatea din Copenhaga, demonstrează acest lucru. Specialiștii danezi au studiat șase morminte aparținând elitei vikinge din Danemarca, în secolul al X-lea. Prin intermediul unor tehnici moderne, inclusiv de recuperare a urmelor de proteină de la diferite animale, s-a demonstrat că aristocrații vikingi aveau haine deosebit de prețioase ornate cu blănuri de jder sau veveriță.

”Blănurile erau o resursă limitată și foarte costisitoare, în anumite cazuri importantă, accesibilă doar elitelor. Tocmai de aceea blănurile au fost găsite doar la nivelul îmbrăcămintei, având proprietăți vizuale și acolo unde putea fi arătată și admirată.”, arată autorii studiului.

Din blănuri prețioase erau confecționate căciuli, pieptare, mantii, tunici, accesorii. Specialiștii spun că erau fie mărfuri locale din Scandinavia fie importuri deosebit de scumpe din teritoriile estice, în special din Rusia și Ucraina de astăzi.

Blana simbol a elitei vikinge

Niciuna dintre aceste blănuri deja menționate nu era mai prețioasă, pentru vikingi, ca cea de castor. Cel puțin asta a scos la iveală studiul făcut de specialiștii de la Universitatea din Copenhaga. Cercetătorii arată că blana de castor era simbolul elitelor și că era preferată tuturor celorlalte blănuri. Era un bun de import, mai ales că, așa cum arată studiile, castorii dispăruseră din zona Danemarcei încă din Epoca Bronzului. În plus, era printre cele mai scumpe și exclusiviste blănuri aduse din teritoriile estice. De altfel și cronicarii vremii arată faptul că vikingii preferau aceste blănuri și le considerau un bun de mare prestigiu.

”Mierea, cerea și blănurile exportate de țările lor proveneau din teritoriile rușilor și bulgarilor. De acolo veneau și blănurile de castor, exportate în toată lumea, fiindcă se găseau doar în preajma râurilor nordice din teritoriile rușilor, bulgarilor și a kievenilor. ”, scria Ibn Hawqal în anul 956 d Hr.

Aceste blănuri de castor, fiind atât de rare și costisitoare, erau efectiv un simbol al statutului în societatea vikingă. Cel care purta haine din această blană era clar un membru al elitei. Totodată, așa cum arată specialiștii, hainele din blănurile de castor erau apanajul unui haut-couture al secolului XX.

”Purtând aceste blănuri exotice era o mărturie clară a statului și a influenței în societate, ceva similar cu moda la nivel înalt, în lumea de astăzi”, arată autorii în lucrarea ”In the Viking Age”.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite