Analize ADN au confirmat înrudirea a doi vikingi morţi în Anglia şi Danemarca acum 1000 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consensul istoric în privinţa vikingilor este că strămoşii danezilor au cucerit Scoţia şi Anglia Foto: EPA EFE
Consensul istoric în privinţa vikingilor este că strămoşii danezilor au cucerit Scoţia şi Anglia Foto: EPA EFE

O serie de analize ADN efectuate pe scheletele a doi vikingi care au murit acum 1000 de ani în Anglia, respectiv Danemarca, au  evidenţiat o legătură de rudenie între cei doi războinici. Cele două schelete au fost expuse împreună, miercuri,  la Muzeul Naţional al Danemarcei din Copenhaga, informează AFP.

O analiză ADN a acestor schelete din epoca vikingă (secolele VIII - XII) a dezvăluit că războinicii erau rude de gradul al doilea, potrivit Agerpes.

"Este o descoperire grozavă, deoarece acum putem reconstrui mişcările în spaţiu şi timp ale unei familii", a declarat pentru AFP arheoloaga Jeanette Varberg de la Muzeul Naţional.

Timp de peste două ore, doi dintre colegii săi au reconstituit scheletul unui bărbat în jur de 20 de ani, folosind circa 150 de oase împrumutate de la Muzeul din Oxfordshire timp de trei ani. 

Consensul istoric în privinţa vikingilor este că strămoşii danezilor au cucerit Scoţia şi Anglia. 

Tânărul "a murit, poate, într-un raid viking, însă o altă teorie susţine că el a fost victima unui decret regal al regelui Angliei Aethelred al II-lea, care în 1002 a ordonat uciderea tuturor vikingilor din Anglia", a precizat Varberg. 

Potrivit acesteia, este foarte rar ca arheologii să descopere legături de familie între diferite schelete, mai ales atunci când nu este vorba de suverani. 

Deşi rudenia este incontestabilă, este, totuşi, imposibil să se determine legătura exactă dintre cei doi bărbaţi. 

"Este foarte dificil de spus dacă cei doi au trăit în aceeaşi epocă sau dacă, poate, între ei a existat o diferenţă de o generaţie, deoarece nu există nimic în morminte care să ne poată oferi o datare exactă, prin urmare avem o marjă de plus sau minus 50 de ani", a explicat arheoloaga.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite