Biserica le este mormânt. Ctitori înmormântaţi în lăcaşele pe care le-au ridicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mormantul din biserica al boierilor stroici FOTO Adevarul
Mormantul din biserica al boierilor stroici FOTO Adevarul

O biserică dintr-un sat botoşănean ascunde, în pronaos, mormântul în care sunt îngropaţi ctitorii sfântului lăcaş.

O biserică mică, primitoare de o frumuseţe rară. Un sfânt lăcaş din lemn ctitorit în urmă cu peste 200 de ani în cea mai veche aşezare atestată în Moldova.  În satul Horlăceni din comuna Şendriceni, credincioşii se roagă într-o bisericuţă ce adaposteşte un mormânt. Acolo odihnesc osemintele ctitorilor acestui sfânt lăcaş de cult. Biserica poartă hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”.

Biserica dateaza din secolul XVIII, 1784. Boierii acestui ţinut, Stroici, au ridicat o biserică pentru localnici. Biserica este din bârne de stejar, ridicată de săteni şi sfinţită pe la 1800. Pridvorul, gen clopotniţă a fost ridicat mai târziu, prin anul 1840 de către Tudor Calimachi. De-a lungul timpului biserica a suferit modificări. Ctitorii acestui sfânt lăcaş sunt înmormântaţi în biserică. Este vorba de Constantin şi Cotin Stroici, împreună cu familia lor. Noi am încercat să îi punem la loc de cinste. Am făcut un semicavou din cărămidă”,  a spus Elidor Pintilie.

Biserica a suportat lucrări de reabilitare. Preotul paroh al sfântului lăcaş a făcut însă tot posibilul ca biserica să nu sufere modificări, mai ales că icoanele de pe catapeteasmă  datează de peste 200 de ani.

Am încercat să o reabilităm, să o decapăm şi  să facem în aşa fel, încât să respire lemnul şi istoria prin ea insăşi”, mai spune preotul paroh al Bisericii Sfinţii Împăraţi din Horlăceni.

Un astfel de mormânt mai există şi în biserica din satul Gherghe, spune un alt preot din comuna Şendriceni.

La biserica din Gherghel, în pridvor este mormântul postelnicului Costache Grigoraş Gherghel. Acest mormânt a fost acoperit în perioada comunistă, cu un dulap şi o icoană foarte mare. Când eram paroh acolo l-am descoperit şi l-am amenajat”,  afirmă preotul Teodor Ciuraru.

Cititi si: 

FOTO Biserică unică în Europa, „diamant neşlefuit” al comunei Hilişeu Horia. Sfântul lăcaş are nevoie urgent de lucrări de reabilitare

Brutăria „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, sursă de venit pentru susţinerea nevoiaşilor din zona oraşului Darabani

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite