Brutăria „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, sursă de venit pentru susţinerea nevoiaşilor din zona oraşului Darabani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Painea facuta in brutaria bisericii FOTO Adevarul
Painea facuta in brutaria bisericii FOTO Adevarul

De aproape un deceniu, dărăbănenii dar şi locuitorii din comunele învecinate mănâncă,în fiecare zi, pâine proaspătă făcută chiar în brutăria Bisericii din centrul oraşului.

Pâine proaspătă, gustoasă, sănătoasă şi făcută cu multă credinţă în Dumnezeu, chiar în „Casa Domnului”.  Asta pun pe mese, în fiecare zi, locuitorii din oraşul Darabani şi din împrejurimi. Brutăria „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, funcţionează în curtea bisericii din oraşul Darabani care poartă acelaşi hram. Zilnic, peste 2000 de pâini sunt preparate aici şi mai apoi livrate în magazinele alimentare din zonă.

 Localnicii spun că preferă să cumpere pâine de la această brutărie nu doar din cauza preţului ci mai ales pentru calitatea ei. 

„Eu cumpăr mereu pâine de la brutăria bisericii. Este bună şi este mai ieftină decât celelate. Gustul îmi aminteşte de franzelele pentru care stăteam ore întregi la coadă şi cumpăram pe cartelă. Este foarte bună şi am încredere că se lucrează curat. Şi în plus mă bucur că pot ajuta un om sărman cumpărând această pâine”, spune o localnică din oraşul Darabani. 

„Mană cerească” pentru şomerii din Darabani

Preotul paroh al Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, Constantin Pânzaru, spune că brutăria a fost înfiinţată încă de acum un deceniu. 

Am decis să deschidem această brutărie în urmă cu zece ani de zile. Am spus că este nevoie de aşa ceva aici. Iniţial, ne-am gândit să facem o cantină, dar am gândit că este mai bine aşa. Zilnic aici se fac aproximativ 2000-2200 de pâini dar şi alte bunătăţi”, a spus preotul paroh al Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. 

Odată cu deschiderea acestei mici fabrici de pâine s-au creat şi câteva locuri de muncă. 13 oameni lucrează la brutărie. „Mană cerească” pentru ei, mai ales că în zonă, locurile de muncă sunt foarte puţine.

„Avem doi şoferi care fac livrări la magazinele din oraş şi în comunele apropiate, iar restul oamenilor lucrează în brutărie. Pâinea se face manual şi tot aici se ambalează. Folosim ingrediente naturale, fără aditivi”, mai spune preotul Constantin Pânzaru.

Banii obţinuţi din vânzarea pâinii sau a lipiilor sunt folosiţi pentru susţinerea familiilor sărace din zonă. În afara faptului că aceste familii primesc pâine gratuit, preotul care a avut iniţiativa deschiderii brutăriei încearcă să le facă viaţa mai frumoasă sărmanilor din oraş. Cu banii obţinuţi cumpără rechizite şi haine pentru copiii familiilor sărace dar şi alimente. 

„Menirea bisericii este aceea de a ajuta oamenii aflaţi la nevoie. Nevoi sufleteşti şi materiale. Noi nu aveam cum să obţinem altfel bani, trebuia să găsim o formă de a ne autofinanţa pentru a ajuta oamenii”, completează preotul. 

Cititi si: 

FOTO Singurul spital din România care şi-a deschis brutărie există în Bărăgan

Spitalul din Darabani a fost redeshis sâmbătă

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite