Atac cibernetic la un spital din Botoșani. Hackerii cer trei Bitcoin pentru a debloca baza de date

0
Publicat:

Hackerii au intrat în sistemul Spitalului de Recuperare Sfântul Gheorghe din Botoșani şi au criptat baza de date de pe luna decembrie. Ulterior, au cerut o răscumpărare de trei bitcoin. Aceştia echivalează cu aproape 50.000 de euro.

Atacul informatic a dat peste cap întreaga activitate a spitalului FOTO Adevărul
Atacul informatic a dat peste cap întreaga activitate a spitalului FOTO Adevărul

Un atac informatic de tip ransomware, în urma căruia i-a fost cerută o răscumpărare pentru decriptarea datelor de pe servere a fost anunțată la unitatea medicală, relatează Monitorul de Botoșani, citat de g4media.ro.

Prin intermediul unei conexiuni RDP, hackerii au intrat în sistem şi au criptat baza de date de pe luna decembrie. Ulterior, aceştia au lăsat şi un mesaj, în limba engleză, în care cer o o răscumpărare de trei bitcoin. Aceştia echivalează cu aproape 50.000 de euro.

Toată activitatea a fost dată peste cap

În acest caz, însă, complexitatea atacului a fost una foarte mare. Drept dovadă, nici informaticienii din structurile DIICOT de la nivel central, dar nici o serie de analişti de la BitDefender nu au reuşit să decripteze fişierele.

Noi am anunţat deja Direcţia Naţională de Securitate Cibernetică şi DIICOT. A fost începută o anchetă şi aşteptăm să vedem ce se va întâmpla. Mai multe nu pot preciza momentan. Cert este că de luni sperăm să reluăm activitatea medicală la capacitatea normală”, a precizat medicul Cătălin Dăscălescu, managerul Spitalului de Recuperare.

Atacul informatic a dat peste cap întreaga activitate. Pentru că au fost criptate bazele de date de pe luna decembrie, unitatea sanitară nu poate raporta serviciile efectuate în ultima lună din 2022. Din acest motiv nici nu poate primi banii pe aceste servicii.

Reprezentanţii CAS spun însă că încearcă să găsească soluţii, pentru ca unitatea sanitară să poată plăti salariile.

Blochează accesul la fișierele stocate

Ransomware-ul este un virus sau mai bine spus un software maliţios care blochează accesul la fişierele stocate într-un sistem informatic, solicitând plata unei sume de bani în schimbul redobândirii accesului la acestea. De cele mai multe ori fişierele criptate de malware nu pot fi decriptate nici după efectuarea plăţii către atacatori. Acest tip de malware nu urmăreşte o vulnerabilitate a sistemului informatic ci o eroare umană, de cele mai multe ori fiind transmis ca ataşament al unui e-mail, sub forma unei facturi, a unei comenzi sau alt tip de document, păcălind astfel utilizatorii mai puţin conştienţi sau vigilenţi.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite