Agricultură hi-tech în Bărăganul Nordului. Drone și tractoare de ultimă generație pentru culturi performante
0În județul Botoșani, se face agricultură ca în țările civilizate. Tot mai mulți fermieri investesc în echipamente și imputuri de ultimă generație pentru culturi performante. Sunt utilaje care costă milioane de euro la care se adaugă inclusiv drone specializate în diferite lucrări agricole.
La începutul secolului al XX-lea, marii moșieri botoșăneni exportau grâu în Anglia și Germania iar în perioada comunistă, Botoșaniul a devenit cunoscut drept Bărăganul Nordului.
În anii '90, cu suprafețele mari de teren fărâmițate, în urma retrocedărilor, dar și a sărăciei cumplite din mediul rural botoșănean, agricultura a decăzut puternic. Pe scurt, s-a transformat în agricultură de subzistență, cu suprafețe mici lucrate în mod empiric, cu producții modeste.
Mulți țărani, fără resurse financiare, au lăsat pământul în pârloagă, iar alții l-au vândut sau l-au arendat investitorilor străini.
Dar în ultimii 10-15 ani, agricultura botoșăneană, mai ales cea cu fermieri autohtoni, s-a reinventat. Mulți fermieri au investit masiv în tehnologie agricolă de ultimă generație și reușesc să practice agricultură ca în zonele civilizate de pe glob, cu producții rezonabile, chiar recorduri în anumiți ani.
„La Botoșani se face agricultură performantă“
În momentul de față, la nivelul județului Botoșani sunt 500.000 hectare teren, din care 300.000 de hectare reprezintă teren agricol cultivabil. În ultimii 10 ani au dispărut aproape cu totul terenul rămase în pârloagă.
Sunt înființate exploatații agricole de mari dimensiuni, mai ales în zona de luncă a Prutului, cu suprafețe, per exploatație de peste 500-1.000 de hectare, fie că este vorba despre investitori străini, austrieci sau americani, fie - din ce în ce mai numeroși - fermieri autohtoni.
Principala cultură o reprezintă porumbul, pe aproximativ 100.000 de hectare, fermierii botoșăneni fiind printre cei mai mari cultivatori de porumb din Moldova.
Pe locul doi se află plantele tehnice precum soia sau floarea soarelui, precum și culturile de grâu.
Din start, suprafețe mari comasate, cum spun și specialiștii în agricultură, reprezintă un plus, o premisă a unei agriculturi performante.
Pentru a răspunde cerințelor agricole ale lumii moderne, mulți fermieri care au dorit să supraviețuiască în această domeniu au investit masiv în utilaje performante dar și soiuri rezistente. Propriu-zis, fermierii botoșăneni, sunt la curent cu tot ceea ce se întâmplă în zonele civilizate cu o agricultură performantă.
„Putem spune că la Botoșani se face o agricultură performantă cu o tehnologie avansată. La asta a contribuit absorbția de fonduri, naționale, europene dar și înțelegerea necesității investițiilor în agricultură. Din punct de vedere al politicilor agricole comune dar și a randamentului tehnologiilor agricole, putem concura cu celelalte state cu o tehnică avansată”, spune Cristian Delibaș, director al Direcției Agricole Județene Botoșani.
Pe scurt, în ultimul deceniu, Botoșaniul redevine, tot mai mult, Bărăganul Moldovei, cu un record privind producția de grâu în anul 2021. Iar, așa cum arată specialiștii, producțiile bune sunt influențate de aceste investiții masive în agricultură, de la semințe și până la tehnologia utilizată de la pregătirea terenului și până la recoltare.
„Se face agricultură ca în Vest”
În județul Botoșani sunt parcuri de utilaje agricole care depășesc câteva milioane de euro. Este vorba despre mari fermieri care lucrează suprafațe de teren ce depășesc 500 sau 1000 de hectare.
Pentru o eficiență mare, aceștia au investit în utilaje de ultimă generație. Au făcut credite, s-au bazat pe fonduri europene acolo unde au existat condiții de eligibilitate, sau, în cazul celor cu experiență, bani reinvestiți din câștigurile anterioare.
De exemplu, Tiberiu Nichiteanu, un tânăr avocat care a decis să continue tradiția agricolă a familiei, din zona Rădăuți Prut-Miorcani, a investit aproximativ 3 milioane de euro în utilaje pentru a-și exploata cele 1.300 de hectare de teren.
„Am utilaje de top la nivel european şi la nivel de îngrăşăminte şi seminţe lucrăm doar cu cele mai bune firme. Performanţa în agricultură înseamnă, pe lângă cunoştinţe, investiţii masive”, spune Tiberiu Nichiteanu.
Numai un singur tractor a costat peste 150.000 de euro. Eficiența este însă totul. Cu o combină agricolă John Deere, care costă 180.000 de euro, Tiberiu Nichiteanu poate lucra pe 30 de hectare la zi.
Marinel Stredie, din comuna Cristinești, un fermier cu state vechi, spune că investițiile în echipamente au luat un mare avânt în județul Botoșani, iar rezultatele se văd. „Se face agricultură ca în Vest. Și se vede asta numai dacă ne uităm la culturi. Fermierii au accesat fonduri europene, diferite programe şi au investit masiv”, spune Stredie.
În plus, la Botoșani sunt fermieri care investesc și în hibrizi sau soiuri rezistente. La Hănești, de exemplu, au fost organizate și loturi experimentale de grâu.
Agricultură cu drone
Investițiile în tehnologie iau avânt la Botoșani. Sunt fermieri care au achiziționat drone speciale pentru diferite lucrări agricole.
„Sunt drone pentru administrate insecticide, fungicide, ierbicide, îngrășăminte foliare. Toți utilizatorii cu asemenea echipamente sunt înregistrați la Autoritatea Aeronautică, dețin licență de utilizare, dețin autorizație pentru utilizarea lor. Ei sunt înregistrați la Unitatea Fitosanitară, unitate care autorizează folosirea echipamentelor, așa cum sunt folosite și celelalte echipamente de administrat fertilizanți și îngrășăminte în stil clasic”, a precizat Cristian Delibaș, director al Direcției Agricole Județene Botoșani.