Un fost primar a cucerit Londra cu vinul său. Licoarea a luat naştere prin reînvierea unei vechi podgorii săseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Moldovan, în via pe care a pus-o pe picioare acum 7 ani FOTO: Bianca Sara
Daniel Moldovan, în via pe care a pus-o pe picioare acum 7 ani FOTO: Bianca Sara

Daniel Moldovan, fostul primar al comunei Cetate, a pariat în urmă cu câţiva ani pe vin, după ce întreaga viaţă şi-a dedicat-o agriculturii. Acesta a reînviat o veche podgorie săsească. Pariul pus pe vinul cu care se spune că a fost plătită una dintre cele patru reproduceri existente în lume după celebra operă a lui Giotto, Navicella, a fost unul câştigător. Vinul a fost premiat la un celebru concurs din Londra, dedicat licorii lui Bachus.

În anul 2011, fostul primar al comunei Cetate (în perioada 2012-206), Daniel Moldovan, împreună cu fratele său, au pariat pe vin. Agricultorii de decenii, cei doi fraţi şi-au pus în cap să reînvie vinul de Jelna, deşi procesul era unul de durată, care-şi arăta viabilitate şi succesul după ani de muncă şi investiţii.

În 2011, fraţii Moldovan au plantat viţă de vie chiar pe terenurile pe care le foloseau saşii acum câteva secole. 

„Ideea ne-a venit în urmă cu şapte ani. Având teren aici şi auzind că zona e bună şi se pretează pentru vie, am profitat de programul de reconversie al viţei de vie şi ne-am hotărât să înfiinţăm o plantaţie de viţă de vie. Solul este foarte bun şi se pretează pentru viţă de vie. Am făcut şi studii de sol înainte de a planta”, explică Daniel Moldovan. 

La banii primiţi prin programul de reconversie viticolă s-au adăugat investiţii care trec de 500.000 de euro, în hala de producţie, utilaje şi instrumente necesare. S-a investit inclusiv în brand şi etichetare. 

Asta pentru că fraţii Moldovan nu au vrut o cramă unde să vândă vin vărsat. Vinurile produse aici poartă numele Ruja şi Jura, numele ielelor şi sânzienelor din folclorul transilvan. Acestea pot fi achiziţionate doar în magazinele specializate Horeca. 

image

FOTO: Bianca Sara 

Satul Jelna mai adăposteşte o comoară inestimabilă. Biserica de aici ar conţine una dintre cele patru copii existente în lume a celebrei opere a pictorului Giotto di Bondone, un pictor şi arhitect italian, considerat inovatorul picturii italiene şi predecesorul ardei moderne. 

Picturi murale inspirate din Navicella lui Giotto mai pot fi întâlnite doar în două biserici din Italia şi una din Strasbourg. Pictura originală se întindea pe mai bine de 10 metri şi era adăpostită de Basilica Sfântul Petru din Roma şi distrusă în secolul al XVII-lea. 

Realizarea celebrei copii după Navicella lui Giotto, „plătită” cu vin de Jelna

Consemnările bisericeşti din Jelna scot în evidenţi şi legătura interesantă dintre vinul realizat cu ajutorul strugurilor cultivaţi pe dealurile din Jelna şi opera de artă. Potrivit acestora, pictorul care a realizat întreaga frescă ar fi fost plătit pentru lucrare cu butoaie cu vin produs la Jelna. 

Daniel Moldovan a ţinut cont de coordonatele de pe vechea hartă când a înfiinţat plantaţia de viţa de vie, însă nu a găsit informaţii şi despre soiurile care se întâlneau aici. 

„Una dintre cele mai vechi menţionări a vinurilor din această zonă am găsit-o în Registrele Bisericeşti, a bisericii din Jelna, în care se menţiona că Petrus Murator, pictorul bisericii, cel care se presupune că a pictat fresca Navicella, a fost plătit în butoaie de vin”, povesteşte fostul edil.

Fraţii moldovan au început cu 12 hectare, continuând în 2013 cu alte 14 hectare. Printre soiurile pe care le întâlnim aici se numără Fetească Albă, Fetească Neagră, Sauvignon, Muscat Ottonel şi Pinot Noir. 

image

Via a fost plantată chiar pe dealurile unde cultivau viţă de vie saşii acum câteva sute de ani FOTO: Bianca Sara

În 2017, după aproape 7 ani de aşteptări, pe porţile Cramei Jelna au ieşit primele sticle de vin. Încă din primul an s-au produs 70.000 de butelii de vin, însă fostul primar vrea să ajungă la 200.000 de butelii.

La un an de la primele sticle îmbuteliate, Daniel Moldovan duce vinul la London Wine Competition, desfăşurat în perioada 21-22 martie la Londra, unde s-au „bătut” sute de crame din întreaga lume.

Nu mică i-a fost mirarea când a constatat că Sauvignionul său Blanc aduce în Jelna medalia de bronz. 

„Vinurile noastre sunt foarte bune,dar  am zis să ne prezentăm şi noi la un concurs internaţional, să vedem ce zic experţii. A fost o testare a pieţei mai mult. Sincer nu ne-am aşteptat să câştigăm ceva”, mărturiseşte Daniel Moldovan. 

Vă mai recomandăm:

Economistul care a inventat coniacul „made in Bistriţa“. Secretele reţetei vinarsului ardelenesc făcut „în casă“

FOTO Un bistriţean şi-a branduit ţuica cu o poveste de familie. Holirca Someşană, vândută în toată Europa

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite