Ultimul pod acoperit din România  are şanse să-şi prelungească viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuna Coşbuc din Bistriţa-Năsăud găzduieşte un monument istoric, ce opreşte din drum zeci de persoane care traversează localitatea. Este vorba despre ultimul pod acoperit din România, construit de către grănicerii italiani în 1778.


În comuna Coşbuc, pe râul Sălăuţa, ne întâmpină un pod cel puţin ciudat. Acesta este acoperit şi are ferestre, semănând cu un hambar. Acesta a fost realizat de către grănicerii italieni în 1778 şi refăcut în 1937. Este ultimul pod de acest tip din România, declarat în urmă cu câţiva ani monument de arhitectură cu valoare de patrimoniu.

Podul a fost ridicat de către italieni în primăvara anului 1778 din lemn de stejar procurat din pădurile saşilor. Acesta a avut 14 fraţi doar în judeţul Bistriţa-Năsăud, însă niciunul nu mai este în picioare. Nici cele din Tirol, zonă căreia i-a împrumutat numele (numindu-se şi pod „tirolez”) nu mai sunt în picioare, prăbuşindu-se în timpul războiului.

Potrivit lui Cătălin Petcu, un inginer român care a plecat în Canada unde s-a specializat în restaurarea acestor tipuri de construcţii, podurile din lemn au fost acoperite tocmai din cauza faptului că structura de rezistenţă era vulnerabilă la putrezire. Condiţiile climaterice făceau ca în Canada şi în Statele Unite un astfel de pod din lemn să nu poată rezista mai mult de 15 ani. Astfel, construirea unui acoperiş şi a unor pereţi a crescut speranţa de viaţă până la 80 de ani, fără reparaţii majore.


Dacă podul acoperit din Coşbuc este negru, majoritatea podurilor, spune inginerul, sunt vopsite în roşu, istoricii crezând că s-a apelat la această „culoare” pentru a se crea iluzia unui grajd. Asta pentru a „convinge” caii să intre în pod şi să-l traverseze. De asemenea, privelişea cu un râu care curge ar fi ameţit caii. Ferestrele cu care sunt prevăzute aceste poduri permit circulaţia de aer şi asigură iluminarea naturală.

Întreaga istorie a satului lui Coşbuc este în acel pod

Potrivit lui Niculae Anghel, primarul comunei Coşbuc, ce adăposteşte şi moara familiei scriitorului, Podul Acoperit este un adevărat simbol al localităţii, ce adăposteşte întreaga istorie a zonei.

Gospodarul din satul lui Coşbuc spune că podul în cauză, care este fotografiat şi filmat zilnic de zeci de persoane, a avut şi calitatea de cămin cultural, găzduind şezători şi întâlniri ale tinerilor şi ale membrilor comunităţii.

„S-au înfiripat multe iubiri în podul cu pricina. A fost şi sursă de inspiraţie pentru mulţi. Dacă podul ar putea vorbi...multe am putea afla despre istoria acestei zone,” precizează Niculae Anghel.

Declararea podului monument istoric îi înzeceşte costurile de reabilitare

Primarul comunei Coşbuc Niculae Anghel spune că a reabilitat podul în anii 2002 şi 2007, însă de când a fost declarat monument istoric nu se mai poate atinge de el, pentru că are alte reguli de conservare, iar costurile cresc ca de la cer la pământ.

Dacă în mod normal acest pod s-ar putea reabilita, cu mijloace moderne, cu 25.000 de lei, fiind declarat monument istoric trebuie refăcut după tehnicile utilizate de către italieni, costurile lucrărilor ajungând la 1,2 milioane de lei, potrivit documentaţiei tehnice.

Nicolae Anghel a finalizat şi trimis documentaţia tehnică la Ministerul Culturii în data de 20 octombrie, beneficiind şi de sprijinul deputatului de Bistriţa-Năsăud, Daniel Suciu, care a adus la cunoştinţa ministrului problemele cu care se confruntă podul.

„Încă se mai poate trece pe pod, dar grinzile sunt foarte degradate şi putrezite şi nu ştiu cât mai rezistă. Ar fi păcat ca ultimul pod de mărimea aceasta care se mai regăseşte în Europa să dispară din cauza unor amânări,” povesteşte primarul.

Acesta spune că dacă toate lucrurile vor merge bine şi se vor găsi bani şi pentru acest monument istoric, lucrările ar putea începe în primăvara anului viitor.

Vă mai recomandăm:

Podul de lemn acoperit din Coşbuc, care datează din secolul al XVIII-lea, este în pericol de prăbuşire

Iubirea pe meleaguri bistriţene: de la comerciantul omorât pentru o femeie până la Podul Iubirii sau Veronica Micle


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite