Top 8 ponturi pentru grătarul de nota 10. Cât timp trebuie ţinută carnea roşie la marinat în vin
0
Preparatul culinar la care pare să se priceapă orice român este cu siguranţă grătarul. Deşi pare o operaţiune simplă să pui o bucată de carne condimentată pe grătar, bucătarii susţin că trebuie să ţinem cont de câteva reguli, mai ales dacă vrem să avem parte de arome cu totul deosebite.
Grătarul este nelipsit de pe mesele românilor, mai ales pe timp de vară. Acesta pare să fie şi cel mai simplu preparat: iei o bucată de carne, o condimentezi şi o pui pe grătar. Bucătarii ne recomandă însă să fim atenţi la carnea pe care vrem să o preparăm, la grătar şi chiar şi la foc.
Alături de Gheorghe Marica, bucătar în cadrul complexului Fisherman`s, am identificat câteva secrete care ne ajută să preparăm cel mai bun grătar:
1. Carnea trebuie marinată, iar amestecul în care trebuie să se odihnească este diferit în funcţie de tipul de carne.
2. Carnea roşie se marinează cu vin, iar la peşte trebuie să folosim lămâie şi usturoi.
3. Carnea trebuie ţinută măcar 12 ore la marinat.
4. Carnea vidată trebuie lăsată să se odihnească 15 minute înainte de a fi pusă pe grătar.
5. Focul trebuie să fie mic, pentru a ajuta carnea să se pătrundă.
6. Carnea cu os nu este recomandată pentru grătar, pentru că nu se pătrunde foarte bine. O puteţi pune pe grătar dacă aveţi unul cu capac.
7. Grătarul trebuie să fie acoperit integral cu carne, pentru a nu lăsa căldura să iasă. Astfel, carnea va fi făcută uniform.
8. Grătarul trebuie curăţat cu ulei, iar carnea se pune pe grătar abia când acesta este fierbinte.
„Pentru peşte recomand marinarea cu ulei de măsline, un căţel de usturoi, mentă, oregano, cimbrişor, lămâie şi unt. Se face o pastă, se unge peştele şi se lasă o noapte la rece. La miel putem încerca un amestec din ulei de măsline, usturoi, mentă, cimbrişor şi unt. Carnea de porc se condimentează cu ierburi aromatice uscate, după care se pune în vin. Pentru carnea de pui puteţi încerca un amestec de iaurt cu sare, piper şi ierburi, care trebuie să conţină rozmarin”, ne mai recomandă Gheorghe Marica.
Cele mai des întâlnite greşeli pe care le facem la grătar sunt focul prea tare, carnea nemarinată sau stinsul focului cu apă şi nu cu cenuşă.