Secretele reţetei de bulz, delicioasa mâncare din munţi. De ce trebuie ca 5 minute să se „odihnească” obligatoriu
0Deşi puţini orăşeni au avut ocazia să guste vreodată „bulz”, „boţ” sau „gâşte”, în creierii munţilor nu trece zi fără ca acest preparat să astâmpere foamea ciobanilor. Printre secretele bilei din mămăligă umplută cu brânză de oaie se numără şi lăsarea preparatului la odihnă, preţ de 5 minute.
Ioan Rus este cioban de mai bine de 40 de ani. S-a născut în comuna Spermezeu din Bistriţa-Năsăud şi a colindat toate regiunile ţării însoţit de mioare. Spune că a întâlnit bulzul, sub diferite denumiri „boţ” sau „gâşte” în toate zonele pe care le-a cutreierat.
Prima dată a gustat preparatul la stâna la care muncea, pe când avea doar 9 ani. A ajuns încet, încet să devină mâncarea de toate zilele din creierii munţilor, mai ales atunci când avea parte de o zi aglomerată.
Ciobanul a dezvăluit şi secretele acestui preparat, care mai poate fi întâlnit doar în munţi. Pentru bulz aveţi nevoie de mămăligă, caş de oaie şi puţin ulei sau untură.
Într-un vas în care se pune la fiert apă cu sare se face mămăliga, care nu trebuie să fie nici prea tare, nici prea moale. În prealabil, caşul, obligatoriu de oaie, trebuie sfărmat şi frământat cu sare, după gust. În unele zone, în loc de caş de oaie se mai foloseşte şi brânza de burduf.
Mămăliga cu brânză în interior se lasă să se odihnească 5 minute
Imediat ce e gata mămăliga se face o gaură în interior, unde se bagă brânza sfărmată. Deasupra se face ca un capac din mămăligă. Unul dintre secretele acestui preparat este...odihna preparatului.
Mămăliga cu brânză în interior trebuie lăsată să se odihnească cel puţin 5 minute înainte de a fi pusă pe grătar. De ce este obligatorie această operaţiune? Ei bine, pentru ca brânza să se folosească de temperatura mămăligii şi să se topească.
După ce a fost lăsată să se odihnească, se unge un grătar cu unsoare sau ulei şi se pune mămăliga pe grătar. Dacă nu ungeţi grătarul cu ulei, slănină sau unsoare, mămăliga se va prinde. În interior, alături de brânză se mai poate pune şi slănină prăjită, care nu face altceva decât să dea aromă preparatului.
În unele zone ale ţării, mămăliga se porţionează şi se formează bile, în interiorul cărora se pune brânză . Acestea se servesc cu iaurt sau smântână.
„Am întâlnit preparatul ăsta peste tot pe unde am umblat, de la Maramureş până la Moldova şi chiar Dobrogea. Când aveam multă treabă făceam în 15 minute un boţ şi ne astâmpăram foamea”, spune Ion Rus.